28 Mayıs 2009 Perşembe

Çaylağın Zaferi {Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Barcelona}

Beklenen kapışma gerçekleşti ve Barcelona Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna ulaştı. Maç öncesinde tahminler genelde Manchester United'in kupayı alacağı yönündeydi ama Barcelona üstün futbolla rakibini devirmesini bildi. Bu maç birçok sorunun cevabını içeriyordu ve bu sorulardan bazıları cevabını buldu diyebiliriz. Bu sezonun en iyi futbolunu oynayan Barcelona önemli eksiklerine rağmen müthiş mücadele gösterdi. Final maçında çoğumuz beklediği futbolu göremedi Manchester United neredeyse varlık gösteremedi bu yüzden Barcelona'nın işi epey kolaylaştı.

Barcelona'da Guardiola ilk öncelikli soru işaretiydi. Çünkü ilk sezonunda bu başarıları göstermesi öncelikle inanılmaz. Chelsea maçında oyuncu değişikliklerini geç yaptığı için eleştirilmişti yani baskıyı kaldırabilecek mi bilinmiyordu. Üstelik Alves, Abidal, Marquez gibi savunma oyuncularıda olmayınca yapacağı tercihler çok önemliydi. Ben Yaya'yı orta sahada oynatıp Cacares'i savunmada oynatmasını bekliyordum ama Yaya stoperde orta sahada Busquets oynadı. Bu hem savunmanın hem hücumun dengesini bozabilirdi ama bunlar olmadı. Manchester hücumlarına hiç geçit vermedikleri gibi kendi futbollarını rakibe kabul ettirdiler. Maç öncesinde diyorduk zaten Barcelona eğer kendi futbolunu oynayabilir, rakibe bunu kabul ettirebilirse ibre onlara dönecekti. Bu da oldu Barcelona seri pas trafiğiyle, kaliteli orta sahasıyla bu maçı kazandı. Göbekten Xavi ve Iniesta rakip savunmanın dengesini oldukça bozdu. Messi ve Henry'de iyi oynayınca Manchester'in en güçlü bölgesi dediğimiz savunması epeyce zorlandı. Guardiola ilk senesinde büyük başarıya imza attı ileriki yıllarda Barcelona'da ekol olabilir. Yani Ferguson-Manchester United olayı gibi uzun yıllar Barcelona'yı çalıştırabilir. Takım sistemini sezon başında inanılmaz kurdu ve bunu devam ettiriyor. Bu sistemede uygun futbolculara sahip. Bu maçtada anladıkki kim oynamazsa oynamasın gidenin yeri doluyor.

Çoğu kimsenin favorisi olan Manchester United'in en büyük güvencesi Ferguson'du. Çünkü buraları çok gördü ve yaşadı, müthiş bir taktisyen. Yalnız bu maçta Barcelona'yi iyi analiz edememiş rakibin güçsüz yanlarına yüklenemedi. Hücumda hiç yoklardı Ronaldo, Rooney ortalıkta pek yoktu. Orta sahası için savunma anlamında çabalasada hücumda yokları oynadı. Ferguson ikinci yarıda orta sahayı güçlendireceğine forveti çiftledi böylece üstünlük iyice Barcelona'ya geçmiş oldu. Orta sahada oyun düşünce maç orada gitti diyebiliriz.

Messi mi Ronaldo mu tartışmaları bu maçta büyük boyut kazanmıştı. Çoğu kişi bu iki futbolcuyu karşı karşıya izlemek için aslında bu eşleşmeyi istiyordu. Messi çok etkili olmasına rağmen Ronaldo yeterince etkiyi gösteremedi. Tabi futbol takım oyunu bireysel futbolcular anlık maçı çevirebiliyor ama komple maçı tek başına çeviremezler. Barcelona Messi'yi doğru kullanınca yalnız bırakmayınca bu maçı kazandılar.

Şampiyonlar Ligi finalini geride bıraktık. Finale kadar birçok güzel maç izledik. Yalnız bu final beklentilerimizi karşılayamadı. Manchester United beklenenin altında kalınca Barcelona resitali izledik. Bütün sezonu ele aldığımızda dünya üzerinde en sistemli en iyi futbolu gösteren Barcelona hak ettiği şampiyonluğu kazanmış oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir