22 Haziran 2009 Pazartesi

Tanjeviç Milli Takım Kadrosunu Açıkladı

Polonya'da düzenlenecek Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda mücadele edecek olan A Milli Takım aday kadrosu düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.Mehmet Okur, Serkan Erdoğan, Kaya Peker, Hakan Köseoğlu, Tutku Açık ve Ermal Kurtoğlu'nun davet edilmediği Milli Takım'ın 17 kişilik aday kadrosunda şu isimler yer alıyor:

Kerem Tunçeri, Ender Arslan, Engin Atsür, Kerem Gönlüm, Sinan Güler (Efes Pilsen)
Ömer Onan, Oğuz Savaş, Ömer Aşık, Semih Erden (Fenerbahçe Ülker)
Cemal Nalga, Evren Büker (Galatasaray Cafe Crown)
Bekir Yarangüme (Türk Telekom)
Cevher Özer (Beşiktaş Cola Turka)
Barış Hersek (Darüşşaka Cooper Tires)
Fatih Solak (Aliağa Petkim)
Ersan İlyasova (Regal Barcelona)
Hidayet Türkoğlu (Orlando Magic)

Tanjeviç geçtiğimiz yıl Avrupa Şampiyonası elemelerinde bütün maçlarını kazanan Milli Takım'ın iskeletini bozmamış. Zaten doğru olanda bu ben Tanjeviç'in istediği isimleri kadroya alması durumunda başarılı olacağına inanıyorum. Zorla Mehmet Okur'u falan kadroya alma durumu olduğunda başarı gelmiyordu. Çünkü Mehmet Okur onun sistemine kesinlikle uymuyor. Tanjeviç pota altında ribaund kovalayan, savaşan basketbolcular istiyor. Mehmet Okur'un oyun stili ise çok farklı. O dışarılarda gezinmeyi seven, şut atan pivotlardan. Aydın Örs takımın başında olsa Mehmet Okur takımın vazgeçilmezi olur ama bu sistemde ona yer yok. Bu yüzden de Tanjeviç'e Mehmet Okur'u neden almadın demen yalnıştır. Ben Kaya Peker ve Ermal Kurtoğlu'nun kadroda olmasını beklerdim. Kaya Peker bu sezon Efes Pilsen'de büyük çıkış yakaladı ve Tanjeviç'in sevdiği tarzda oyunculardan. Aynı şekilde Ermal Kurtoğlu'da pota altında savaşan, canını dişine takan basketbolculardan. 2006 Dünya Şampiyonası'nda ikiside önemli işler yapmıştı ama artık kadroda göremiyoruz bu oyuncuları. Tutku Açık zaten sistemine uymadığı için Tanjeviç döneminde hiç kadroya giremedi, Serkan Erdoğan'ın ise gelen başarısızlıklar sonrası Tanjeviç hakkında açıklamaları onu bitiren faktör oldu.


Kadroya baktığımızda guard rotasyonunun komple Efes Pilsen'den alındığını görebiliriz. Tanjeviç guard'larında sertlik arıyor. Maçlara genelde oyun kurucusuları ile savunma ağırlıklı başlamıştı. Engin Atsür ve Sinan Güler bu işi en iyi yapabilecek oyunculardan. Kerem Tunçeri ve Ender Arslan'da tecrübeleriyle büyük iş yapacaktır. Özellikle Kerem Tunçeri'nin varlığı çok önemli. Ömer Onan geçen senede kadroya alınmıştı ama sakatlığı sonrasında kadrodan çıkartıldı. Türkiye'nin ona da çok ihtiyacı olacak. Genç basketbolcuların yanında böyle tecrübelere de ihtiyaç olacaktır. Uzun rotasyonunun bir kısmıda Fenerbahçe Ülker'den kadroya alınmış. Oğuz Savaş, Semih Erden ve Ömer Aşık pota altında savaşçı oyuncular. Ömer Aşık'da geçen sene sakatlığı sebebiyle kadroda yoktu şimdi onu da izlemek büyük keyif olacak. Fatih Solak zaten Tanjeviç'in vazgeçilmezi maç başlarında uyguladığı sertliğin anahtarı konumunda. O kendi takımında forma giymesede Tanjeviç'in Milli Takım'ın da her zaman önemli oyunculardan birisi olacaktır. Evren Büker, Cemal Nalga, Barış Hersek ve Bekir Yarangüme'nin de kadrodan çıkartılacağını tahmin ediyorum.


Hidayet ve Ersan'a ayrı parantez açmak gerekiyor. Hidayet bu takımın lideri ve olmazsa olmazı durumunda. NBA'de son yıllarda kendini çok geliştirdi ve Orlando'da ki oyun stili ile de tam bir lider oldu. Bu gelişen özelliklerini de Milli Takım'da mükemmel uyguluyor. Tam bir savaşçı gibi her topta eli var, sakatlanma pahasına önemli işler yapıyor. Ayrıca takımın ona ihtiyacı olduğu dakikalarda da sazı eline alıyor. Ersan Ilyasova'da Avrupa basketbolunun önemli isimlerinden birisi oldu. Barcelona'da harika işler başarıyor ve tam bir 4 numara oldu diyebiliriz. Bu kadronun en önemli iki kozu Hidayet ve Ersan olacaktır.

Kağıt üzerinde birçok yıldızı kadroya almadık gibi gözükse de Tanjeviç sürprizleri sever. Geçen sene gördük beklenmedik anda elemelerdeki bütün maçları kazandık. Yine buna benzer bir kadroda Dünya Şampiyonası'nda önemli işler yaptık. Bu işin sırrı Tanjeviç'in kafası rahat olacak ve istediği isimleri kadroya alacak. Ona şunu al bunu al diye baskı uygulanırsa başarısızlık dönemlerimiz devam eder. Mehmet Okur'a falan Milli Takım'da çok şans verildi ama kullanamadı. Şu tartışılabilir Aydın Örs'lü Milli Takım Tanjeviç'in yönetiminden daha iyi olabilir diye. Çünkü yıldızları Aydın Örs daha iyi idare edebiliyor. Herkesin ona büyük saygısı var. Ama şu an coach Tanjeviç'se ben onun kurduğu bu kadroya güvenmek zorundayım. Elimde 2006 Dünya Basketbol Şampiyonası ve geçen sezon oynanan eleme maçları gibi referanslar var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir