28 Ağustos 2009 Cuma

Avrupa Ligi Grupları {Kura Şansı Yanımızdaydı}


Daha fazla ilgi ve heyecan yaratmak amacıyla Platini Uefa Kupası'nı kaldırarak Avrupa Ligi'ni kurmuştu. Genel olarak baktığımızda Uefa Kupası'na oranla daha düzenli bir statüyle karşılaştığımızı söylemek mümkün. Şampiyonlar Ligi'nde de statü değişince Avrupa Ligi'ne katılan kaliteli takım sayısı arttı hemde gruplar ve sonrası için güzel bir oluşum oluşturuldu. Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzonspor ve Sivasspor'la katıldığımız play-off turundan sadece iki takımımız Avrupa Ligi gruplarına katılmaya hak kazandı. İki takımımızda ikinci katagoriden kura çekimine katıldılar ve iyi kuralar çektiklerini söylememiz mümkün. Şimdi takımlarımızın gruplarını değerlendirmek gerekirse:

Galatasaray, Panathinaikos, Dinamo Bükreş, Sturm Graz

Galatasaray'ın
grubuna bakınca avantajlı bir kura çektiğini söylemek son derece mümkün görünüyor. Özellikle seri başı takımlara bakınca bu takımların içerisinden Panathinaikos'u seçmek çok avantajlı bir durum oluşturdu. Galatasaray bu rakiplerden kadro yapısı olarakta, futbol olarakta çok üstün durumda. Panathinaikos Şampiyonlar Ligi ön elemesinde Atletico Madrid'de elenerek Avrupa Ligi'ne geldi. Baktığımızda her sezon mutlaka üst düzey Avrupa mücadelesini veriyorlar. Geçtiğimiz sezonda Uefa gruplarında Olympiakos ile eşleşmiştik. Panathinaikos ile oynayacağımız maçlar Türk - Yunan derbisi gibi görünecek ve bu maç büyük ilgi görecek. Bu iki takımın arasında oynayacağı maçlar grubu kimin lider bitireceğini belirleyecektir. Dinamo Bükreş ise son yıllarda yükselişe geçen Romanya futbolunun önemli takımlarından. Hafife alınmaması gereken ama Galatasaray'da mutlak favori olduğu maçlar oynanacak. Sturm Graz'ın ise eski havası yok gibi görünüyor. Hatırlarsanız 2000-2001 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde Sturm Graz ile aynı grupta yer almıştık ve onlar grubu lider tamamlamışlardı. O günlerden bugünlere büyük fark var tabi. Galatasaray'ın bu maçlarıda çok rahat geçireceğini düşünerek grubu lider tamamlama ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyorum.

Fenerbahçe,
Steaua Bükreş, Twente, Sheriff

Fenerbahçe'nin grubu Galatasaray'ın grubuna göre daha kolay gibi görünüyor. Fenerbahçe'de seri başı takımlar içerisinden seçilebilecek en kolay rakiplerden birisini seçti. Steaua Bükreş'te her sene Avrupa'da mücadele eden ve çok tecrübeli bir takım. Fenerbahçe ile oynayacağı maçlar elbette çekişmeli geçecek ama Fenerbahçe'de kadro olarak çok üstün durumda. Twente'ye de baktığımızda Hollanda'nın önde gelen kulüpleri arasında gözüksede Fenerbahçe'ye rakip olamayacak takımlardan birisi durumunda. Sheriff ise Moldova ekibi ve bu grupta averaj takımı olacaktır. Fenerbahçe çok iyi bir kura çekti ve futbol olarak, kadro olarakta bu takımların çok üstünde görünüyor.

Diğer Gruplara Genel Bir Bakış

A Grubunda Ajax, Anderlecht, Dinamo Zagreb ve Timisoara'yı görüyoruz. Bu grupta da Ajax ve Anderlecht favori gibi gözüksede Dinamo Zagrep'te, Shakhtar'ı Şampiyonlar Ligi'nde saf dışı bırakan Timisora'da iyi takımlar. Çekişmeli ve zevkli bir grup olmuş. Bu gruptan sürpriz bekliyorum.

B Grubunda Valencia, Lille, Slavia Prag ve Genoa eşleşti. Kağıt üzerinde bu grubun mutlak favorisi Valencia olarak görünüyor. Lille ve Genoa arasında da ikincilik mücadelesi yaşanacak diye düşünüyorum. Slavia Prag'a pek şans vermiyorum. Genoa iki önemli yıldızını yitirmesine rağmen benim ikincilik adayım.

C Grubunda Hamburg, Celtic, Hapoel Tel-Aviv ve Rapid Wien eşleşti. Hamburg ve Celtic grubun mutlak favorisidir ve aralarında oynadıkları maçlarda grup lideri belli olacak. Tel-Aviv ve Rapid Wien'e şans vermiyorum.

D Grubunda Sporting Lizbon, Heerenveen, Hertha Berlin ve Ventspils eşleşti. Üçüncü katagorinden Hertha Berlin'in gelmesi grubun dengelerini oldukça bozmuşa benziyor. Hertha Berlin grubu lider olarak bitirmesi muhtemel takım. Heerenveen'i de yabana atmasamda Sporting Lizbon grubu ikinci bitirebilir. Letonya ekibi Ventspils ise averaj takımı olacaktır.

E Grubunda Roma, Basel, Fulham ve CSKA Sofya eşleşti. Fulham'da üçüncü katagoriden gelerek grubun dengelerini bozdu. Roma bu grubun mutlak favorisi olacaktır ve Basel ile Fulham arasında ikincilik mücadelesi yaşanacaktır. Ayrıca CSKA Sofya'yı da pek yabana atamıyorum. Çekişmeli ve güçlü bir grup gibi gözüküyor.

G Grubunda Villereal, Lazio, Levski Sofya ve Salzburg eşleşti. Villereal ve Lazio arasında inanılmaz bir mücadele yaşamaya hazır olalım bu iki takımın oynayacağı maçları çok konuşacağız. İki ekip güle oynaya gruptan çıkacaktır. Levski Sofya ve Salzburg bu grupta ancak figüran olurlar.

I Grubunda Benfica, Everton, AEK ve Bate Borisov eşleşti. Benfica ve Everton grubun mutlak favorisi durumundalar ve liderlik için bu iki ekip mücadele edecek. AEK ve Bate Borisov ise bu grupta belki alacakları sürpriz sonuçlarla lideri belirleyecekler ama bu grupta pek şans tanımıyorum.

J Grubunda Shakhtar Donetsk, Club Brugge, Partizan ve Toulouse mücadele edecek. Shakhtar Donetsk grubun favorisi gibi görünsede Timisora karşısında aldıkları sürpriz sonuçla her an herşeyin olabileceğini kanıtladılar. Shakhtar lider olacaktır ama ikincilik mücadelesi bu üç takım arasında geçecek. Üç ekipte ters takımlar ve bu grupta dengeler çok fazla değişecek.

K Grubunda PSV Eindhoven, Kopenhag, Sparta Prag ve Cluj mücadele edecek. PSV Eindhoven grubun mutlak favorisi olsada diğer rakiplere bakıncada bu grupra dengelerin çok fazla değişeceğini söylemek mümkün görünüyor. Kopenhag ve Cluj geçtiğimiz sezon çok fazla sürpriz sonuca imza attılar. Sparta Prag desek Avrupa'nın bilinen ve tanınan takımları arasında. PSV'nin liderliğinde çekişmeli bir grup daha bizleri bekliyor.

L Grubunda Werder Bremen, Austria Wien, Atletico Bilbao ve Nacional eşleşti. Werder Bremen grubun mutlak favorisi olarak görünüyor. İkincilik için ise Bilbao favori durumunda. Austria Wien'de her an bir sürprize imza atabilir.

Gruplarda ilk iki sırayı alacak takımlara Şampiyonlar Ligi'nde gruplarında 3. olan 8 takımında eklenmesiyle toplam 32 takım çift maçlı eleminasyon sistemiyle mücadele edecekler. Geçtiğimiz sezona oranla çok daha kaliteli, çok daha zevkli bir Avrupa Ligi izleyeceğimize eminim. Galatasaray ve Fenerbahçe'ye bu uzun yolda başarılar diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir