6 Mayıs 2009 Çarşamba

Türkiye'den Ayrılıp Umduğunu Bulamayanlar

Yazı dizimizin üçüncü konusu Türkiye'den ayrılıp umduğunu bulamayanlar. Yani gösterdikleri başarılı performanslarla Avrupa'da şanslarını denemiş ama tutunamayıp geri dönmek zorunda kalan futbolcularımızı yazacağız. Yine atladığımız, unuttuğumuz isimler mutlaka olacaktır çünkü liste çok uzun bu konuda.

Rüştü Reçber: Türkiye'nin tartışmasız gelmiş geçmiş en büyük kalecisidir. Türkiye adına en zirve yapan futbolculardandı. Fenerbahçe'de, özelliklede 2002 Dünya Kupası'nda gösterdiği müthiş performanstan ötürü Barcelona'da Laporta'nın başkanlık için transfer vaadleri arasına girmiş ve Barcelona'ya transfer olmuştur. Baktığımda Türk futbolcusunun ulaşabileceği en büyük noktalardan biriydi. Ama Barcelona'da ki yabancı kontenjanından ötürü Rüştü sürekli yedek kaldı. Kendisini tam gösterme fırsatı bulmuşken şanssız geçirdiği 1-2 maç sonucunda Barcelona'dan Fenerbahçe'ye geri döndü. AB vatandaşı statüsü kazanmasına rağmen bir daha Barcelona'ya hiç dönmedi. 

Hakan Şükür: Türkiye liglerinin, Milli Takım'ın en golcü futbolcusudur. Galatasaray'da yaptığı işler, kazandığı başarılardan ötürü Avrupa'nın en kaliteli santraforları arasına girdi. Bunun neticesinde Inter'e transfer oldu. Inter'in birçok santraforu arasına girdi ve forma şansı bulmaya çalıştı. Hatta kendi yaptığı açıklamarda Milan'a inat uğruna Inter'e gittiğini söyler. 2 sezon oynadığı Inter'de 23 maçta 5 gol atabildi. Sonrasında Parma'ya transfer oldu orada da 15 maçta 3 gol attı. Blackburn Rovers'a gittiğinde 9 maçta 2 gol attı. Sonrasında Souness'le tartışmalarından ötürü oradan ayrıldı ve 2003 yılında Galatasaray'a geri döndü.

Arif Erdem: Uzun yıllar Galatasaray'da oynadıktan sonra Uefa zaferi sonrasında Hakan Şükür gibi o da yurt dışı yolunu tuttu. Real Sociedad takımına transfer oldu ve sadece 2 maç oynayabildi. İspanya'da mutsuzluğunu dile getiren Arif gittiği sezonun devre arasında Galatasaray'a geri döndü. 

Okan Buruk: Galatasaray'da gösterdiği futbol sonrasında Inter'e transfer oldu. Onun ayrılma süreci biraz sancılıydı çünkü bonservis bedeli olmadan ayrıldığı için kulüp adına sorun oldu. Inter'de oynadığı 3 sezonda 25 maça çıkabildi. O da Italya'da mutsuz olduğunu belirterek Beşiktaş'a transfer oldu.

Fatih Akyel: Okan ve Emre Belözoğlu ile birlikte Avrupa yolunu tuttu o da. Real Mallorca takımında forma şansı hiç bulamadı ve Fenerbahçe'ye transfer oldu.

Oktay Derelioğlu: Türkiye'nin yetiştirdiği en iyi forvet oyuncularındandı. Beşiktaş'ın simge futbolcularından birisi oldu. Beşiktaş'tan sonra Siirt Jetpa ve Gaziantepspor deneyimleri oldu ve Las Palmas'a gitti. Orada 10 maçta 8 gol atmasına karşın Türkiye'ye geri döndü. Hep hayatımdaki en büyük hatam Las Palmas'tan ayrılmaktı der. Trabzonspor, Fenerbahçe, Samsunspor'da oynadıktan sonra 1. FC Nürnberg takımında da oynadı. Sonra Hazar Lankaran takımında da forma giydi. Yine Türkiye'ye dönüp çeşitli takımlarda oynadıktan sonra futbolu bıraktı.

Hami Mandıralı: Trabzonspor'un efsane futbolcularından birisidir. Burada gösterdiği müthiş performanslar sonrasında Schalke 04 takımına gitti. Schalke 04'de bir sezon oynayıp 22 maçta 3 gol attı. Sonra Trabzonspor'a geri döndü.

Hakan Ünsal: Uzun süre Galatasaray'da başarıyla forma giydikten sonra 2002 yılındaki yaprak dökümünde devre arasında Blackburn Rovers'a transfer oldu. Orada yarım sezon kalabilen Hakan Ünsal Galatasaray'a geri döndü. Bugünlerde spor yazarlığı yapıyor.

Ümit Davala: Kendisi Türkiye'de yetişmemiş olmasına karşın bu ülkenin içinden çıkardığı önemli futbolculardan birisidir. Galatasaray'da gösterdiği başarılardan sonra Fatih Terim onu Milan'a transfer etti. Transferinde Galatasaray'a iyi para kazandırmıştır. Milan'da Terim'in ayrılışı sonrasında fazla forma şansı bulamayan Ümit Davala Inter'e verildi oradanda Galatasaray'a kiralık olarak geldi. Werder Bremen sezon sonunda oldu aldı ve Almanya'da da bir şampiyonluk gördü. Orada 2 sezon oynadıktan sonra yaşadığı sakatlıktan ötürü futbolu bıraktı. Kendisinin bir rap albümüde vardır kariyeri ilginç bir futbolcudur. Galatasaray'a da gidişinde iyi para kazandırdığı için sevilen bir isimdir.

İlhan Mansız: Almanya'dan ülkemize gelen çeşitli kulüplerde oynadıktan sonra Beşiktaş'a transfer olup yıldızını parlatan isimdir. Futbolundan çok yaşadığı hayat konuşuldu. Kariyerinin zirve döneminde Japon Vissel Kobe takımına transfer oldu. Burada sadece 3 maç oynayabilen Mansız, sakatlıklarla çok boğuştu. Hertha Berlin'e gidip orada da 1 maça çıkabilen İlhan Mansız Ankaragücü takımına transfer oldu ve sakatlıklardan ötürü futbolu bırakmak durumunda kaldı.

Elvir Baliç Bosna'lı olmasına karşın Türk vatandaşıdır. O da Real Madrid'e transfer oldu, İspanya'da aradığını bulamayıp Galatasaray'a gelmişti. Yine Boliç'de aynı şekilde İspanya'da aradığını bulamayıp ülkemize dönenlerden. Bülent Akın Galatasaray'dan Bolton'a geçmişti ama orada forma şansı bulamayıp Türkiye'ye dönmüştü. Okan Yılmaz bu konuda çok ilginçtir Marsilya'ya transfer olacağım diye Fransa'ya gitmiş kendisini başka bir kulübe kiralık vereceklerini öğrenince geri dönmüştür. Kariyerinde de bir sezon Yunanistan'da forma giymiştir. Nereden nereye diyeceğimiz futbolculardandır. Ahmet Dursun şansını Çin'de denemiş ama başarılı olamamıştır. Serhat Akın Fenerbahçe'den Anderlecht'e gitmiş oradan Köln'de oynamış ve ülkemize geri dönmüştür. Tolga Seyhan Shaktar Donetsk'e gitmiş kısa zaman sonra geri dönenlerdendir. İbrahim Kaş ve Hasan Kabze ise şu an oynadıkları takımlarda forma lansı bulamamaklardadır. Özetle Galatasaray'ın efsane kadrosundan birçok isim şansını yurt dışında denemiş ama başarılı olamamıştır. O zamanların tecrübesizliğimidir bilmiyorum bunu. Türkiye'den yurt dışına fazla oyuncu ihraç edemiyoruz derler ama gidenlerde hemen geri dönüyorlar.

2 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş . Tebrik ederim .

    YanıtlaSil
  2. Mrh,

    Yazı güzel. Yazıda bazı dilbilgisel hatalar var. Onlara özen gösterin.

    Oktay'ın "en büyük hatam Las Palmas'tan ayrılmaktı", dediği konusunda bir sıkıntı olmalı. Las Palmas yahu bu...En büyük hatasının Beşiktaş'tan ayrılması olduğunu duymuştum ben de.

    Güzel yazılarınızın devamı temennisi ile...

    Tolga-BJK

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir