19 Eylül 2022 Pazartesi

Topu aldıklarında, direkt olarak kat etmeye çalışıyorlar


Kerem Aktürkoğlu'nun Kasımpaşa karşısındaki performansı iyiyken, Konyaspor karşısında çok tutmadım. Yunus Akgün de belli bir çizgide oynuyor, her maç etkisi var ama beklediğim düzey çok daha başka. Konyaspor karşısında sevmediğim yanlardan biri, sürekli kat etmeye çalışmaları. Topu aldıklarında, direkt olarak kat etmeye çalışıyorlar. Sadece kat etmeye çalışan kanadı durdurmak zor değil. Hele ki o gün çok da iyi oynamıyorlarsa.

Çalım denerken, topu kaptırıyor, atağı öldürüyorsun. Bu 2'linin, farklı opsiyonları olacağını bilmesem, eleştireceğim bir konu olmazdı. Kerem Aktürkoğlu, özellikle de Yunus Akgün, terse de çalım atabiliyorlar. Merkezleşebilirler, daha hareketli oynayabilirler. Kat edeyim, çalım deneyeyim, şut atayım düşüncesi tek düze kalıyor. Bu da etkisiz olmalarına sebep. 11'de +3 yerli durumu olunca da, kenardan hamle yapabilmek kolay olmuyor.

İyi olan, bekleri hücumda kullanmayı biliyoruz. Boey çok etkili, durdurmak zor. Aanholt ise işin hücum kısmında aynı etkiyi gösteremiyor. Yoksa pozisyon içinde, aynı boşluğu o da buluyor. Bu isimlerin kat etmesinin artısı olacaksa, beklerin çizgiyi doldurması. Hücumlarda bunu da zorluyoruz. Sağ tarafta bu işi iyi yaparken, solda ise performanslar beklediğimiz düzeyde değil. Dubois devreye girince, oradaki hücum kalitesi yükseldi.

Kasımpaşa karşısındaki Kerem Aktürkoğlu, biraz daha merkeze yakın, özgür oynuyordu. Bu da, gol atmasına sebepti. En iyi performanslarını da, bu şekilde oynadığında veriyordu. Boey gibi bir bek solda olsa, bu şekilde oynamaya devam edecektir. Biraz da bek etkisiyle alakalı diyelim. Yunus Akgün'ün ise repertuarı daha geniş. Terse de çalım atabildiğini, çevresinde 360 derece, çok rahat hareket edebildiğini biliyoruz. Sürekli kat etmeye çalışması bana yanlış geliyor.

8 yorum:

  1. Dediklerine sonuna kadar katılıyorum ve Okan hocanın bu durumu farketmediğini düşünmüyorum açıkçası. Muhtemelen kendisi böyle oynamalarını istiyordur, kafasındaki düşüncenin ne olduğunu bilmesem de. Ama şöyle bir tahminde bulunabilirim, bence Okan hoca hâlâ bir şeyler deniyor, en iyinin ne olduğuna henüz karar verebilmiş değil çünkü bu kadroyla çok fazla çalışma fırsatı bulamadı. Antrenmanda yaz boyu olan oyuncuların bir çoğu gitti, yenileri de henüz çok yeni. O yüzden milli ara kafasındaki oyun stilini oturtmak için ilaç olacaktır ve muhtemelen bu aradan sonra çok daha organize bir Galatasaray izleyeceğiz diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fark ediyor da, +3 yerli durumu el kol bağlıyor işte.

      Sil
  2. Yunus biraz Keremlesti son maçta :) Bazen çok ideal pas opsiyonu varken yapıyorlar ve kötü geçişler yiyoruz karşı presle aniden geri kazanamazsak takım aşırı eforla 40 metre geri kayıyor. Neyse ki fizik olarak çok iyi duruma geldik de yetisebiliyoruz. Mutlaka çözümüne kafa yoruyordur hoca bakalım ne yapacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yunus bence kötü oynamıyor ama daha iyisini verebilir.

      Sil
  3. Yunus ve Kerem 3 yerli kuralı saçmalığı yüzünden formayı kaptırmadı. Kurallar normal olsa ikisi de kulübeye çekilebilirdi. Ezber oyunu bırakmaları gerek

    YanıtlaSil
  4. Bizim takımın şu an ki oynadığının bir üstünde oynaması için kanatlardan verim almak şart. Özellikle Kerem'in bu oyuna adapte olması pek mümkün değil gibi maalesef. Temel futbol bilgisi konusundaki eksiklikleri ve karar alma aşamasındaki hataları problem. Bu kadar top kaybı ve pas hatası yaparak bizim Martens'i, İcardi'yi, Oliviera'yı kullanmamız mümkün değil. Bu adamlar top rakip sahada uzun süre kalırsa iş yaparlar. Rakibe böylesi geniş alanlar bıraktığımız, çıkarken pas hataları yaptığımız sistemde hepsi yetersiz görünecektir. Berkan'ı orta sahaya, Martens'i sola atacağımız sisteme geçmeliyiz.
    Yusuf ve Rasika'da bu düzende iyi yedekler olurlar. Sergio - Yusuf ve Rasika- Martens değişiklikleri yapabilirsin. Kerem deplasmanlarda, skor olarak öne geçtiğin maçlarda geçiş oyunlarında kullanılabilir. Ama set oyununda, büyük takım oyununda böylesi top kayıpları ile bir oyun inşa etmek mümkün değil. Ben Adana maçının ilk 11'inin;
    Muslera - Dubous - Abdülkerim- Nelson - Sacha
    Berkan - Oliviera - Sergio
    Martens - İcardi - Yunus

    şekliden olacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanatlar verimsiz değil de, sadece tek düze hareket etmeleri yanlış. Yunus Akgün iyi oynuyor mesela, hakkı verilmiyor. Nedeni de, Kerem Aktürkoğlu'nun istikrarsız görüntüsü.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir