21 Aralık 2023 Perşembe

Günay Güvenç, baskı hissetmedi ve hissettirmedi


Muslera'nın olmadığı haftalar Galatasaray adına daima handikap olur. Çünkü 2. kalecilik pozisyonunu yıllarca dolduramadık. Bu uğurda gelebilecek en iyi isimler gelse de olmadı. Okan Kocuk'u ayırırım, o daha iyi iş çıkardı. Ayrılık kararına da saygı duyuyorum, beklemek istemedi çünkü. Aklında daima oynamak olduğu için, Galatasaray formasıyla da olsa beklemek istemedi. O gidince de, 2. kaleciliği mümkün olan en doğru isimle doldurmak gerekiyordu.

Günay Güvenç bu noktada doğru transferdi. Daha önce de gündeme geldi ama o da oynamak istediği için gelmek istememişti. Yaş 32 olunca, bu rolü kabul etti. Uzun yıllar 2. kaleci olarak devam edebilir. Önemli bir tecrübesi var. Süper Lig'de yıllarca, istikrarlı şekilde forma giydi ve oynadığı takımlarda da bıraktığı izler var. Ligin iyi yerli kalecilerinden biriydi. Galatasaray ve Günay Güvenç'in yolları doğru zamanda kesişti.

Muslera gibi bir kaleciniz varsa, 2. kaleci için şans tek tük gelir. O maçlarda da ayakların titrememesi gerekiyor. 2. kalecin mümkün oldukça tecrübeli olmalı. Genç kaleci bekleyerek gelişmez ve oynamak zorunda kaldığında da o baskıyı kaldıramıyor. Muslera'nın bazen darbeye dayalı sakatlık dönemleri olabiliyor. O dönemlerde de çok zorlandığımız oldu. Ya da bazı kart cezaları oluyor, o 1 maçta kaleyi doldurmak değerli.

Günay Güvenç, Karagümrük karşısında iyi bir maç oynadı. 3 tane kritik aksiyonu var, 2'si yüzde 100'lük gol pozisyonu. 2'sinde de kaleyi doğru ve temiz şekilde terk edip, topa müdahalesini yaptı. Serdar Dursun'un kafası da üstüne gelmiş gibi görünse de, orada topu kontrol etmek zor. Kornere çelmesi değerli, hata yapmadı. Barış Alper Yılmaz'ın penaltı diye bekledikleri pozisyonda sadece hatası var, topu tutmaya çalıştı ama yumruklaması gerekiyordu.

Benim için mühim olan özgüven. Ayaklar titremeyecek, gol yeriz hissiyatı oluşturmayacak. Günay Güvenç de bunu sağladı. Tecrübeli her şeyin başında. Şans ona geldiğinde ne yapacağını iyi biliyor, baskı hissetmiyor ve hissettirmiyor. İyi bir 2. kaleciye sahip olduğumuzu tekrar gördük. Galatasaray'da da yıllarca 2. kaleci olarak devam edebilir. Yedek kaleci deyip geçmeyin, bence önemli ve doldurulması gereken bir pozisyondu. Acı hatıralar var.

12 yorum:

  1. Keşke kaleyi Muslera sonrasında Günay'a verebilsek. Yabancı kontenjanını kaleye harcamamak büyük bir avantaj olurdu bizim için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altay Galatasaray’a gelecek gibi duruyor yerli sarmalında büyük önemli. Altay için de hata yapıldığını düşünüyorum Livakovicin arkasında bir oyuncu değil. Adam yıllarca oynadı Fenerde bir şampiyonluk yok mental olarak bitti adam. Bu sebeple hala çok iyi bir kaleci bu sarmalda. Günay kötü oyuncu değil ama 11 i teslim edebileceğimiz bir oyuncu da değil unutulmasın rakip Karagümrüktü.

      Sil
    2. (Emre)
      Bence Jankat Yilmaz'a verilmeli forma Muslera sonrasi. Genc kaleci yedek kalarak gelismez. Yedek olan da tecrubeli gelisimi tamamlanmis olmali. Gunay gibi. Ama Okan Hoca' ve yønetimden beklemiyorum formayi Jankat'a vermelerini.

      Sil
    3. Bence de Jankat Yılmaz hazırlanmalı. Günay Güvenç yıllarını iyi bir 2. kaleci olarak geçirecektir.

      Sil
  2. Muslera performansı verdi bu maçta hatta oyun kurma noktasında Musleranın da ötesindeydi diye düşünüyorum. Bu maç özelinde konuşuyorum. Muslera ile kıyas yapabileceğim X bir kaleci yok şu anda ligde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayakları zaten hep iyiydi. Gayet iyi yerli kalecidir..

      Sil
  3. (Emre)
    Carrasso sonrasi en guven veren yedek kalecimiz. Umarim 2-3 sene kalir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Henüz 2. maçı oldu ama en azından kalitesini biliyorduk.

      Sil
  4. Muslera efsanesi sonrasına hazırlanmak gerek. Günay ve Jankat gibi kaleciler önemli. Hatta Batuhan Şen 'i oynayacağı bir takıma göndermek mantıklı olacaktır.

    YanıtlaSil
  5. Kalede Eray, İsmail ayarında bir yedek kaleci olsa puan bırakmıştık büyük ihtimal. Günay'i 3 seneligine bağlamak çok kafa rahatlatacak önümüzdeki sezon da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günay Güvenç bence değerli bir yerli kaleci..

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir