31 Aralık 2023 Pazar

Tozlanmış parçalı #71; Fernando Reges


2017 - 2018 sezonu öncesindeki büyük değişimin en temel parçalarından biriydi. Fernando / Badou Ndiaye / Belhanda orta sahasıyla merkezi sağlam kurmuştuk. Badou Ndiaye ayrıldıktan sonra Donk'la da bu durum devam etti. Melo'dan doğan boşluk büyüktü ve değişim içerisinde en net hamlelerden biri oraya yapılmalıydı. Fernando da isim olarak büyük bir transferdi. Galatasaray'da geçirdiği 2 sezon da kendisi adına başarılıydı. Sakatlık günlerini mutlaka konuşacağız da, o 2 şampiyonlukta da pay sahibi olduğunu ekleyeceğiz.

Fatih Terim'in geri dönüşü Göztepe maçıydı ve o gün Fernando sakatlandı, bir süre de oynayamadı. Galatasaray'da yaşadığı ilk sakatlık buydu. Geri dönüşü şampiyonluğun son virajıydı, orayı almamızda da net etki etti. Ertesi sezon da bu durum böyleydi. Yine ligin ilk yarısında yaşadığı ciddi sakatlıklar olmuştu. Şampiyonluk son virajında ise sahadaydı ve o geri dönüşte büyük pay sahibiydi. Pozisyon bilgisi ve saha içi liderliğiyle üst düzey bir 6 numaraydı.

Fernando / Donk ile oynarken, Fatih Hoca onu biraz daha 8 numara gibi kullandı aslında. Sık sık rakip ceza sahasına koşu attırıyordu. Beşiktaş'a attığı golü hatırlayın, tam olarak onun imzasıydı. Galatasaray'da 58 maçta 4 golü var, geneli bu şekilde geldi. Melo'nun yerini dolduramadı elbette. Sakatlık dönemleri olmasa da doldurabildi demezdik. 2 üst düzey orta saha da, Melo'nun oyunun 2 yönündeki etkisi bambaşkaydı. Fernando ise pozisyonu sınırları içerisinde, iyi bir katkı verdi. 

Fernando / Banega orta saha hayalini kurmaya başladık sonrasında. Şampiyonlar Ligi için "oyun aklını" üst seviyeye çıkarmak istiyorduk. Banega'yı almak için çabaladık, Fernando'yu kaybettik. 2 futbolcu da Sevilla forması giydi. Sonrasında Banega, Arap diyarına gitti. Fernando ise uzun süre Sevilla'da oynadı. Hem de sakatlık etkisinden uzak, daha istikrarlı şekilde. Son dönemi düşüş içindeydi ve yaş haddi ilerledi. Sevilla ile sözleşmesini karşılıklı olarak fesih edip, ülkesine döneceği söyleniyor.

Fernando'yu iyi anarım. Büyük maçların ve kırılma anlarının futbolcusuydu. 2 sezon forma giydi, 2 şampiyonluk yaşadı. O 2 şampiyonluğun tüm kritik anlarına bakın, hepsinde Fernando sahada. Keşke sakatlık dönemleri olmasa, daha istikrarlı şekilde oynayabilseydi elbette. Yokluğunda sorun yaşadık çünkü. Donk'un varlığı her zaman eli güçlendirse de, farkı Fernando'yla oluşturuyorduk. Galatasaray'ı da kendisi adına basamak olarak gördüğünü söylemek lazım. 2 sezon kaldı, Sevilla'ya gitti. Kulübe de güzel bir bonservis kazandırdı. 

6 yorum:

  1. Sürekli sakatti çok önemli bir iz bırakmış değil benim gözümde.

    YanıtlaSil
  2. Oynadığı dönemlerde hep iyiydi ama az oynadı. O dönem gidişi kârlı bir transfer bile sayilabilirdi bizim için.

    YanıtlaSil
  3. Aynı etkiyi yine yaparız Torreira Ndombele Kerem Demirbay taş gibi ortasaha tandemi olur çok da şaşırtır. Ziyech huzursuzluğu takımın ne oynadığını bilmeyişi takımda organizasyon 0. Organize tek bir atak yok 2 senedir hep doğaçlama bu çözülmeli bunu görmeyecek kadar da fanatizme kapılmanın anlamı yok. Bu sezon ligde iyi oynadık dediğimiz 5 maç yok. Hepsi bireysel ayaklarla çözüldü sen koca Galatasaray hala kilit açalım kafasındayız. Set oyunu 0 kilit de açamazsın set oyunu olmadan. Kafanızı kaldırın artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğaçlama demek şu takımın performansına büyük haksızlık. Doğaçlayarak bu noktada olamazsın.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir