7 Nisan 2023 Cuma

Tozlanmış parçalı #41; Engin Baytar


Ülke futbolunun gördüğü önemli yeteneklerden biri olsa da, mental eşiği aşamadığınız sürece alacağınız yol kısa oluyor. Engin Baytar'ın yine de fena bir kariyeri olmadı. Galatasaray'da 2.5 sezon kalmış olsa da, o ilk sezonu iyi hatırlanmasına yetecektir. Fenerbahçe ile oynanan Süper Kupa maçında, Cüneyt Çakır'a o hareketi yapmış olmasa eminim ki en azından 3-4 sezonu daha olabilirdi. Orada negatif bir kırılma yaşadı ve düşüş yaşadı.

Engin Baytar'ın Gençlerbirliği ve Eskişehirspor dönemlerini hatırlarsınız. Yetenekli bir kanattı ve göze çarpıyordu. Mental problemleri o dönemde de var olsa da, Trabzonspor onu transfer etti. Bedelsiz bir transferdi, onlar adına oynanabilir bir kumar oldu. Trabzonspor'un da o iyi döneminin etkili isimlerinden biriydi. Ayrılığı sorunlu olsa da, yapının güçlü parçalarından biriydi. Fenerbahçe ile oynadıkları Türkiye Kupası finalindeki performansını hatırlayın. Kazanılan kupadaki geri dönüşün temel ismi.

2011 - 2012 sezonu Galatasaray adına yeniden yapılanmayla geçti. Fatih Terim geri döndü ve değişen çekirdek içerisinde özellikle yerli / yabancı tüm rotasyon neredeyse sıfırlandı. Engin Baytar da o sezon bonservis ödeyerek transfer ettiğimiz bir isimdi. Alınan katkıya bakınca, o dönem için 1.1 milyon avro'luk bonservis bence oldukça uygundu. İlk etapta rotasyonda devam etse de, sonrasında formayı aldı ve 4-4-2'nin değişmez sağ kanadıydı.

Fatih Terim, bu tarz isimleri yükseltmeyi, katkı almayı bilir. İlgi ister bu isimler, o ilgiyi bulurlarsa da kendini sana adarlar. Mücadele gücü oldukça yüksekti. O takımın temposunda da bu özelliğiyle çok iş yaptı. Topla çok hareketli, kreatif, ısrarla dikine oynayan, şutu güçlü ve seri rakip geçebilen bir kanat. Yer yer de orta sahanın merkezine atabiliyorsun. 2011 - 2012 sezonunda 35 maçta 3 gol 8 asistlik bir performansı vardı. Ertesi sezonun başında yediği büyük cezanın ardından rotasyona düştü ve performans da geriledi. Hamit Altıntop gibi bir hamle geldi, doğal olarak arkasındaydı.

2013 - 2014 sezonuna girerken de sözleşmesi uzatıldı. Fatih Hoca, Engin Baytar'ı yine değerlendirirken, görevden ayrılışı futbolcu için tam bir kırılma oldu. Mancini, Engin Baytar'ı çok fazla tutmadı ve Ocak ayında kiralık olarak takımdan ayrıldı. Geri döndüğünde kadro dışıydı ve o sezonu boş geçti. Devamında da onun için herhangi bir kariyerden söz edemedik. İyi hatırlar, beğenirim. Galatasaray'a emek vermiştir, keşke daha uzun yıllara dayanan bir istikrarı olsaydı. Yararlıydı çünkü, güvenebilirdin.

4 yorum:

  1. Gerçekten de iyi hatırlamak isim. Dershaneden kaçar o sezon kavheye giderdim maç var diye :) en unutamadigim an hakan balta Antep deplasmanı çizgiden top çıkarmak için bir metre açmıştı ayağını :) o an hissediyorsun.. şampiyonluğu.. bu senede öyle bir sene..

    YanıtlaSil
  2. Biraz mental olarak iyi olsa Avrupa'da dahi iyi yerlere gidebilirdi.Çok beğendiğim ve takıma yararlı bir oyuncuydu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşırı hırs maalesef. Kontrolsüzlük sonu oldu ve çok geç parladı biraz da. Sıkıntısı o.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir