6 Eylül 2023 Çarşamba

Yeni transferlerin ardından hangi formasyonda devam edeceğiz?


Konuşulması gereken konulardan biri de, yeni transferlerin ardından hangi formasyonda devam edeceğiz? Lig formatında 4-2-3-1 gibi oynasak da, Şampiyonlar Ligi'nde o kurgu değişecek. Hatta ligde de değişeceğini düşünüyorum. Okan Hoca'nın Başakşehir günlerine dönersek, Şampiyonlar Ligi'nde 4-3-3 gibi oynuyor, ligde de 4-4-2'yi kullanıyordu. Galatasaray'da ise şu ana kadar 4-2-3-1'den devam etti, maç içinde çift forvete döndü.

Hücum tarafında öyle bir rotasyon oluştu ki, işin içinden çıkmak o kadar kolay değil. Lig ve Avrupa'nın da farklı dengeleri var. Ligde, 3 yerli gibi bir zorunluluk var. Bu da bazı futbolcuların kadrodaki varlığını olmazsa olmaz kılıyor. Abdülkerim Bardakcı, Kerem Aktürkoğlu ve Kerem Demirbay olur o isimler de. Mutlaka rotasyonu bol olacak, daha farklı yerliler de izleyeceğiz ama ağırlık bu 3 isim üzerinde gibi. Özellikle de, Kerem Demirbay'ın Gaziantep FK karşısında oynadığı futbolla vaat ettiklerinin ardından.

Ndombele'den gerçek anlamda katkı almak istiyorsak, onu orta sahada biraz daha özgür kılmalıyız. Bu adam oyunun 2 yönünü oynayacak da, topla dripling özelliği ve dikine çıkışları üzerinden farkını ortaya koyar. Bunu yapabilmesi de sanki 3'lü orta saha gerektiriyor. Torreira önünde, Kerem Demirbay ile çift 8 olacaklar. 2 8 de, rakip ceza sahasına koşularıyla etkili olacak. Kerem Demirbay oraya giriyor ve karıştırıyor, Ndombele de topu taşıyor. Torreira zaten arkayı süpürür. Hatta 3'lü orta sahada o bile hücum özgürlüğü sağlar. 

3'lü orta sahanın bir önemi de, sol kanat üzerine. Angelino gibi bir hücum bekin var. Onu da hücumda özgür kılmak, orta sahadan bir isimle orayı kapatabilmekten geçer. Kerem Aktürkoğlu ya da Zaha'nın savunma katkısı bir derece. Orta saha ile orası desteklenmeli. Bu yüzden de hem lig, hem de Şampiyonlar Ligi'nde 4-3-3 beklentim var. Hücum rotasyonunun nasıl olacağını ise hoca belirleyecek. Kerem Aktürkoğlu ligde sağ kanatta, Zaha solda olabilir. Ziyech hazır olduğunda belki başka bir formül. Ziyech'in 8 numarada oynayabilme ihtimali de bulunuyor. Tete de bekliyor. O rotasyonu ben de merak ediyorum.

Şampiyonlar Ligi'nde ise yabancı sınırı olmadığından iş daha rahat. Orada da Kerem Demirbay yerine Oliveira devreye girebilir ki, 3'lü orta saha ona da ilaç olur. Pas ve teknik tarafta bence çok daha güçlü. Davinson Sanchez gelir, Nelsson da kalınca 3'lü savunma formülleri de üretiliyor. 3-4-3 oynasan, Ndombele 2 orta sahadan biri oluyor ve bu sağlıksız. 3-5-2 oynasan, sağ kanat Boey'e emanet ama 3'lü savunma beklerinde fazlasıyla teknik ve hücum yönü ararsınız. O da şu an Boey'de yok. 3-4-3'de Boey'un katkısı, önünde hücumcu bir kanat olacağından net olur da, 3-5-2'de bence zor.

3'lü savunma ayrıca sabır ve pratik ister. Bizim böyle bir pratiğimiz de yok. Milli arada çalışalım, Samsunspor maçında bunu deneyelim diyerek, Kopenhag maçına çıkamayız. 3'lü orta saha pratiğine daha yakınız bence. İşin savunma defolarını bu formasyonla çözeriz diye düşünüyorum. Tabi öyle bir kadro oluştu ki, birçok formasyonu düşünmek mümkün. Bu da hocanın elini güçlendiren unsurlardan. Maç içi hamleler adına da el güçlü, birçok formasyon uygun. Bunu da maç içi hamlelerle daha net göreceğiz.

16 yorum:

  1. Ndombelenin fazla kilosunun ve göbeğinin olmadığını da gördük,zayıf bile sayılır..

    YanıtlaSil
  2. okan hocam ne olur inadı bırak 4231 ile çok kolay geçiliyoruz. boşver mertens i 433 e dön yalvarıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4 3 3 'e dönecektir zaten.

      Sil
    2. 433 ve ndombelenin 10 numara pozisyonunda oynayacağı 4231 ilk planda beklentim ama okan hocanın 4231 den kokay vazgeçeceğini zannetmiyorum çünkü bizim okam hoca geldiğinden beri temel hücum stratejimiz 10 numara pozisyonundaki oyuncunun icardi yanında konumlanıp icardinin pozisyonuna göre koşu atması ve defansif olarakta yine icardi ile koordineli presi başlatması şeklinde oynuyoruz. Bu düzen ve ezberden kritik maçlar öncesi vazgeçilip 433 denemesini yapacağını düşünmüyorum ama kadromuz bangır bangır 433 diye bağırıyor

      Sil
    3. 4-3-3'e geçer, şu an başka bir yolu yok gibi duruyor. Ndombele'nin 10 numara oynayacağını düşünmem. Dripling için daha geniş alan gerekecek ki, 8 numarada bunu gösteriyor.

      Sil
  3. Bu takımda artık Martens'in ilk 11 çıkma ihtimali bence kalmadı. Ndombele onun yerinde de oynar 8 de oynar.
    Ndombele - Torrera ikilisini ilk planda illaki deneyecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ligde Kerem Demirbay, CL'de Oliviera ile 4 3 3 bekliyorum ben.

      Sil
  4. 4-3-3 çok mantıklı.Şampiyonlar liginde zor maçlarda 3-5-2 olabilir. Özellikle Bayern ve Machester deplasmanında 3 'lü görebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4-3-3 bekliyorum ben her şeye rağmen :) 3-5-2 de mantıksız değil elbette.

      Sil
  5. 4-3-3 olursa zaha-ziyech--tete ; bu üçünden 2'si yedek kalıyor. yani hiç sanmıyorum. 4-2-3-1 devam. ayrica tabi bu sistemde de demirbay'a yer yok çünkü ondan başka biri yedeğe çekilemez. ve tabi haliyle de 3. yerli kazaimcan olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapacak bir şey yok, birileri yedek kalacak. 4-2-3-1 devam değil, net 4-3-3. 4-2-3-1 ile Ndombele'den katkı zor. Tek defansif isim Torreira kalıyor ve Kerem Demirbay bu takımın net 3. yerlisi. Angelino'dan vazgeçmek daha zor.

      Sil
    2. öyle bişey düşünüyorsa hoca 3. yerli olarak keşke berkay özcan'i alsaydik. bence demirbay'dan daha komple bi oyuncu

      Sil
    3. Nasıl daha komple futbolcu. Aralarındaki seviye farkını tarif dahi edemem.

      Sil
  6. okan hocanın özellikle de avrupa'da tedbir amaçlı 3'lü - 5'li gibi dizilişlerle oynayacağını pek sanmıyorum. çünkü ibfk ile hem içerde hem de dışarıda psg ve manu'ya karşı normal 4'lü dizilişiyle devam etti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sanmıyorum ama bir ihtimal var. 4 3 3 bekliyorum ben, oraya uyuyoruz. Başakşehir'de elinde bugün olduğu kadar iyi stoperler yoktu bir de.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir