24 Haziran 2009 Çarşamba

NBA Draftlarının Lokomotifi Fenerbahçe Ülker

Perşembeyi cumaya bağlayan gece New York Madison Square Garden'da yapılacak NBA draftına Fenerbahçe Ülker'in de üç oyuncusu katılacak.Daha önce Semih Erden ve Ömer Faruk Aşık'ın NBA draftlarına girip seçildiği Fenerbahçe Ülker'de bu kez pivot Oğuz Savaş, Sloven guard Emir Preldzic ve oyunuyla her zaman tartışılan isimlerden olan Sloven pivot Gasper Vidmar şansını deneyecek. Üç oyuncunun da ilk turlarda seçilmesi zor gözüyle bakılırken 2.turun sonlarına doğru şanslarının olabileceği vurgulandı. Oğuz Savaş bu sezon 41 maçta (ort 16 dak) 8.1 sayı, 3.6 ribaunt, 1.2 asist, 1987 doğumlu forvet Emir Preldzic 41 maçta (ort 22 dak), 8.8 sayı, 4.4 ribaunt, 3.5 asist, yine 1987 doğumlu Gasper Vidmar 31 maçta (ort 15 dak), 6.1 sayı, 3.4 ribaunt,0.8 asist ortalama ile mücadele etmişti.

Özellikle Ülker'le birleştikten sonra Ülker'in altyapısını da bünyesine katan Fenerbahçe NBA'e basketbolcu ihraç etme çalışmalarına devam ediyor. Semih Erden ve Ömer Aşık NBA draftlarında seçilmişti bu yıl ise Oğuz Savaş, Preldzic ve Vidmar'da NBA draftlarında şansını deneyecek. Tanjeviç'in takımın başına gelmesinin ardından gençleşme atılımına giren ve Preldzic ve Vidmar gibi gelecek vaad eden yabancı basketbolcuları da transfer eden Fenerbahçe bu konuda Türkiye'nin lokomotifi konumuna geldi. Hem alt yapıdan gelen basketbolcularla, genç yabancı isimleriyle de NBA draftlarına birçok basketbolcu sokacaklardır. Bu yıl draftlara katılan basketbolculara bakınca Preldzic'in şansını daha yüksek görüyorum. İlk turda seçilmesi beklenmesede bu sezon kendini çok geliştirdi. Solomon'un olmadığı dönemde skor olarakta Fenerbahçe'yi taşıdı. NBA'de ne kadar şansı olur bilemem ama Avrupa'nın sayılı basketbolcularından olacağı kesin. Vidmar ve Oğuz Savaş'ın yapıları bence NBA'e pek uymuyor. NBA'de değil de Avrupa'da oynamaya devam edeceklerdir. İkisini de pota altında etkili olmasına rağmen ayakları çok yavaş ve NBA'in dinamizmine ayak uyduramazlar.

NBA'de kendini gösterme konusunda Ömer Aşık'a çok güveniyoruz. NBA tarzında atletik bir uzun. Ribaund ve blok gücünün yanına skor opsiyonunu da ekledi. Bu sezon başında uzun süre oynamamasına rağmen iyileştiğinde Fenerbahçe'ye katkısı büyük oldu. 2-3 sene içinde NBA'de oynayacak kıvama gelecektir. Semih Erden ise çok ince kalıyor. Atletik özellikleri olmasına rağmen uzun oyuncular içinde bu fizikle tutunması çok zor. Fiziğini güçlendirse şimdiki özelliklerini kaybedebilir, daha ağırlaşabilir. Bu yüzden Avrupa onun için uygun olacaktır.

Bu oyuncular dışında aslında Enes Kanter'in adını altın harflerle yazmak lazım. Geçen yıl Samsun'da düzenlenen Yıldız Erkekler Basketbol Şampiyonası'nı izlemiştim. Efes Pilsen'le oynanan final maçında 46 sayı 26 ribaund yapmıştı. Resmen tek başına Efes Pilsen'i deviren isimdi. Hücumda olduğu kadar savunmada da önemli işler yaptı. Kendisinden çok uzun Efes pivotlarını öyle tutuşu vardı ki inanılmaz. 4 - 5 numara oynayabilen atletik, şut yeteneği olan, ayakları çabuk neredeyse çocuk yaşında bütün özellikleri full olan bir basketbolcu. Ondan beklentiler çok büyük o yüzden bu yazıda onun yapacaklarını yazmak yetmez. Ben Galatasaray'lı olarak Fenerbahçe'li birini maçta ayakta alkışladıysam o işte bir hayır vardır. Enes Kanter önümüzdeki yıllara damga vurmaya geliyor.

2 yorum:

  1. Belitriğin gibi Oğuz tipik Avrupalı. Nba' de iş yapmaz ama Avrupa' nın elit uzunlarından olduğu da tartışılmaz.

    Vidmar=Kalas :)

    Preldzic' e gelirsek çok değişik bir arkadaş. Maç içinde bile çok büyük değişiklikler yaşayabiliyor. Bir maçta 25 atar diğerinde, uyur-gezer gibi oynar. Hatta bunu geçtim, aynı maçın içinde bile bi sivrilir, muhteşem oynar, sonra adeta silinir saçma tercihleriyle takıma da zarar verir. Ama gelişmeye açık bir oyuncu olduğu tartışılmaz. Bence bir tek Emir' in seçilme ihtimali var. O da 56-60 arası. Tabi bu da düşük bi ihtimal :)

    YanıtlaSil
  2. Emir son seride benimde çok dikkatimi çekmişti. Bu kadar genç olmasıda çok büyük bir artı tabi. Gerçi seçilme ihtimalini biraz düşük tutmuş Berkan ama olsun :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir