11 Haziran 2009 Perşembe

Cezayir'den Çıkan Efsane {Zinédine Zidane}

Özellikle benim yaş grubumun futbolu sevmesinde Zidane'nin katkısı büyük olmuştur. Benim televizyondan canlı olarak izlediğim futbolcular içinde en sevdiğim isimdir. Juventus kariyeri, Real Madrid kariyeri, Fransız Milli Takımı ile yaptıkları hatta Materazzi'ye attığı kafaya kadar futbolunun son dakikasında bile çok konuşulan isim olmuştur. Zizou lakabı ve dökülen saçlarıyla zihnimize kazınmıştır. Zidane'nin inanılmaz bir futbol zekası vardır. Orta sahada oyunu o kadar iyi okurduki oynadığı bütün takımların beyni olmuştur. Ayrıca duran topların usta ismidir, son vuruş üstadıdır. Zidane'nin Dünya futboluna kattığı birçok değer vardır. Kendisi Cezayir vatandaşıda olduğu için o bölgeye birçok yardımda bulunuyor. Şimdilerde Nasri ve Benzema Cezayir'den çıkan diğer değerler oldu ama hiçbiri Zidane'nin yerini dolduramayacak gibi. Real Madrid'in Kaka transferini açıklayanda ilk olarak Zidane'dir. Herkes Kaka'nın Zidane'nin yerini almasını bekliyor ama alabilecek mi bunu zaman gösterecek. Kendisi hala da Dünyanın en pahalı futbolcusu konumundadır. Üstüne birçok transfer yapılmasına rağmen hala Zidane'nin bonservisini geçebilen olmadı.

Zidane'nin ailesi 60'lı yıllarda Cezayir'den Fransa'ya göç etmiştir. Zidane mahalle arasında futbol oynarken onu Cannes yöneticileri transfer eder ve Cannes'de oynamaya başlar. İlk resmi maçına 16 yaşında çıkmıştır. Burada gösterdiği başarının ardından Bordeaux kulübüne transfer olur. Bordeaux'da Bixente Lizarazu ve Christophe Dugarry ile birlikte çok başarılı olurlar. Bordeaux'da 4 sene forma giyip 139 maçta 35 gole imza atar. Bordeaux'a altın çağlarını yaşattıktan sonra 40 milyon euro karşılığı Juventus'a transfer olur. Juventus'da 5 sezonda 151 maça çıkıp 31 gol atar. Burada da Del Piero ile birlikte efsaneleşirler. Eski Galatasaray - Juventus maçlarını hatırlıyorumda Zidane'yi daha iyi hatırlıyorum. Juventus ile Kıtalararası Kupa ve Süper Kupa'yı kazanmasına rağmen Şampiyonlar Ligi'ni hiç kazanamaz. Bu Zidane için hep bir hedef olmuştur bu hedef doğrultusunda hala dünyanın en pahalı transferi olan transferi gerçekleştirir ve Real Madrid yolunu tutar. Burada Figo ile birlikte başı çeker henüz ilk senesinde Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna ulaşır. Leverkusen'le oynadıkları finalde hala jeneriklerde dönen müthiş gole imza atar. Real Madrid'de 5 yıl oynayan Zidane 142 maçta 49 gol atar ve son oynadığı kulüpte Real Madrid olur. Real Madrid'in altın çağlarının birini yaşamasında da katkısı büyüktür. Hala Real Madrid'in efsaneleşen, vazgeçilmez futbolcuları arasındadır. Kaka için Zidane benzetmeleri var ve Kaka'nın 5 numaralı formayı giymesi gerektiğini söylüyorlar. Kaka ise eski efsanelerin numaralarına saygı duyacağını söyledi. Böyle bir şeyden Zidane'de büyük zevk duyar. Oyun stillerine baktığımızda da birbirine benziyorlar zaten. Bakalım Kaka 5 numaralı formayı giyecek mi bunu merak ediyorum. Diğer düşündüğüm noktada Zidane için 10 numaralı formanın büyük önemi olmasına rağmen Juventus'da Del Piero yüzünden 10 numarayı giyemedi, Real Madrid'de de Figo'nun 10 numarayı giymesi yüzünden 5 numaralı formayı giymiştir. Gerçi Figo içinde 7 numaralı formanın önemi büyüktü ama 7 numarada Raul'e aitti.

Zidane'nin en büyük başarıları Milli Takım'da yakaladığı başarılardır. Müthiş Fransız ekolünün en önemli parçalarından olan Zidane 1998 Dünya Kupası ve 2000 Avrupa Şampiyonu olan Fransa'nın en güvendiği isimdi. 1998'de ülkesinde yapılan şampiyonada final maçında Brezil'ya attığı iki golle kupayı getirmişti. Fransa Milli Takımı ile 108 maça çıkmıştır ve 38 gol atmıştır. 2002 Dünya Kupası ve 2004 Avrupa Şampiyonasında Fransa bekleneni verememesine rağmen 2006 Dünya Kupası herkes için unutulmaz olacaktı. Zidane kariyerini Fransa Milli Takımı ile bitireceğini açıklamıştı. Bu yüzden bu Dünya Kupası'nın Fransa için önemi ayrı oldu. Zidane kariyerinin son demlerinde bile harika işler yapıp Fransa'nın finale çıkmasında büyük rol oynamıştı. Ayrıca turnuvanında en iyi futbolcusu seçilmişti. İtalya ile oynanan finalde Materazzi'ye attığı kafa ve yediği kırmızı kartla olay oldu. Kimse Zidane'ye bu hareketi yakıştıramamış olabilir ama Materazzi ettiği o küfürlerle Zidane'yi tahrik etmişti. Bu yüzden Materazzi çoğu kişinin gözünde büyük antipati topladı. Çünkü müthiş finali gölgelemiş oldu. Nitekim İtalya Dünya Kupası'nı kazanmıştı ama herkesin kafasında Zidane'nin attığı o kafa vardı.

Zidane'nin başarılarına bakarsak Fransa Milli Takımı ile 1998 Dünya Kupası ve 2000 Avrupa Şampiyonasını kazandı. Juventus ile Kıtalararası Kupa, Süper Kupa ve Serie A şampiyonluğu yaşadı. Real Madrid ilede Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, Kıtalararası Kupa, La Liga şampiyonluğu ve Süper Kupa seviçleri yaşadı. Ayrıca birçok kişisel başarı yakalayan Zidane üç kere de Dünyanın en iyi futbolcusu seçilmiştir. Zidane'nin bütün başarılarını buraya yazsak sayfalar yetmez çünkü kendisi kupa ve madalya koleksiyoncusudur.

Böylece Zidane'yi anmak istedik. Bizlerin futbol sevgisinde, futbola aşık olmasında katkısı çok büyük oldu. 1998 ve 2000'lerin muhteşem Fransız ekolünde en önemli parçasıdır. Attığı goller, verdiği jeneriklik paslar ve hareketleri hepsinden öte insanlığıyla kalplerimizde taht kurdu. Tabi kariyerinin son zamanlarında Türk takımlarıylada adı çok anıldı. Ülkemizin kolpa basını futbolu bıraktığı halde onu Türk takımları için futbola geri döndürdü. Kendisi bu kadar başarılı olmasının sırrını Müslüman olmasında bulmuştur. Herşeyi geçtim Zidane'ye dair en unutamadığım olay Zidane'ye Fenerbahçe'yi sormuşlar "o kim Galatasaray'da mı futbol oynuyor" demiş. Bu sözünüde asla unutmayacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir