19 Mayıs 2023 Cuma

Tozlanmış parçalı #47; Eric Gerets


Tozlanmış parçalıda sadece futbolcuları değil, herkesi konuşacağız. Dün, Eric Gerets'in doğum günüydü. Bu koca yürekli adamı konuşmak isterim. Galatasaray'da en sevdiğim yabancı teknik direktör kendisidir. Büyük emekçidir çünkü. Türlü zorluk içerisinde çalışmış, Galatasaray'a gelmeden önce hayal ettiği hiçbir şeye ulaşamamıştır. Buna rağmen isyan etmeyip, elindeki ile idare ederek, unutulmaz bir şampiyonluk kazandırdı. Belki de tarihin en iddialı Fenerbahçe karşısında, en mütevazı kadrolardan biriyle.

Galatasaray'a geldiği dönem, Ribery, Hakan Yakın, hatta Conceicao gibi isimler üzerinden planı vardı. Ribery kaçtı, Hakan Yakın tutulmadı, Conceicao'ya ise önce git denildiği için, kampa geldiğinde "gidiyorum" diyerek geldi ve tutamadın. En potansiyelli futbolcun gitmiş, orta sahanın merkezinde ise koca bir delik açılmış. Conceicao'nun yerine transfer yapamayıp, kadro dışı bıraktığın Saidou'yu kamp döneminin sonuna doğru geri çağırdın. O Saidou da kariyer sezonunu yaşadı. Bunu sağlayan Gerets'tir.

Kağıt üstünde alternatifsiz yapıydı. O ise tüm alternatifleri "gençlerden" oluşturmaya çalıştı. Uğur Uçar, Ferhat Öztorun, Aydın Yılmaz, Mehmet Güven ve Özgürcan Özcan gibi gençler birçok maçta önemli süreler aldı. Gerets çıkıp da "transfer nerede" demiyordu, elinde olanı hiç korkmadan kullanıyordu. Kadro dışı kalmış Saidou'yu 6'ya yazıp, önünde çılgın hücum düzeni kurdu. Sasa Iliç'i de forvet saymak lazım, gole yakın oynardı. Ümit Karan, Necati Ateş ve Hakan Şükür'ün aynı anda sahada olduğu maçları dahi izledik. Hasan Kabze'den de ligin sonlarına doğru müthiş bir alternatif çıkardı.

O takımın sağ beki Cihan Haspolatlı, sol beki Orhan Ak. Heinz'i transfer ettin, beklentiyi karşılayamadı. Ayhan Akman'ı sol kanat oynattı ve katkı aldı. Tarihin en mütevazı kadrolarından biri, transfer dahi yapamıyorsun. Karşında da tarihin en güçlü Fenerbahçe'lerinden biri var. Anelka'lar, Appiah'lar, Alex'ler havada uçuyor. 2 maçta Fenerbahçe'ye kaybettin, buna rağmen şampiyon oldun. Diğer maçlarda müthiş bir kazanma istatistiği oluştu.

2. sezonunda da o imkansızlıklar devam etti. Şampiyonlar Ligi oynayacaksın, kadrona yatırım yapman lazım ama daha da güçsüzleştin. Saidou da gitti, transferin son günü ancak Inamoto ve Mehmet Topal geldi. O dönem de Gerets'in 6 numara isteği, "kimse gelmezse Mehmet Güven ile oynarım" üzerineydi. Yine isyan yok. Arda Turan'ın Galatasaray'da ilk ciddi sezonuydu ve Gerets onda ciddi ısrar etti. Carrusca bu uğurda kenarda bekletildi mesela. O sezonun flaş transferi kendisiydi. Okan Buruk'u falan saymazsak, başka da transfer yok. Haliyle de lig ve Şampiyonlar Ligi'nde istenilen olmadı ve Gerets'i alkışlarla uğurladık.

Öyle bir ilk sezon yaşattı ki, 2. sezonunu konuşmama dahi gerek yok. 2. sezonunda yapacak bir şeyi yoktu çünkü. Eli hiçbir zaman güçlenmedi bu adamın. Takımda büyük ödeme krizleri vardı. İlk sezonun Ocak ayı kamp dönemi öncesi, yabancılar katılmayı reddetti tarzında haberler okuyorduk. Bu haberler de doğruydu. Gerets'in orada dahi tek bir isyanı yok, kendi işine baktı ve başarılı oldu. Galatasaray'da en sevdiğim yabancı teknik direktördür. Yine yazayım, büyük emekçidir.

6 yorum:

  1. hem büyük teknik direktör hem de büyük karakter

    YanıtlaSil
  2. alnındaki kan alnımızın akıydı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarıyla kırmızıyla, alnımızın kanıyla.

      Sil
  3. Tromso rezaleti hariç hatası yoktu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O maçın yazısı ayrı olduğu için çok değinmedim :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir