4 Temmuz 2009 Cumartesi

Galatasaray'ın Futbol Vizyonu Değerlendi

Galatasaray, geçen sezon elde ettiği Turkcell Süper Lig'in en değerli takımı unvanını, ezeli rakipleri Fenerbahçe ve Beşiktaş ile arasındaki farkı daha da açarak koruyor. Avrupa futbol piyasasının nabzını tutan Alman internet sitesi "transfermarkt.de"nin verilerine göre, Galatasaray'ın kadrosunda yer alan futbolcuların bonservis bedeli, geçen sezon başına göre 3 milyon 750 bin Avro artarak 120 milyon 450 bin Avro'ya ulaştı. Transfer döneminde Keita, Leo Franco ve Gökhan Zan gibi yıldız oyuncuları kadrosuna katan sarı-kırmızılıların kadro değeri, Fenerbahçe'den 24, geçen sezonun şampiyonu Beşiktaş'tan ise 38 milyon Avro öne geçti. Galatasaray değerini artırırken, Lugano ve kaleci Volkan Demirel'le henüz sözleşme yenilemeyen Fenerbahçe'nin piyasa değeri, Mehmet Topuz, Özer Hurmacı, Bilica ve Bekir transferlerine rağmen 96 milyon 500 bin Avro'ya geriledi. Geçen sezonu çifte kupayla kapatan Beşiktaş ise Nihat Kahveci, Fink, İsmail Köybaşı transferleriyle değerini 83 milyon 700 bin Avro'ya yükseltti.

Transfermarkt.de Avrupa transfer piyasasının nabzını tutuyor. Çoğumuz transfer dönemlerinde bir futbolcunun adı değişik takımlarla anılıyorken bu siteyi açıyoruz ve futbolcunun değerine bakıyoruz. Buna göre kafamızda transferlerle ilgili düşünceler beliriyor. Yalnız bu internet sitesi bazı futbolcuların değerini neye göre ölçüyor onu bilemiyorum. Mesela Lincoln'ün değeri 10 milyon euro deniliyor ama bugün hangi takım Lincoln'e 10 milyon euro verir. Ya da 32 yaşına gelmiş Alex De Souza'nın değeri 12 milyon 500 bin euro olarak gösteriliyor. Futbolcuların değer konusunu anlamış olmamama rağmen yine de bu internet sitesi transferlerin nabzını tutuyor diyebilirim.

Galatasaray geçen sezona göre değerini 3 milyon euro daha arttırdı ve 120 milyon 450 bin euro'ya ulaştı. Geçen sezona göre Keita, Gökhan Zan gibi transferler bu değer artışında ön plana çıksada, Lincoln'ün Galatasaray'da olmadığını düşünürsek 10 milyon euro değeri çıkarmamız gerekecek. Ama transferler bitmeyecektir mutlaka kaliteli futbolcular katılmaya devam edecek. Fenerbahçe ise değer kaybına uğradı. Geçtiğimiz yıla göre yıldız futbolcularında düşüş olunca bu değer kaybını yaşamak kaçınılmazdı. Takımın belkide en değerli futbolcusu Lugano'nun da ayrılması bunda etkili oldu. Mehmet Topuz, Özer Hurmacı ise değerlerini bu sezon gösterecekleri performansla belirleyecekler. Ayrıca Fenerbahçe henüz Dünya gündeminin ortasına oturacak bir transfer yapmadı. Galatasaray geçen sezonda Kewell, Baros gibi isimleri alarak çok konuşulmuştu. Bu sezon ise Keita transferiyle bütün takımların yaptığı transferlere eş değer bir transfer yaptı. Tabi sahada ki performans açısından söylemiyorum, gündeme gelmek açısından bu değerlendirmeyi yaptım. Beşiktaş ise geçtiğimiz yıla göre kadrosunu güçlendirdi. Geçen sezon şampiyonluk geldiği için eldeki bazı futbolcularının piyasası arttı ve Nihat Kahveci transferide bu artışta epey söz sahibi oldu. Trabzonspor fazla transfer yapmadı ve değerini korudu. Sivasspor ise kendi içinde bir değişim içinde onlarda bu sezon yapacaklarıyla kadro değerini arttıracaklar. Onlar için gelecek sezon başında konuşmak daha doğru olacaktır.

Tabi bu transfer değerlendirmeleri, kadro kalitesi sahada birşey yapamadıktan sonra birşey ifade etmiyor. Galatasaray geçtiğimiz yıl 116 milyon 700 bin euro değere sahipti de ne oldu. Ligde ancak 5. olabildi, Avrupa'da ise kazanabileceği en kolay şampiyonluğu kaçırdı. Saha içinde ne kadar kaliteli kadro kursanda takımda birlik, beraberliği sağlayamazsan, başlarına adam gibi teknik direktör getiremezsen kaybetmeye mahkumsun. Kadron ne kadar kaliteli olsada savaşmak zorundasın. Geçtiğimiz yıl Sivasspor'u gördük. Kadro kalitelerine bakıyoruz 33 milyon 800 bin euro diyordu ligde 2. oldular. Çünkü kadro uyumu sağlandı ve takım oyunu oynandı. Bunun neticesinde de Bilica gibi futbolcularını kaybetmelerine rağmen 41 milyon 250 bin euro değere ulaştılar.

Arda Turan hala ligin en değerli futbolcusu konumunda. Arda'nın piyasa değeri 15 milyon euro'ya ulaştı. Rijkaard'la birlikte oyun felsefesinin daha da gelişeceğine inandığım için bu değerini katlayacaktır. Bunun dışında gözüme çarpan futbolcular Servet Çetin 9 milyon euro değerde deniliyor. Marsilya'ya 8 milyon euro'ya transferi gündemdeydi. Baros'a da 8 milyon euro değerde demişler. Bu adam geçen sezon gol kralı oldu ama Güiza'nın değerini yakalayamadı. Güiza ise 12 milyon euro değerinde. Lincoln, Alex, Delgado gibi takımlarının 10 numarası olan futbolcuların değerleri ise gereksiz fazla. Genel olarak bakarsam Galatasaray Adnan Polat geldiğinden beri yaptığı vizyon transferlerle değerini arttırmaya devam ediyor. Eldeki kaliteli Türk futbolcuların üstüne Dünyaca ünlü yabancı futbolcular geliyor. Üstelik geçen sezonki hata yapılmayıp, bu yıl Dünya'nın elit teknik direktörlerinden Rijkaard takımın başına getirildi. Birde teknik kadro piyasa değeri araştırması yapılsa sanırım diğer takımların toplamından daha fazla değer elde edeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir