28 Temmuz 2009 Salı

Elano Galatasaray'a Doğru {Gerçek Brezilya'lı Yıldız}

Galatasaray, yabancı arayışlarında İngiltere'ye yöneldi. Teknik direktör Frank Rijkaard'ın isteği doğrultusunda yönetici Haldun Üstünel'in Manchester City'de top koşturan Brezilyalı futbolcu Elano Blumer için sıkı bir pazarlığa giriştiği öğrenildi. Transferde sıcak gelişmelerin sağlandığı kaydedilirken İngiliz ekibinin Elano'yu gözden çıkardığı ve satmaya hazır olduğu ifade edildi. Zira geçtiğimiz sezonu kötü geçiren Elano, sezonun ilk 2 maçında 3 gol atarak iyi bir başlangıç yapmış olsa da daha sonra el değiştirerek Arap sermayesinin eline geçen ve bomba transferlerin peşine düşen Manchester City'de ikinci planda kalmaya başladı. Chelsea'ye gitmeden önce kulübün bayrak oyuncularından biri olan Shaun Wright-Phillips'in takıma geri gödüşü ve Robinho'nun transferi Elano'nun etkinliğinin azalmasına sebep oldu. Sambacı, teknik direktör Mark Hughes'un yeni sisteminde orta alanda lider oyuncu durumundan sol açık pozisyonuna kaymak zounda kaldı. Robinho'nun ayağının tozuyla çıktığı ilk maçında yedek kulübesini boylayan Elano, daha sonra 19 maçta ilk 11'de sahaya çıksa da sezon boyunca inişli çıkışlı bir performans sergiledi.

Gazete Habertürk'ün haberinde Eleno için Galatasaray'ın atak yaptığı söylendiğinde pek ihtimal vermemiştim. Çünkü Galatasaray genellikle basına sızmayan futbolculara yöneliyordu ama öyle bir duruma geldik ki basında çıkmayan futbolcu kalmadı. Rijkaard'da ısrarla transfer istediğinden Galatasaray arayışlara hemen başladı. İhtiyacımız olan orta saha bölgesine önce Deco sonrada Emena derken yeni hedef Eleno olarak belirlendi. Biraz araştırma yaptığımda da bu haberin doğru olduğunu öğrendim. Galatasaray'ın ihtiyaç duyduğu orta sahada organizasyon yapabilecek oyuncu sıkıntısını Elano büyük ölçüde bitirir. Eleno - Arda ikilisini orta sahada önlerinde Kewell - Keita ve Baros gibi hücumcuları düşünemiyorum bile. Elano bildiğimiz orta sahada oynayan oyun kuruculara benzemeyen özellikte bir futbolcu durumda. Oyunun iki yönünüde oynayabilen ama hücum yönü daha güçlü orta saha oyuncularından birisi. Hızlı futbolcu doğru koşuları, uzaktan şutları ve öldürücü frikikleriyle de ön plana çıkıyor. Kısada Elano için Lincoln'ün futbol oynamaya çalışanı diyebiliriz.

Klasik bir söz olacak ama 4-3-3 oynadığımızı düşünürsek orta sahamız koşan, oyunun iki yönünüde oynayan futbolculardan kurulmak zorunda. Orta sahada hücum organizasyonunun bütün yükünü Arda'nın omuzlarına atmakta Arda'dan uzun vadede yararlanamamak anlamına gelecektir. Defansında geriden top yapamayan futbolculardan oluştuğunu düşünürsek orta saha mutlaka hücum yönü yüksek futbolculardan kurulmalı. Defans - hücum dengesi 4-3-3'ün anahtarını oluşturuyor. Bu yüzden Deco, Emena transferlerini çok istedik. Ama bu futbolculardan daha çok istediğimiz birisi olan Elano gündemimize geldi. Kendisi 4 sezon Brezilya Ligi'nde Santos forması altında harikalar yarattıktan sonra 7.6 milyon euro'ya Shakhtar Donetsk'e transfer oldu. Sonrasında ise Manchester City'e katıldı. Kendisi ayrıca İngiltere Ligi'ne bu kadar çabuk şekilde nadir uyum sağlayan Brezilya'lıların da başında geliyor. Manchester City'de de iyi oynarken yapılan transferler sonrasında gözden düşmüştü. Buna rağmen hala Brezilya Milli Takım'ının banko futbolcuları arasında bulunuyor. Eleno ayrıca orta sahanın bütün bölgelerinde oynayabilir, sistem değişikliği durumunda da eski sistem oyun kuruculardan olarakta büyük fayda sağlar. Gelen haberler bu transferin satın alma opsiyonuyla birlikte kiralık olarak gerçekleşeceği yönünde.

Bu yazdıklarım yanlış anlaşılabilir ama herkes Galatasaray'a parası yok diyor nedense en büyük transferleride Galatasaray gerçekleştiriyor. Bonservis anlamında en büyük paraları Galatasaray veriyor, kariyer olarakta ünlü futbolcuları getirip Türkiye Ligi'nin değerini arttırıyor. Cristian, Dos Santos gibi gelen Brezilya'lılara lafım yok ama daha Brezilya Ligi'nden Avrupa'ya yeni gelmiş futbolcularıda Dünya yıldızı gibi göstermek yanlış. Dünya yıldızı Brezilya'lı getirmek istiyorsan Elano gibi futbolcuları falan alacaksın. Elano Brezilya Milli Takmı'ı olsun, Manchester City olsun kendini kanıtlamış bir futbolcu. Bu transferleri görünce Galatasaray'da para yok gibi saçma lafları bir kenara bırakırız umarım. Galatasaray vizyonunu Türkiye'de asla tutmaz yani sadece Türkiye'de şampiyon olma vaadi vermez yada teknik direktörü çıkıp öncelik Türkiye'de asla demez. Kupayı alamasan bile çıtayı yüksek tutar, Ali Sami Yen'in dediği gibi öncelikli hedefini Türk olmayan takımları yenmek olarak belirler. Bu yazıyla paralel olarak Ali Sami Yen'i de anmak istiyorum. Kendisinin tohumlarını attığı Galatasaray 1905'li yıllarda Ali Sami Yen'in belirttiği bütün hedefleri gerçekleştirdi. Vizyonunu ileri attı, şimdilerde de bütün Dünya'da Türkiye denilince akla ilk Galatasaray'ın gelmesini sağladı.

6 yorum:

  1. isterim gelmesini fakat basında ismi geçen isimleri almıyor haldun baba..

    YanıtlaSil
  2. Bonservis anlamında en büyük paraları Galatasaray veriyor,....

    Yaz burakcim kim kime ne kadar para bayilmis bizde ogrenelim.

    YanıtlaSil
  3. Değeri 2-3 milyon dolar adama 10 milyon dolar vermek büyük transfer yapmaksa büyük paralar Fenerbahçe'de dönüyor. Ama Avrupa'da isim yapmış, kaliteli futbolcuları hangi paralara kim getiriyor Türkiye'ye hepimiz biliyoruz.

    YanıtlaSil
  4. Bugün Mehmet Demirkol' un yazısında belirtilmişti. Santos' un bir önceki bonservis ücreti 400 bin EUro, Oliviera' nın 350 bin Euro.

    İşte büyüklük bu (!)

    YanıtlaSil
  5. Ayrıca o paralar eden adamlara toplam 15 milyon euro dökmek. Bu büyüklükse eyvallah.

    YanıtlaSil
  6. blogunuzla yeni tanıştım, farklı ve güzel, hazırlayanları tebrik ederim.

    Elano da camiamıza hayırlı olsun.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir