23 Temmuz 2009 Perşembe

Bayrak Futbolcular # 5

Dünya futbolunda istikrar kelimesinin karşılığı sanırım Javier Zanetti olur. 1995 yılında transfer olduğu Inter'de 14 sezondur aralıksız olarak forma giyiyor. Çok uzun zamandır takımın kaptanı durumunda. Lider özelliklerinin yanı sıra profesyonelliği ile de çoğu futbolseverin büyük beğenisini kazanmıştır. Bugün 35 yaşında olmasına rağmen Inter'in vazgeçilmezi durumundadır. Sağ bek, sağ açık ve orta sahanın da ortasında oynayabilme özelliği vardır. Şu an Dünya'nın en kolay adam eksiltebilen sağ beki diyebiliriz. 14 sezonda Inter'de 645 maça çıkmıştır ve 19 gol atmıştır. Maç içindeki performanslarına bakarsak mutlaka bir çizgiyi tutturmuştur yani kötü oynadığı maç hemen hemen yoktur. Inter'de herkes gelip geçici oldu ama Javier Zanetti her zaman takımda kalmayı başarmıştır. Bu yüzden kendisi Dünya futbolunun bayrak futbolcularından birisidir. Arjantin Milli Takım'ında da şu an düzenli olarak forma giyiyor ve 132 kere Milli formayı giyip 5 gol atmıştır.

Nasıl yönlü futbolcu olduğuna örnek vermem gerekirse Inter'de Mourinho onun ön libero olarak kullanıyor ama Arjantin Milli Takım'ın da sağ bek olarak forma giyiyor. Malum Inter'de forma giydiği için Avrupa arenasında fazla başarılar göremedi. Son zamanlarda Inter'in damgasını vurduğu İtalya Ligi'nde takımının şampiyonluklarında büyük pay sahibi oldu. Inter 1998 yılında Uefa Kupası'nı kazanırken Zanetti'de kadroda bulunuyordu. Zanetti hakkında son olarak söylemek gerekirse Del Piero, Totti bunlar İyalyan oyuncular ama Arjantin'den gelipte İtalya Ligi'nde bir futbolcuya böyle saygı duyuluyorsa ben bu adamın önünde eğilirim.

Aslında bayrak futbolcuları yazarken ve Inter'i konuşacakken Toldo ve Materazzi'yi de bu listeye eklemek lazım. Ama Zanetti öyle bir futbolcu ki onun konuşulduğu bir takımda da başka kimseyi anmak istemedim. Toldo her zaman İtalya'nın en büyük kalecilerinden birisi olmuştur. Şu an 38 yaşında olmasına rağmen Inter kadrosunda bulunuyor. Bu da Toldo'ya ne kadar büyük saygı duyulduğunun bir göstergesi. Materazzi'de Toldo gibi 2001 yılından bu yana Inter'de forma giyiyor ve İtalya'nın büyük saygı duyduğu savunma oyuncularından birisi durumunda. 36 yaşında olmasına rağman hala Inter kadrosunda yer almasıda onun büyük bir profesyonel olduğunu gösteriyor. Yalnız Materazzi 2006 Dünya Kupası'nda Zidane'yi çıldırtmasıyla bütün futbol otoritelerinin tepkisini almıştır.

Inter kadrosuna baktığımda 30 yaşının üstünde birçok futbolcu bulunuyor. Kadro genel olarak yaşlı olsada genç ve gelecek vaad eden futbolcularda var. Lucio, Motta, Milito transferleriyle kadroyu güçlendirselerde Ibrahimoviç transferi onlar için büyük önem taşıyor. Artık Avrupa'da birşeyler göstermek istiyorlar ve bu yüzden kesenin ağzını açtılar. Ama gelen büyük teklife de Ibrahimoviç için hayır diyemediler. Barcelona'dan Eto'o kabul ederse Hleb'le birlikte Ibrahimoviç karşılığında Inter'e geçecek. Inter için hayırlı mı olur bilemiyorum ama Ibrahimoviç'in olmadığı bir Inter'de düşünemiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir