24 Haziran 2009 Çarşamba

Belçika Ekolü Trabzon'da


Uzun zamandır süren teknik direktör sancısı sona erdi Trabzon'un nihayet. Yani bu kararsızlık Burak ve bana bile kaç yazı yazdırmış şöyle bir geri dönüp baktımda. Önce Şenol Güneş adı anılmaya başlandı sonra vazgeçildi Şenol Hoca'nın kulübünün izin vermemesi yüzünden. Bir sonraki isim Samet Aybaba'ydı. Fakat oda camiayı pek memnun etmemiş istifalara kadar varan itirazlar olmuştu. Trabzonspor'un teknik direktör sorunu Sportif Cümlelere en son Teknik Direktör Sorunsalı isimli yazı ile yansıdı. Bugün ise Trabzon'un teknik direktörü Hugo Broos'un yazısını yazıyoruz nihayet. İçimize dert olmuştuda laf aramızda.

Trabzonspor, prensipte anlaşarak dün Trabzon'a getirdiği Belçikalı çalıştırıcı Hugo Broos ile 1 yılı opsiyonlu olmak üzere 2 yıllık sözleşme imzaladı. Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nde yapılan imza töreninde, kulüp başkanı Sadri Şener ve yardımcı antrenörler Metin Diyadin ile Turgut Kural da yer aldı.

Peki kimdir bu Hugo Broos? Biraz tanımaya çalışalım bordo mavililerin yeni patronunu. İlk etapta tabiki başvurduğum kaynak net aleminin ansiklopedisi Wikipedia oldu. Kendisi ile ilgili yüzeysel bilgileri hemen soldaki resimden görüyorsunuz. 57 yaşında genç sayılabilecek bir teknik adam Broos. Belçika'nın en önemli takımlarından Anderlecht, Brugge ve Genk'te görev almış çeşitli sürelerde. Futbol ile profesyonel olarak tanışması ise 1970 yılına tekabül ediyor. Anderlecht'te futbolcu olarak başlamış kariyeri. 24 kere milli olmuş. Meksika Dünya Kupasında Belçika'nın aldığı 4. lük ile milli takım kariyerini sonlandırmış. Futbolculuk kariyeride 1988 yılında 36 yaşında Club Brugge'de bitmiş. Daha sonra R.W.D Molenbeek takımında teknik adamlık kariyeri başlamış. Brugge'un başında 2 lig, 3te Belçika Kupası şampiyonluğu yaşamış. Anderlecht ve Genk takımları ilede Belçika'da çeşitli yıllarda şampiyonluklar yaşamış fakat Avrupa Kupalarında malesef adını duyuramamış. Kariyerinde 4 kezde yılın teknik adamı seçilmiş.

Ligin bitiminden beri fellik fellik teknik direktör arayan Sadri Şener Hugo Broos'u Trabzonspor'da çalışmaya ikna etti. İki yıllık imzalandı anlaşma. Bir yılı opsiyonlu olmak üzere. Broos'un Türkiye ayağı ise (yani yardımcısı) Metin Diyadin olacak. Trabzonspor camiasının en sevilen isimlerinden olan Diyadin'in Broos'a faydalı olacağını düşünüyorum. Yapılan açıklamaya göre Broos yanında birde kendi yardımcısını getirecekmiş. Ayrıca kondisyoner getirilecekmiş. Fizyoterapist ise geçen sezondan hazırmış. Sadri Başkan'ın açıklamaları bunlar. Geçen sene Ersun Yanal ile başlayan bir teknik kadro zenginleşmesi vardı zatende işte Broos ile bu biraz daha profesyonel bir duruma gelecektir.

Broos'un Trabzon ile ilgili söylemleride var. “Daha önce de Trabzonspor'u biliyordum, ancak son günlerde daha iyi tanıma fırsatı buldum. Oldukça profesyonel bir kulübe geldim. Gerçekten etkilenmiş durumdayım. Başkanın da az önce söylediği gibi daha önce kulüp burada başarılı olmuş Belçikalı hocalarla çalışmış. Ben de onların yaptığından daha iyisini yapmaya çalışacağım. Biliyorum 25 yıldır şampiyonluk özlemi var. Bunu sonlandırabilmek için elimden geleni yapacağım” Bunlar çok klişe açıklamalar. Bilhassa Trabzon için. Trabzonspor taraftarları bana hiç kızmasın. Sabırsızlığın en çok olduğu takımların başında geliyor Trabzon. Neyse Broos'un yeni takımı ile ilgilide bir kaç görüşü var; "Takım hakkında bilgi edindim. Buraya gelmeden önce de tanıdığım oyuncular vardı. Song, Yattara, Colman gibi oyuncuları buraya gelmeden önce de tanıyordum. Elimdeki CD'leri izleyeceğim ve daha kapsamlı bilgim olacak." Takımdaki Song sorunu çözülecek gibi geliyor bana. Malum para yüzünden bazı sıkıntıları vardır Song'un. Galatasaray'dan da bu sebeple ayrılmıştı. Disipline edildiği takdirde çok başarılı olacaktır.

Belçika ekolü Trabzon'da tutar mı tutacak mı bunu zaman içerisinde bekleyip göreceğiz. Arkasında durulursa ki Sadri Şener benim takip ettiğim, anımsadığım en başarılı Trabzonspor başkanı arkasında duracaktır, destek çıkacaktır mutlaka işte o zamanda başarı kaçınılmaz olacak. Teknik direktörleri gönderme konusunda ulus olarak çok başarılıyızdır. Yerli olsun yabancı olsun. Dilerim Trabzonspor bu başarılarımıza (!) bir yenisini eklemez. Hugo Broos'un çok başarılı olmasını umuyorum. Tekrar hayırlı olsun.

2 yorum:

  1. Gordon Strachan'la anlaşsalardı daha keyifli bir lig olurdu. Bence hugo'yo sezon sonu yollarlar

    YanıtlaSil
  2. Banada çok kalıcı olmayacak gibi geliyor ama hayırlısı olsun bakalım.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir