1 Haziran 2009 Pazartesi

Sezon Analizi {2008-2009}

1- Şampiyonluk Tarifi {Beşiktaş Analizi}
2- Baskıyı Kaldıramıyorlar {Sivasspor Analizi}
3- Kolbastı Şampiyon Olamadı {Trabzonspor Analizi}
4- Bir İspanyol Rüyası {Fenerbahçe Analizi}
5- Sükût-u Hayal {Galatasaray Analizi}

Şampiyonluk Tarifi {Beşiktaş Analizi}

Şampiyonluğun tarifi için Mustafa Denizli + Ernst + Yusuf + biraz motivasyon ve kötü bir lig tanımı yapmam mümkün. Bu sezon herkesin birbirine şampiyonluğu altın tepside sunduğu ligde Beşiktaş ikramları geri çevirmedi ve şampiyonluğu kazandı. Ligin ikinci devresi başlarken Sivasspor ve Trabzonspor'un 6, Galatasaray'ın 5, Fenerbahçe'nin 4 puan gerisinde olan Beşiktaş öyle bir şahlanma yaşadıki kimse ihtimal vermiyorken şampiyonluğu kazandı. Bu yüzden hakedilmiş bir şampiyonluk oldu. Mustafa Denizli'nın o haftalarda 26. hafta söylemleri vardı. 26. haftadan sonra gerçek Beşiktaş'ı izleyeceğiz gibisinden. O günlerde kendisine çok güldük şimdilerde ise sen kahin misin diyoruz. O açıklamaları neye göre yaptı bilinmez ama söz konusu başarı ise gerisi önemli değildir.

Sürekli düşünüyorum acaba Ertuğrul Sağlam takımda kalsaydı Mustafa Denizli gelmeseydi Beşiktaş yine şampiyon olur muydu? Beşiktaş sezona aslında biraz sancılı başladı. Koskoca hazırlık dönemine İbrahim Toraman & İbrahim Üzülmez kavgası gölge gibi düştü. Takımın iki kaptanının bu yaptıkları affedilemezdi bu yüzden ikiside satış listesine konuldu. Sonra kazanma yoluna gidildi ama ikisininde kaptanlığı alındı. Bu Beşiktaş'ın ilk miladı oldu. Bu iki futbolcuda kaptanlığı alındıktan sonra daha karakterli futbol oynamaya başladılar. Ertuğrul Sağlam'ın en büyük sorunu aslında takımdaki çok başlılıktı. Gittiler yanına Sinan Engin'i getirdiler. Ne gerek vardı buna Ertuğrul Sağlam tek başına idare edemiyor muydu? Mustafa Denizli akıllı adam ama takıma gelir gelmez ilk işi Sinan Engin'i yollamak oldu. Ertuğrul Sağlam lige iyi başlamıştı aslında 4 galibiyet 2 beraberlik almışlardı. Ligde görüntü iyi olsada Metalist mağlubiyeti neticesinde yollar ayrıldı. Her ne kadar Ertuğrul'un istifa ettiği söylensede istifaya zorlandı. O karakterde bir adamda o dakikadan sonra takımda kalmazdı zaten. Şimdilerde Demirören biz göndermedik falan diyor önce bıraksın bu işleri. O Metalist'in de sonradan neler yaptığını izledik bu yüzden Ertuğrul Sağlam'ın gönderiliş biçimi bir futbolsever olarak beni çok üzdü. Yöneticilerin maç sonu açıklamaları falan hiç hoş değildi. Ertuğrul Sağlam eğer istediği ortamı bulsaydı mutlaka başarılı olurdu. Bunun örneğinide Bursasspor'da gösteriyor.

Öyle yada böyle Mustafa Denizli göreve geldi. Mustafa Denizli'nin kariyerine asla laf edemem ama benim sevmediğim teknik direktörlerden. Çünkü günü kurtarmak için çalışıyor. Ben 4-5 senemi asla ona emanet etmem. Onun döneminde piyasaya çıkan genç futbolcu hatırlamıyorum bile. Beşiktaş'ın şampiyonluğa ulaşan kadrosunun yaş ortalamasına bakın. Tecrübeden asla ödün vermiyor gerçi Beşiktaş'ın da günü kurtarması gerekiyordu. Çünkü 6 sezondur yanından bile geçilemeyen bir şampiyonluk söz konusuydu. Ligin ilk devresini Mustafa Denizli'nin takımı çok kötü geçirdi. 4 tane mağlubiyet, 2 beraberlik alındı. Fenerbahçe ve Galatasaray derbileri kaybedildi. Herkes çok karamsardı bu durumda. Bir anda işte yazının başında verdiğimiz şampiyonluk tarifi gelişti. Ernst diye bir futbolcu alındı sezonun en değerli isimi oldu. Sadece oynadığı bölgeye değil bütün takıma büyük fayda sağladı. Yusuf Şimşek 34 yaşında geldi herkes kötüledi çok kritik anlamda önemli işler yaptı. Galatasaray ve Fenerbahçe'nin de büyük düşüşü ile birlikte Beşiktaş şahlandı. Belki sahada süper futbol yoktu ama şampiyon olmak için herşeyi yaptılar. Seri galibiyetler, kontrollü futbol. Ligde diğer takımların yaşadığı kaosu son derece iyi değerlendirmiş oldular. Nitekim şampiyonda oldular. Kendi evlerinde Fenerbahçe'ye yenilmelerine, Bursasspor ile berabere kalmalarına rağmen bu şampiyonluğu kazandılar. İlginç istatislikleride ligin yukarısında oynayan takımları hiç yenememişler. Sadece Galatasaray'ı yendiler o maçtada gördük neler olduğunu. Pozisyona girmeden maç kazandılar. Yani nereden baksak şampiyonluk için bütün kapılar onlara çıktı.

Alınan birde Türkiye Kupası var. Bununda önemi büyüktü böylece double yapmış oldular. Fenerbahçe ile oynanan final maçında mükemmel futbolları ile farklı kazandılar, daha da farklı olabilirdi. Gelen şampiyonluk sayesinde Şampiyonlar Ligi'ne direk katılıyorlar. Bu sayede de önemli paralar kazanacaklar. Beşiktaş bu sezon şampiyon olarak çok büyük iş başardı. Finansal açıdanda elleri rahatladı. Şimdi benim merak ettiğim nokta şu Mustafa Denizli'nin Fenerbahçe'de ki ilk senesi geldi aklıma. Yine şampiyon olmuşlardı, Türkiye Kupası'nda final oynamışlardı ama ikinci sezon facia olmuştu. Ellerinde de bu Beşiktaş'ın kadrosuna benzer bir takım vardı. Diyordum ya ben bu hocaya güvenip 3-4 senemi emanet etmem gelecek sezona Beşiktaş'ın neler yapacağını çok merak ediyorum. Mustafa Denizli gelecek sezon benim gözümde gerçekten hoca mı değil mi karar vereceğim.

Şampiyonlukta Ernst'in katkısı çok büyük oldu. Ligin ikinci devresinde geldi ve Beşiktaş'ı toparladı. Schalke'den gelirken maliyeti büyük oldu ve 30 yaşında futbolcunun bu paralara getirilmesine karşıydım. Ama gösterdiği katkıyla aldığı ücreti sonuna kadar hak ettiğini gösterdi. Bir futbolcu düşünün sadece kendisinin değil etrafında oynayan futbolcularında yıldızını parlatıyor. Şöyle örnek vereyim Cisse'yi sorsalar gönderilecek futbolcuların ilk sırasına koyardık ama Ernst geleli hayatının topunu oynuyor. Şimdi Beşiktaş sözleşme yenileyecek kendisiyle. Ernst ayrıca sistemede inanılmaz oturdu. Defans onun sayesinde rahatladı, hücumlar daha organize haline geldi. Tello'yu da atlamadan geçemem. Beşiktaş'ın en çok asist yapan futbolcusu oldu hücumlar önce onda başladı. Holosko yıldızını bu sezon epeyce parlattı. Hızlı futbolu, isabetli şutları ve rakip savunmanın dengesini bozmasıyla önemli katkılar verdi. Beşiktaş'ın x faktörü kim deseler Ekrem Dağ derim. Uzaktan bakınca bu mu futbolcu diyebilirsiniz ama ben hayatımda böylesine açık görüldümü koy oraya oynasın tipinde futbolcu görmedim (Türkiye için konuşuyorum). Sol bek, sağ bek, sol açık, sağ açık nerede ihtiyacı olduysa takımın çıktı oynadı. Nobre sakatlanana kadar iyi görüntü çiziyordu o sakatlanınca Bobo son haftalarda çok kritik goller attı. Sivok'u asla geçemeyiz sezonun en kaliteli transferlerindendi. Hem stoper hem orta saha olarak birçok maçta oynadı ve görevini fazlasıyla yaptı. Ernst'den Gökhan Zan ve İbrahim Toraman gibi futbolcularda çok faydalandı. Yusuf Şimşek var birde transfer edilirlen çok eleştirildi ama kritik zamanlarda ortaya çıkarak şampiyonluğun anahtarı oldu. Rüştü Reçber tabiki şampiyonluğun en önemli isimlerinden. Beşiktaş'lı futbolcular genel olarak iyi görüntüler çizdiler.

Bu sezon dikkatimi çeken başka bir olayda Mustafa Denizli genç futbolculara kafayı takmış durumda. Ertuğrul Sağlam genç isimlerden bol bol faydalanıyordu. Batuhan Karadeniz kiralıkta gitse takımdan ayrıldı. Batuhan'ın bazı sorunları oldu ama bu takımda iş yapardı. Hatta gelecek sezonun kadrosunda mutlaka olmalı. Arda Turan'dan sonra son zamanlarda bu ülkenin çıkardığı en büyük yetenek. Aydın Karabulut çok sık oynardı ama onuda izleyememeye başladık. O da kanatlara çok hakim futbolcu. Ümit Milli Takım'da başarılı işler yapıyordu. Serdar Kurtuluş Ertuğrul Sağlam'ın banko futbolcularındandı ama Mustafa Denizli ondanda faydalanmıyor. Beşiktaş'ın elinde kaliteli gençler var ama günü kurtarayım mantığı onların şans bulmasının önüne geçti.

Gelecek sezon için ise öncelikle Delgado ile yollar ayrılmalı. Böyle 10 numara olmaz. Kaç senedir Türkiye'de birkaç maç dışında fazla etkisini göremedim. Bu sezonda onun sakat olduğu dönemler Beşiktaş daha olumlu futbol oynadı. Mustafa Denizli Delgado üstüne çok gereksiz durdu büyük zaman kaybetti. Birde bu adam takım kaptanı gram kaptanlığı hak etmiyor. Delgado ile yollar mutlaka ayrılmak zorunda ama yerine Delgado tipinde bir futbolcu alınmamalı. Kanatlara yakın oynayabilece hücumcuya ihtiyaç var. Ayrıca Bobo ve Nobre yetmez birde santrafor gerekiyor. Bobo sanırım takımdan ayrılacak santrafor nasıl olsa alınacak. İki santrafor transfer edilmeli. Beşiktaş'ın iki tane de beke ihtiyacı var. Hem sağ hem sol bek transferleri lazım. Ekrem Dağ elinden geldiğinde çabalıyor ama bir yere kadar. İbrahim Üzülmez devri bitmiş, Toraman'dan ise Ramos mu yaratacaklar anlamadım sağ bek oynatıyorlar. Fink transferi yapıldı kendisi tanımadığım bir oyuncu orta sahada iyi diyorlar. Benim için kapalı kutu ancak birkaç maç gördükten sonra hakkında konuşabileceğim.

Sonuç olarak Beşiktaş için sezon güzel bitti. Şampiyonluğu doyasıya kutluyorlar. Takımların birbirine sınırsız imkan duyduğu sezonu iyi değerlendirdiler. Bu kadroyla yalnız Şampiyonlar Ligi'nde başarı zor dediğim bölgelere transfer yapmak zorundalar. Galatasaray ve Fenerbahçe'nin de bu sezonki kadar güçsüz durumda olacaklarını sanmıyorum. Ertuğrul Sağlam olayıyla gözümde büyük prestij yitiren Beşiktaş'ın şampiyonluğuna yinede sevindim. Mustafa Denizli üç büyük takımıda şampiyon yaparak tarihe geçti. Yıldırım Demirören ilk şampiyonluğuna ulaştı artık bunu 10 sene kutlar. Böylesine bir ligde şampiyon olmakta insanı ne kadar sevindirir bilmiyorum. Bildiğim tek şey var takımlara bakınca Beşiktaş'ın şampiyonluğu sonuna kadar hak ettiği.

Şampiyonu değerlendirdik yarında ligi ikinci sırada bitiren Sivasspor var. Bu hafta ilk 5'de yer alan takımları lig pozisyonuna göre sırayla değerlendireceğim.

1 yorum:

  1. Bu şampiyonluğa ne kadar sevinilir, normalden az evet.

    Ama bunun sebebi daha çok Yıldırım Demirören başkanlığında şampiyon olunması. Bu pisliğin başarı kazanması kimi mutlu eder ki?

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir