22 Temmuz 2009 Çarşamba

Fenerbahçe'de Yabancı Kombinasyonu

Fenerbahçe'nin şu an kadrosuna baktığımızda Alex, Güiza, Roberto Carlos, Deivid, Andre Santos, Cristian Oliveira, Bilica ve sözleşmesi henüz doldurulmayan Edu bulunuyor. Fenerbahçe 8 yabancı kontenjanını da doldurmuş durumda. Lig maçlarında kural gereği bu yabancı futbolculardan ikisi yedek kulübesinde oturacak. Bu yabancı futbolcular için kombinasyonlarımızı denemeden önce tam 7 futbolcunun Brezilya'lı olduğunu hatırlatmak isterim. Fenerbahçe tam bir Brezilya ekolü olmuş gibi. Bu kadar aynı uyrukta futbolcuyu kadroda tutmanın yararları da var, zararları da var. Yabancı futbolculara baktığımızda sadece Güiza İspanyol vatandaşı. Zaten Türkiye'de de mutsuz olduğunu düşünürsek zamanında Kezman'a olanlar onun başına gelebilir. Fenerbahçe geçmiş yıllarda da bu Brezilya'lı futbolculardan çok çekti. Bu futbolcular kendi arasında toplanıp hemen gruplaşıyorlar. Kendi kafalarına göre kararlar alıp hareket ediyorlar. Unutmadan Vederson'da Türk vatandaşı olsada o da bir Brezilya'lı sayımız 8'e ulaştı. Türk futbolcularla Brezilya'lıların kaynaşması şart ama uzaktan izlenimlerim Emre Belözoğlu'da kendi Türk grubunu kurmuş gibi. Takımda kimin kaptan olacağına kadar herşey soru işareti oluşturuyor. Futbolcular kaptan olarak Alex'i seçti ama Alex sahada olmasına rağmen ilk maçta Roberto Carlos ikinci maçta da Emre Belözoğlu kaptan olarak çıktı.

Daum Fenerbahçe'de çalıştığı dönemde 4-4-1-1 sisteminden asla ödün vermedi. Oynanan hazırlık maçlarına baktığımızda da 4-4-1-1 oynadığını görebiliriz. Alex'i oyun kurucu olarak oynatıyor ve önünde tek forvet oynatıyor. Aslında bu sistemin veya Alex gibi futbolcuların artık Dünya futbolunda yeri yok ama Daum bundan vazgeçmeyecektir. Fenerbahçe'de her zaman bir Alex takıntısı var. Halbuki şu an Fenerbahçe'nin elinde Alex'den vazgeçmesi için ideal bir kadro var. Geçtiğimiz sezon Güiza'nın en yararlı olduğu maçları hatırlarsak Semih'le birlikte oynadığı maçlardır. Ben Güiza'nın Semih'le birlikte oynarsa her maç gol atacağını düşünüyorum. Semih forvet özelliklerinin yanında Alex'in gördüğü görevi de karşılayabilecek güçtü bir futbolcu. Böyle bakınca yedek kalan futbolculardan birinin Alex olması benim için doğru olanıdır. Ama Daum Alex'den vazgeçmeyeceği için önünde ya Güiza ya da Semih'i oynatacak. Alex oynayacaksa Semih'in oynaması daha mantıklı ama Güiza'nın da yedek kalması soru işaretleri yaratabilir. Eğer Alex'in önünde Güiza oynarsa geçtiğimiz yıl yaşananları tekrar izlememiz mümkün.

Yukarıda bahsettiğim Semih - Güiza forvet hattıyla oynansa veya Semih'in önünde Güiza'nın oynaması güçlü orta saha kurmayı gerektiriyor. 4'lü orta sahanın kanatları çok güçlü olmak zorumda. Sol kanatta Santos'un yeri kesin gibi gözüküyor. Sağ tarafta ise Deivid yedek bırakılabilir. Çünkü Mehmet Topuz ve Kazım sağ kanatta iş yapabilecek futbolculardan. Özellikle Mehmet Topuz çok yönlü futbolcu olduğu için onu birçok mevkide kullanabilirsin. Bu yüzden yabancı futbolcular içinde Deivid'in yedek kalması daha mümkün görünüyor. Oliveria'nın da orta sahanın ortasında banko oynayacağını düşünürsek ilk aşamada aklımızda Deivid'in yedek kalması var.
Savunma hattına geçersek yeri kesin gözüken futbolculardan biriside Roberto Carlos olarak gözüküyor. Aslında ilk vazgeçmen gereken isim olmalı çünkü yaşlandı, ayakları artık ağır, eski sürati de yok. Hücuma çıktı mı geri gelemeyen bir Carlos izliyoruz. Yalnız Carlos dışında Fenerbahçe'nin doğru dürüst bir sol beki yok. O bölgeye Santos'u çeksen bu sefer sol açık krizi yaşayacaksın çünkü Uğur Boral'dan verim alamadığın için sol açık transferi gerçekleştirdin. Roberto Carlos bu yüzden banko oynayacaktır. Stoper hattında Edu zatan sakat ve bir süre oynamayacağından onu yabancı kontenjanında düşebiliriz. Yukarıda Deivid'in yedek kalacağını söylemiştik yanına da Edu'yu ekleyelim. Ama Edu'nun sözleşmesinin askıya alınıp oraya ya yeni bir transfer ya da Lugano'nun yeniden takıma döndürülmesi gündemde. Lugano gelirse kafadan banko olacak ve mecburen Deivid dışında orta sahadan veya hücum hattından bir yabancı futbolcuyu daha yedek bırakacaksın. Çünkü ben Bilica'nın da kesin olarak oynayacağını düşünüyorum. Lugano - Bilica veya Bilica - yeni transfer stoper hattı oluşturulacaktır. Bekir İrtegün, Önder Turacı gibi stoperlerin olsada yabancı sevdasından vazgeçilmez.

Bir bakıma bu kadar kaliteli yabancı futbolcunun elinde olması büyük avantaj. Ama bu futbolcuların uyruğunun aynı olması Güiza açısından büyük handikap. Daum'u kadro seçiminde zor zamanlar bekliyor. Ya Fenerbahçe'nin Alex geleneğinden vazgeçip doğruyu bulacak ya da Alex'le mümkün olan en iyi kadroyu kurmaya çalışacak. Ama hangi futbolcuyu takımdan keserse kessin bu olumsuz sonuçlar doğurabilir. Çünkü yabancı futbolcuların hepsi çok kaliteli durumda. Zaten genel olarakta baktığımızda Fenerbahçe iyi kadro kurmuş gözüküyor burada önemli nokta Daum'un sistemine ne kadar ayak uydurulacağıdır.

1 yorum:

  1. Brezilya sevdası,her transfer aynı sözler futbolcu kaynaşması.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir