1 Ekim 2023 Pazar

Büyük takım stoperi olmak böyle bir şey


Riskli oynuyor, asli görevi bu değil diyenler var. Elbette riskli oynayacak. Risk almadığı dakika "büyük takım stoperi" olmuyor. Bu adamı özel kılan unsur "hız ve atletizm". Topla çıkacak, hücuma destek olacak, yerini sık sık boşaltacak, yeri geldiğinde gol yedirdiği de olacak. Bu riski, hele ki bu maçlarda almak zorunda. 2. yarıda baskıyı bu denli sağlam kurup, 65. dakikada Torreira'yı tek başına orta sahada bırakman, Davinson Sanchez'in stoperdeki varlığıyla alakalı.

Geriden oyun kurarken baskı yiyorsun mesela. Orada sadece kısa pas opsiyonun değil, çalımlar da opsiyonun olacak. Davinson Sanchez çok sakin, panik değil. Ajax'ta da belli bir ayak kaliteniz yoksa, stoper olarak bulunmanız zor. Sonrasında Tottenham onun için yatırım yaptı, uzun süre de orada kaldı. Premier Lig stoperi bu adam ve Ankaragücü maçında da bunu iliklerimize kadar hissettik. Ligde "hücum" olmazsa olmazınsa, stoperin de bu tarzda olacak.

Topla buluşma: 82 
Pas %: 85.5 
İkili mücadele: 8/14 
Hava topu mücadelesi: 3/4 
Pas arası: 3 
Sahipsiz top kazanma: 9 
Top kapma: 3

Opta'nın paylaşmış olduğu istatistikler bu şekilde. Bir stoper "savunma" tarafında bu kadar oynar. Hücum tarafında ise bu seviyeyi ancak özel futbolcular görür. Böyle bir stoperimiz var artık. Nelsson değil de, neden Davinson Sanchez sorusunun da yanıtı bu. Orta sahaya destek olabilen bir stoperin var. Fizik kalitesinin üst düzey olmasının yanında, hücum artısı da sağlıyor sana. Daha önce de yazdım. Kopenhag maçında sahada olsa kazanmıştık.

10 yorum:

  1. Bu oyunla Türkiye'de çok durmaz. Performansı düşmezse sene sonu gider.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da öyle geliyor. Çok da büyük bir bonservis kazanılır.

      Sil
  2. Nazar değmesin. Kaan,Abdulkerim ve Sanchez üçlüsünün de ayağı temiz ve iyi top kullanıyorlar.Nelsson 'u devre arasında piyasası iyice düşmeden göndermek gerek. Nelsson büyük takım stoperi değil ama büyük liglerde ortasıra takımlarda rahat oynar. Defansif yönü daha ağır bir oyuncu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nelsson maalesef oynamak istediğimiz oyuna uymuyor.

      Sil
  3. Nelson dan kurtulma zamanımız gelmişti zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurtulma demem de, oyunumuz başka bir şey istiyordu.

      Sil
  4. hem sağlamlığı, hızı, atletizmi hem de topla yaptığı hareketleri görünce aklıma direkt luyindama'nin sakatlanmadan önceki hali geliyor :) prime luyindama böyle bişey olabilirdi eğer o sakatlık olmasaydı. tarz olarak inanılmaz benziyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Luyindama'da bu top hakimiyeti, pas kalitesi yoktu :) Atletizm ve fizik güçleri benziyor bir tek.

      Sil
    2. böyle çalım denemeleri vardı ama :)

      Sil
    3. Vardı ama o hataya daha çok müsaitti :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir