10 Ekim 2022 Pazartesi

Varsayalım...? #1; Lorik Cana Galatasaray'da kalsaydı?


Bazen düşünürüm. O olay şöyle değil de, böyle olsa, gelecek nasıl şekillenirdi diye. Marvel'in What If tadı diyelim biraz da. Lorik Cana'yla da bu konsepti başlatalım. Galatasaray'da tutunamadığına anlam veremediğim isimlerden biri. Bir futbolcu, ne kadar "bu coğrafyanın" adamıysa, Cana da öyleydi. Premier Lig'den Galatasaray'a geçişi de, biraz da ülkesine yakın olabilmek. Transfer olduğunda yaşı 26'ydı. Uzun bir geleceği olabilirdi.

Bazı futbolcular, kötü zamanda buraya geliyor. Cana da biraz öyle. Tarihin en kötü sezonlarından birinde transfer oldu ve sahneye çıkabilmek adına fırsat bulamadı. Oynadığı çok maç var da, farkını nasıl belli edebilirsin ki? Hocalar değişiyor, taktik, teknik, her şey şüpheli. Hagi'nin iyi bir hamlesi varsa, o da bazı anlarda Cana'yı stoper denemesiydi. Cana'nın uzun Lazio kariyerine bakınca, ağırlıklı olarak stoper oynadığını görebilirsiniz. Kariyeri uzadı.

İşin "what if" kısmına gelirsek. Cana'nın Galatasaray'dan Lazio'ya geçişi, bizim adımıza en büyük kırılmalardan biri. Muslera transferinde işin Lazio ayağını, Cana'yı takas olarak göndererek gerçekleştirdik. Muslera da, 2010'lu yıllara damga vurdu ve Galatasaray'ın saha içerisindeki 1 numaralı ismiydi. Böyle bir takas olmasa, Cana takımda kalsa ve o dönem x kaleci gelse, bu hanedanlık zor oluşurdu.

Cana'dan boşalan pozisyona da, Melo transfer edildi. Cana mı Melo mu, tartışmazsınız bile. 2010'lu yıllara damga vururken, Muslera yanına, Selçuk İnan ve Melo'yu da yazarsınız. O boşluğu, öyle bir isimle doldurduk ki, resmen şahlandık. Cana kalsa, 4-4-2 merkezinde olabilir miydi, hiç sanmıyorum. 4-1-4-1'li sezon başlangıcında 6 numara olarak devam etse, o tempoyu ne derece kaldıracaktı? Tam bir, 4-3-3 6 numarası aslında.

Galatasaray'da devam edebilmesi de, stoperde olurdu. Biz ise işe, Ujfalusi ile başladık. Hocanın oradaki tercihi, direkt olarak "kurt stoper" oldu. Ujfalusi'den de o şampiyonlukta müthiş katkı aldık. Eminim ki hocanın kafasında, zorunlu haller haricinde, Cana'yı stoper olarak kullanmak yoktu. Cana için de ayrılık hayırlı olandı. Lazio kariyeri çok uzun sürdü. Yeri geldi yeniden "kaptan" oldu. Serie A için önemli bir savunmacıydı. Lazio söz konusu olunca, bir de Leiva konusu var ki, o da bu konseptin konularından olacak.

10 yorum:

  1. Hem takastan gelen hem Cana'nin yerine gelen takıma büyük katkı yaptı. Muslera şimdiden takımın efsnesi oldu. Öyle olunca gidişine bir şey demek zor.

    YanıtlaSil
  2. Gidişine en çok üzüldüğüm oyuncuların başında gelir. Yerine gelen baş tacı ona şüphe yok ama o dönem eli belinde gezen o kadar çok futbolcumuz vardı ki, Cana gibi bir savaşçının varlığı bile mutlu etmişti beni. Mental olarak dünya üzerindeki en güçlü oyunculardan biridir sanırsam. Bir de yanlış hatırlamıyorsam 30-40 metreden Fenerbahçe'ye muazzam bir şut çıkarmıştı ama Volkan kurtarmıştı. Keşke gol olsaydı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok üzüldüm ama, sonrasında yaşananları düşününce de bir şey diyemiyorum :) O dediğin şutu Neill vurmuştu.

      Sil
    2. neill' ın şutu var mıydı bilmiyorum ama cana'nın uzaktan attığı ve volkan'ın kurtardığı bi şut vardı. ona eminim. hatta cana'ya dair saha içinde hatırladığım tek detay :) arena'daki ilk derbi mağlubiyetiydi o maç

      Sil
    3. Sen icerideki maçı diyorsun. Benim aklım deplasmandaki o 0 0'lik maça gitti.

      Sil
  3. bir de şu açıdan bakalım. yıllarca muslera çok önemli işler yaptı. rakipler de "muslera sizi yine kurtardı" şeklinde laf attılar. yahu elbette kurtaracak. bonservis ve cana'nın kendi değerini düşünürsek bu adamı 10 milyon euroya aldık biz. 10 milyonluk adam elbette iş yapacak! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muslera iş yapmadı sadece, efsane oldu. Fenerbahçe için Alex ne ise, Muslera belki daha fazlası oldu. Böylesini de para ile alamazsın, 40 yılda bir gelir.

      Sil
  4. (Emre)
    Cok konu cikar bu konsepten. Sadece o sezondan bile ya Keita satilmasaydi? Misimovic kadro disi kalmasaydi? Rjikaard kalsaydi? Guzel konsept, begendim :)

    Cana'ya gelirsek. Formasini aldigim tek oyuncu. Mucadele etmedigi tek bir mac bile yoktu. ulkesi icin ønemi buyuk bir insan Lorik Cana. 34 yasinda futbolu birakmisti. Cok erkendi bence. Keske bizde biraz daha uzun kariyeri olsaydi. 1-2 sezon erken gelseydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konsepti beğendiysen ne ala. Bu ara nostaljiyi de işin içine soktum.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir