17 Temmuz 2009 Cuma

Futbolda Transfer Gündemi

Evi taşıdığımız için 9-10 gündür blogdan ayrı kaldım. Yazı yazamasam da sürekli haberlerini Serap'tan aldım ve telefon mesajıyla dahi yazı yazdırdım. Arkadaşlarım benim yokluğumu hiç hissetirmediler öncelikle onlara çok teşekkür ediyorum. Yazı yazmayı özlemişim. Benim yokluğumda transfer gündemi bir hayli karışmış. Futbol olsun, NBA'de takaslar olsun birçok denge değiştirecek transferler gerçekleşti. Burada Dünya gündeminden uzak olduğum için internetimin bağlanmasının ardından bazı transfer haberlerini yeni okudum ve yazmaya başlıyorum.

Almanya Bundesliga takımlarından Bayern Münih'in Brezilyalı defans oyuncusu Lucio, İtalya'nın Inter takımına transfer oluyor. Bayern Münih menajeri Uli Hoaness düzenlediği basın toplantısında, Brezilya Milli Takımı'nın kaptanı olan başarılı savunma oyucusunun, İtalya Serie A'nın son şampiyonu Inter ile 3 yıllık anlaşma yaptığını duyurdu.Hoaness, ''Lucio fikrini değiştirdi ve Inter'e gitmek istediğini söyledi'' dedi. Brezilyalı futbolcu için Fenerbahçe'nin de transfer girişiminde bulunduğu iddia edilmişti.

Inter'in geçen sezonki kadrosuna baktığımızda kağıt üzerinde çok kaliteli stoperlere sahipler. Ivan Cordoba, Samuel, Materazzi, Chivu, Burdisso gibi stoperleri var. Yalnız bu kadar kaliteli stoperin içinde Chivu dışında süper performans gösteren bir futbolcu göremedim. Bu zengin stoper hattının içinde aslında büyük fakirlik çektiler. Bu yüzden Inter'in savunmaya katkı yapması lazımdı ve Lucio hamlesi ile büyük iş başarmış oldular. 31 yaşındaki Lucio günümüzün en kaliteli stoperlerinden birisi konumunda. Bayer Leverkusen'le yakaladığı çıkışın ardından her Bundesliga'da yıldızını parlatan futbolcuda olduğu gibi yolu Bayern Münih'le kesişti ve burada 5 yıl forma giydi. Kendisi ayrıca Brezilya Milli Takım'ının da kaptanı durumunda. Ben stoper ve kaleci transferlerinde yaşa pek aldırmıyorum direk tecrübeye bakıyorum. Bu bakımdan Lucio hamlesi çok başarılı bir hamle. Inter'in stoperleride gerçi tecrübeli ama Lucio gibi sağlam bir futbolcuyada ihtiyaçları vardı. Çünkü Chivu dışında stoperleri istikrarsız ve çoğu sürekli sakatlıklarla boğuşuyor. Lucio savunmaya müthiş bir dinamizm getirecek, savunma sertliğini yaratacak. Serie A'nın bu yapısında da inanılmaz işler yapacağına inanıyorum. Inter'in senelerdir hasret kaldığı Avrupa'da başarılı olmaya ulaşması için önce Ibrahimoviç'i kadroda tutmaları gerekiyordu sonradan da savunma ve hücum hattına mutlaka transfer yapmaları gerekiyordu. Motta ve Milito ile hücum zenginleşti, Lucio ile de savunma hattına yeni bir hava geldi. Lucio'ya baktığımda dört dörtlük, kusursuz bir stoper.

Bayern Münih açısından değerlendirmek gerekiyorsa tabiki Lucio'nun gidişi büyük kayıp oldu ama 31 yaşındaki bir futbolcudan da 8 milyon euro bonservis kaçırmak olmaz. Ayrıca birçok transfer yaptılar ve savunma hattı çok güçlü durumda. Van Buyten, Demichelis, Badstuber gibi kaliteli stoperleri ve Breno gibi de Dünya futbolunun çok şey beklediği genç stoper var ellerinde. Bayern Münih'i beklenildiği kadar etkilemez bu transfer. Lucio'nun bütün özelliklerini yazdık ama lider özelliğini de unutmamak lazım. Onun gidişinin oluşturacağı lider futbolcu açığınıda Tymoschuk kapatabilir diyorum. 

Geçtiğimiz sezonu La Liga, Kral Kupası ve Şampiyonlar Ligi kupaları ile kapatan Barcelona, ezeli rakibi Real Madrid karşısında transferde pasif kaldı. Oturmuş kadroyu korumayı tercih eden yönetim, Silvinho'nun takımdan ayrılmasıyla sol bek mevkiinde oluşan boşluğu kapamak amacıyla, Maxwell için Inter ile pazarlık masasına oturdu.İtalyan ekibi görüşmeler sonunda 4.5 milyon Euro karşılığında 27 yaşındaki Brezilyalı futbolcuyu Barcelona'ya göndermeyi kabul etti. Jose Mourinho'nun göreve gelmesiyle birlikte, ilk 11'deki yerini Davide Santon'a kaptıran Maxwell, Katalan ekibinde forma şansı bulabilmek için de Eric Abidal ile mücadele etmek zorunda kalacak.

Ajax'ta yıldızını parlattıktan sonra bir sezon Empoli'de kiralık olarak forma giydi ve sonrasında 3 sezon İnter formasını terletti.  İlk iki sezonu Inter'in değişmezleri arasında olsa da Mourinho'nun gelişiyle genç Santon'un arkasında yedek kaldı. Barcelona'nın bu kusursuz kadrosunda kaleci ve sol bek konusunda kendi açımdan sıkıntılar gördüm. Çünkü sağ beke baktığımda Dani Alves gerek hücum olsun, gerekse savunma olsun hiç durmadan koşuyor ve inanılmaz katkı veriyor. Önünde de Messi oynadığı için Barcelona'nın sağ kanatı çok güçlü durumda. Ama Abidal'de önemli işler yapsada Dani Alves'in sağ kanatta yaptıklarını sol tarafta yapamıyor. Abidal daha kontrollü futbolcu ve futboluda çok yönlü. Onu biraz bizim Ergün Penbe'ye benzetiyorum. Barcelona şimdi Abidal'in arkasına Hakan Ünsal'a benzettiğim Maxwell'i aldı. Maxwell'de Dani Alves gibi hücum olsun, savunma olsun çok koşan oynadığı kanatı koridor yapmasıyla bilinen futbolculardan. Bazen kontrolü kaçırıyor bu yüzdende Inter'de gözden düşmüştü. Abidal'in arkasında çok iyi bir yedek oldu hatta Abidal'i de zorlayacaktır. Aynı tarzda olan sağ tarafta Alves, sol kanatta da Maxwell'le Barcelona çok güçlendi diyebilirim. Birde içime sinmeyen kaleci olayına çözüm bulsalar iyi olacak. Valdes'i beğenmesemde o kaleyi götürüyor ama arkasında iyi bir yedek kaleci yok.

İnter bombaları ardı ardına patlatıyor. Serie A'nın son şampiyonu İnter, Katalan ekibi Barcelona'nın Beyaz Rus futbolcusu Alexander Hleb'i bir yıllığına kiraladı. Daha önce Bayern Münih'in başarılı defans oyuncusu Lucio'yu kadrosuna katan İnter, ikinci bombasını da patlattı. Sky Sports'un haberine göre, Joan Laporta ile Massimo Moratti'nin yıldız futbolcunun transferi için bir araya geldiği ve anlaşma sağladığı belirtildi.Barcelona'da bir türlü aradığı istikrarı yakalayamayan ve yedek kulübesine mahkum olan Hleb, sonunda muradına erdi. Mutsuzluğunu her fırsatta dile getiren 28 yaşındaki futbolcu, Arsenal'den 13 milyon Euro bonservis karşılığında Barcelona'ya gelmişti. Kulüpten resmi açıklamanın ise önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor. 

Arsenal'den büyük umutlarla Barcelona'ya transfer olmuştu ama Barcelona'nın inanılmaz hücum hattının arkasında müzmin yedek olmaktan bir türlü kurtulamadı. Bundan çok sıkıldığını belirten Hleb'de her fırsatta takımdan ayrılmak istediğini söylüyordu. Hleb ne kadar iyi futbolcu olsada Messi ve Henry'yi kesecek hali olmadığı için Inter'e transferi çok olumlu olacaktır. Inter'in güçlü hücum hattına ihtiyacı vardı bunu da oluşturmaya başladılar. Motta, Milito tabiki Ibrahimoviç ve Balotelli'yi düşününce Hleb'in burada da yedek kalması muhtemel ama Barcelona'da bulduğundan da fazla forma şansı bulması muhtemel gibi duruyor. Rotasyonda büyük katkı verecektir bu bakımdan Inter için iyi transfer ama Hleb beklediği forma şansını bulabilir mi bilmiyorum. Bu yüzden de Hleb için kötü transfer.

Uzun zamandır Real Madrid'i konuşuyorduk ama Barcelona ve Inter'den böylesine transfer hamleleri görmekte güzel oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir