1 Şubat 2023 Çarşamba

Galatasaray 3-2 Ümraniyespor, şampiyonluk hikayeleri geri dönüşler barındırır


Şampiyonluk hikayeleri, içerisinde "geri dönüşler" barındırır. Ümraniyespor karşısında 2 kez geriye düştükten sonra ki reaksiyon, sezonun senin adına kaderini belirleyecekti. Çok mu iyi oynadın, asla. İlk yarıdaki futbol, sezonun en kötülerinden biriydi. 2. yarıdaki başlangıç ise, ilk yarıdaki futbolun da gerisindeydi. Yine de kaliten var. Biraz olsun hareketlenip, rakip yarı sahasında kaldığın an, o baskı golü getiriyor. O baskı sonrası, rakibin hata yapmaması imkansız. Icardi'n var, sonuca gitmemen kaçınılmaz.

Bu iyi taraftı. 2 kez geriye düşmene rağmen, kırılmadan ayakta kalman ve maçı kazanman güzel. Kötü yanlar ise çok fazla. Çünkü panzehir bulundu gibi. Oliveira / Mertens bağlantısı kesildiği an, üretebilmek kolay olmuyor. Topu ısrarla kanatlara yönlendirip, ceza sahasına orta deniyoruz. Orta denemek kötüdür demiyorum, özellikle de Icardi gibi bir forvetin varken. Organizasyonun çok sarsıldı, mesele o.

Ligin ilk yarısındaki Giresunspor maçını hatırlayın. Transferler gelmiş, fark yaparız, müthiş bir şölen var diyorduk. O kadar kontrolsüz oynadık ki, cezayı kestiler. Ümraniyespor maçı da benzer. Kontrolsüz başladık, hücum ederken de arkayı boşalttık. Umut Nayır orta sahaya kadar geldi, Ümraniyespor da kanatları ile bol bol açık alan ve pozisyonlar buldu. 2 gol attılar, 2 tane daha atarlardı. Özellikle de Emre Taşdemir'in Geraldo karşısında düştüğü durum ve buna 2. golü yiyene kadar önlem almamak üzücüydü.

Recep Uçar, Galatasaray'ı güzel çalışmış. Emre Taşdemir üstüne oyunu yıkıp, Mertens / Oliveira bağlantısını keserek, açık alanda müthiş iş çıkardı. Antalyaspor da Galatasaray'ın bu eksikliğini göstermiş ama bu kadar iyi işleyememişti. Oliveira sahada hiç yok, savunma dahi yapmıyor. Torreira tek başına orta sahayı taşımaya çalışıyor ve taşıyor da. Özellikle 2. yarıda, orta sahayı tek başına süpürüp, savunma / hücum bağlantısını kurdu.

2. yarıda iş biraz daha kaos. Doğaçladık ve kazandık. Her zaman bu şekilde kazanabilir miyiz, hiç sanmıyorum. Dubois hamlesi gelirken, Rashica'yı çıkarmak doğru hareket değil mesela. Oliveira / Mata değişikliği de olabildiğince riskli. Rakip 10 kişi kalmasa, yine ceza kesilebilirdi. Ümraniyespor 10 kişi kaldıktan sonra, oyunu tam anlamıyla bıraktı ve etkisizdi. Galatasaray da topa sahip olup, 3-2 sonrası dakikaları rahat geçirdi. Mağlubiyetin ders olmasındansa, bu kötü oyuna rağmen alınan galibiyetin ders olması iyidir.

17 yorum:

  1. Bu maç Emre Taşdemir 'in ilk 11 olarak düşünülmemesi ve Oliveria 'ya alternatif alınmasının gerektiğini gösterdi. Okan Hoca ilk yarıda müdahale yapmamak ile büyük risk aldı. İlk yarı 3-1 veya 4-1 olabilirdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oliveira'ya alternatif üretilmesi, sezonun en kritik hareketi olacak.

      Sil
  2. Emre Taşdemir'in ortalama hızlı bir kanat karşısında rencide olacağını görmüş olduk. Yerli solbek için bütçe harcamak şu aşamada saçma çünkü takımın kalitesini yükseltecek yerli bir solbek yok. Dubois ve Kazımcan ile orayı doldurmaya devam etmeliyiz. Ancak Oliveira'yı yedekleyecek birini muhakkak almayız. Bir parantezde Yunus'a, ne kadar kumaşı kaliteli olursa olsun, pas vermedikçe bir yere varamaz bu futbolla. Kerem çok müsait pozisyonda ona topuk pası çıkardı, o boştaki Icardi'ye vermek yerine kaleye vurmayı tercih etti. Gol olabilirdi ama mental olarak bencil olduğu gerçeği değişmiyor. Icardi'ye, Mertens'e, Kerem'e bakıp takım oyununu öğrenmesi lazım, özellikle Kerem'e bakması lazım çünkü Kerem son dönemde bu yönünü çok geliştirdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyun bu denli tempo kazanmışken de bence Taşdemir'in temposu büyük mesele.

      Sil
  3. 8 numara çok acil aşırı acil muazzam acil. Amir gitti bizde düşünmüyor gibiyiz ama Oliviera her geçen gün daha da geri gidiyor. Abdülkerim ve Torreira maçın kahramanları. Torreira nın mücadelesi inanılmazdı ayak basmadık yer bırakmadı adam. Abdülkerim oyunu geriden kurmayı daha çok denemeli özellikle Oliviera yokken. Varken ama yokken. Maçı bireysel kalite kazandı. Sahada oyun adına hiç birşey yoktu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oliveira'nın arkasına alternatif lazım derken, o ayarda bir isim bulsak da sıcağım artık.

      Sil
  4. Abdülkerim ligin en iyi stoperi hatta artık gönül rahatlığı ile söyleyebilirim Marcaonun da aşırı üstünde. İlk geldiği günlerdeki çekingen oyunundan vazgeçtiği asıl Abdülkerim izlettiği anda sahada başka birşey oyunuyor gibi. Ve Nelson sağlam duruşu Abdülkerim yükseltiyor yorumlarına da katılmıyorum. Abdülkerim soğuk kanlı oyunu takımı yükseltiyor. Risk alıyor ve temiz ayakları var. Maşallah diyelim. Rotasyon ile maça başlasak çok daha iyi olurdu en azından oyun anlamında daha çok şey izlerdik. 8 numara transferi de alarm veriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En farklı stoperi de. Topla ilişkisi o kadar iyi ve sol ayağını öylesine kullanıyor ki, stoper hali ile, senin hücumunun olmazsa olmazı.

      Sil
  5. (Emre)
    Mactan kopmadi Galatasaray bugun. Her mac iyi oynamak da zor. Bazen køtu oynarken de yenmek lazim. Kaliteli isimlerin varligi maci cevirdi.

    Ayrica Recep Ucar'i tebrik ederim. Umraniyespor dusuk oyuncu kalitesine ragmen bugun iyi is cikardilar. Geraldo'nun ortalariyla ayni net pozisyona 3 kere girdiler ve 1'i gol oldu. Kaliteli bitiricileri olsa 3'u de gol olurdu.
    Ayrica Sergio hucum icin buyuk bir akil olsa da defansif eksikleri dersine calismis teknik adamlar karsisinda daha net ortaya cikiyor. Torreira sagolsun bircogunu kapatiyor.
    Ilk golde Nelsson Geraldo'yu karsilamaya gidiyor. Boey zaten kendi adamini tutuyor. Sergio'da topa bakarak Geraldo'ya hareket ediyor, yanindan gelip gecen Umut Nayir'e yønelmek yerine. Gol geliyor. Ikinci pozisyonda ayni. Avounou geriden geliyor, rakip oyuncuyu markaj etmeyen tek isim Sergio. Muslera kurtariyor. Yine sadece topun oldugu yere konsantre. Rakip topla ceza sahamiza yaklasinca Sergio'nun hic cevre kontrolu yok. Pas baglantisi keseyim, yada oyuncu markaji yok. Bunu gøren teknik adamlar bugun oldugu gibi cok net pozisyona girerler. Tamam defansif øzeliklerinin iyi olmadigini biliyoruz, ama bugun oldugu gibi iyi oldugu hucum oyununda da varlik gøsteremeyince defansif eksikleri daha cok gøze batiyor. Bu eksikler rakip takim icin net gol pozisyonu oluyor. Hatta gol oldu. Alternatif oyuncu 100% lazim. Hatta biraz defansif yønu de kuvetli bir isim. Amir iyi olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırılma anlarında kırılmayıp, kırıp atıyor takım. Bu yönü oldukça değerli. Geçen sezonlarda olmayan bir özellik.

      Sil
  6. Aslında belhanda şuan kadroda olsa mükemmel bir yedek olurdu....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de müthiş olurdu.

      Sil
    2. Oliveira mı kaliteli yoksa Belhanda mı bilmiyorum ama Belhanda en kötü halinde dahi sahada hayalet gibi dolaşmazdı. Hep sorumluluk sahibi, hep oyunun içinde olurdu.

      Sil
    3. sergio net daha iyi futbolcu. taraftarımızın belhanda aşkı çok enteresan. belhanda iyi bir futbolcu. ama eksileri de çok. zidane değil.

      Sil
    4. bence kalite olarak bi fark yok. ama belhanda kötü de olsa hep mücadelenin içindeydi. oliveira' nın ise bazen adını bile duymuyoruz.

      Sil
    5. işte belhanda. penaltıyı kaçırdı üstüne hatalı pas ile gol yediriyordu. adam tabelayı her an eksi yönde değiştirebilir.

      Sil
    6. Belhanda, Galatasaray'a müthiş katkılar verdi ve misyonunu doldurdu. Oliveira ise başka bir isim, kalite ve kariyer olarak daha önde.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir