10 Ağustos 2009 Pazartesi

Milan Baros vs Daniel Güiza

Galatasaray'da, Fenerbahçe'de geçtiğimiz sezon kadrolarına Dünyaca ünlü santraforları kazandırdılar. Galatasaray müthiş bir kariyer olan Baros'u, Fenerbahçe ise La Liga gol kralı Güiza'yı transfer etti. Baros'un bonservisine baktığımızda 6 milyon euro, Güiza ise 14 milyon euro'ya mal oldu. Bu iki futbolcu yaş olarakta birbirine yakın. Baros 27, Güiza 28 yaşında bulunuyor. Baros'un bonservisinin daha az olmasının sebebi Galatasaray'a gelene kadar kariyeri düşüş içerisindeydi. Özellikle Liverpool'dan sonra kulüplerde pek dikiş tutturamadı. Güiza ise Getafe'de patlayıp, Mallorca takımında gol kralı oldu. Bunun üzerine Fenerbahçe'ye transfer oldu. Kariyer olarak karşılaştırdığımızda Baros'un kariyeri daha parlak, geçtiğimiz sezonu da kıyaslarsak Baros ligi gol kralı olarak tamamladı. Güiza ise sezonun son bölümüne doğru goller atmaya başladı bu sezona ise fırtına gibi girdi diyebiliriz. Bu yüzden bu iki futbolcuyu kıyaslarken geçtiğimiz sezonu değil bu yılı dikkate almak gerekiyor.


Baros ilk olarak Banik Ostrava'da yıldızını parlattı. Burada gösterdiği performansla Liverpool'a transfer oldu. Liverpool'da 125 maçta 43 gole imza ttı. 2005 yılında Kewell'la birlikte Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu da yaşadı. Ayrıca Euro 2004'de Altın ayakkabı ödülünüde kazandı. 2005 yılında Liverpool'dan ayrılıp Aston Villa'ya geçen Baros 2 sezonda 56 maçta 23 gole imza attı. Aston Villa'dan Lyon'a geçen Baros ilk sezonunda çoğu maçta oynamasına rağmen olumlu görüntü çizemedi ve Portsmouth takımına kiralık olarak gitti. Burada 12 maçta gol atamayan Baros 6 milyon euro karşılığında Galatasaray'a transfer oldu. Baros Milli Takım'da müthiş goller atmasına rağmen bu performansını kulüp takımlarına yayamıyordu. Galatasaray'da ise geçmişin aksine müthiş bir performans gösterdi ve 46 maçta 31 gole imza attı. Geçtiğimiz sezonu da gol kralı olarak tamamladı. Baros'un Milli Takım performansına bakarsak 70 maçta 32 gol kaydetti.


Güiza ise Xerez'de futbola başladıktan sonra Mallorca takımına transfer oldu. Mallorca'ya henüz 18 yaşında transfer olan Güiza üç sezonda 7 maça çıkabildi ve 1 gol attı. Mallorca onu sırasıyla Dos Hermanas, Huelva ve Barcelona B takımlarına kiralık verdi. Güiza sonrasında Ciudad de Murcia takımına geçti ve iki sezonda 81 maça çıkıp 36 gol attı. Murcia'da parladıktan sonra Getafe'ye transfer olan Güiza 61 maçta 20 gol kaydetti. Getafe'de gösterdiği başarılı performansın ardından Mallorca'ya dönen Güiza 37 maçta 27 gol atarak La Liga'da gol kralı oldu. Üstelik gol kralı olurken penaltıdan hiç gol atmadı. Gol kralı olup çeşitli takımların ilgisini üzerine çeken Güiza 14 milyon euro bonservis bedeliyle Fenerbahçe'ye geçti. Fenerbahçe'de ise 51 maçta 21 golü bulunuyor. Geçtiğimiz sezon uyum sorunu, özel hayatındaki çalkantılarla uğraşırken istediği performansı gösteremedi. Bu sezona ise fırtına gibi başladı diyebiliriz. Milli Takım performansına baktığımızda 17 maçta 5 gol kaydetti. Sürekli Milli olmasına rağmen Torres ve Villa gibi isimlerin arkasında yedek kalmak zorunda kalıyor.

Serap Bahar: Guiza'da Baros'ta 2008-2009 sezonu başlarken geldi Türkiye'ye. Guiza; 51 maçta 21 gol atarken Baros 46 maçta 31 gol attı. Oranladığımız zaman Baros'un bir üstünlüğü var. Geçtiğimiz sezon sence hangisi daha başarılıydı?

Burak Eren: Güiza geçtiğimiz sezon Baros'a göre daha erken transfer oldu. Yani takımıyla birlikte hazırlık dönemi de geçirdi. Baros ise transferin son günlerinde Galatasaray'a geldi. Hatta çok eleştirildi S.Bükreş maçlarında Baros olsaydı Galatasaray Şampiyonlar Ligi'ne katılırdı diye. Güiza geçtiğimiz yıl uyum sorunları olsun, özel hayatı olsun çok fazla gündeme geldi. Geçtiğimiz yıl Güiza'nın surat ifadesi bile aslında herşeyi anlatıyor. Ayrıca Fenerbahçe'de yarıştan erken kopunca Güiza'da erken havlu attı. Yalnız geçtiğimiz sezonun sonlarına doğru Güiza bir çıkışa geçerek goller atmaya başladı. Baros ise takıma geç katılmasına rağmen hiç uyum sorunu yaşamadı. Güiza ile Baros'un karakterleri çok farklı. Baros'un ifadesinden daha sıcak kanlı olduğu farkediliyor. Galatasaray'ın sistemide Baros'a uyunca geçtiğimiz yılı başarılı geçirdi. İkisini geçtiğimiz sezon için kıyaslarsak Baros daha başarılıydı.

Serap Bahar: Baros'ta Guiza'da geçen sene çoğu maçta tek forvet oynadılar. Guiza'nın arkasında Alex, Baros'un arkasında Kewell, Arda ve Lincoln vardı. İstatistiklere baktığımızda Baros'un daha fazla iş yaptığını görüyoruz. Oynadıkları sistemleri kıyaslayabilir misin?

Burak Eren: Fenerbahçe geçtiğimiz yıl 4-4-1-1 gibi oynadı, Galatasaray ise 4-2-3-1'le oynadı. Güiza ve Alex'in hiç anlaşamadığını gördük. Hücum hattında bütün yük Güiza'nın sırtına binmiş gibiydi. Orta saha ve kanatlarda iyi çalışmayınca Güiza istediği pasları alamadı. Yalnız sürekli savaştı, orta sahadan top kopmaya çalıştı. Bu savaşçı hali iyi ama bunları yapınca da gol sorunu çekti. Galatasaray'ın hücum hattı ise Baros'u iyi besledi diyebiliriz. Lincoln Kasım ve Aralık döneminde etkili olduğunda pas konusunda Baros'u iyi besledi. Ayrıca Baros'un arkasında Kewell ve Arda gibi isimlerinde olduğunu düşününce Baros'dan kötü performans beklemek yanlış olurdu. Ayrıca gol attığı kadarda kaçırdı. Bülent Korkmaz'la birlikte Galatasraay'ın hücum gücü kısırlaşınca Baros'un da attığı goller azaldı. Bu sezona bakarsak Fenerbahçe orta sahası daha güçlü ve Alex ile Güiza'nın uyumu gözlerden kaçmıyor. Güiza'da uyum sorununu atlattığı için iyi işler yapmaya başladı. Aynı şekilde Galatasaray'da çok güçlü bir hücum hattı oluşturdu. Baros tam hazır gözükmedi gözüme ama mutlaka performansını arttıracaktır.

Serap Bahar: Güiza İspanya gol kralı olarak Baros ise kiralık oynadığı Portsmouth'ta 12 maçta gol atamayarak geldi. Fakat sezon içinde Baros gol kralı olurken Guiza listeye bile giremedi. Bunun sebebi uyum sorunu muydu?

Burak Eren: Liverpool'da son senesinden itibaren Baros'un kariyeri sürekli düşüş içerisindeydi. Galatasaray onun için bir bakıma can simiti oldu. Düşen itibarını yeniden yükseltti. Güiza ise uyum sorunuyla çok boğuştu. Futbol haricinde birçok şeyle gündeme geldi. Geçen sezonki farkın nedeni tamamen uyum sorunudur.

Serap Bahar: Haftasonu ligin ilk haftası geride bırakıldı. Baros gol atamazken Guiza iki gol attı. Guiza patladı diyebilir miyiz?

Burak Eren: Gaziantepspor savunmasının içinde Baros kayboldu. Pozisyona girmeyi denedi, savaştı, didindi ama istenilen oyunu pek sahaya yansıtamadı. Buna rağmen Arda'nın ilk golünün asistini yaptı. Santrafor oyuncularında sürekli attığı gollere bakarlar ama bence yaptığı asistlere, mücadeleye de önem verilmeli. Güiza ise takıma ve özellikle Daum'a çok alışmış gözüküyor. Avrupa Kupası maçlarında da gol atmıştı, Denizlispor'a da 2 gol attı. Patlama yaptı demek için çok erken ama geçtiğimiz yıla göre performansını geliştirdi diyebiliriz.

Serap Bahar: Fenerbahçe ve Galatasaray'ın yeni hoca ve sistemlerini göz önünde bulundurduğumuzda hangi futbolcu bu sezon daha başarılı olur sence?

Burak Eren: Galatasaray Rijkaard'la birlikte 4-3-3'ü benimsedi ve iyi bir hücum hattı kurdu. Baros'u bu takım içinde düşününce başarısız olmasının imkansız olduğunu düşünüyorum. Arda, Elano, Kewell gibi isimler Baros'a birçok gol yolu açacaktır. Ayrıca geçtiğimiz sezona göre artık Türkiye'ye daha da alışmış durumda. Fenerbahçe ise 4-4-1-1 ve 4-2-3-1 gibi oynuyor. Önemli olan nokta Güiza'nın Alex'e alışması olacaktı ki bunu başarmışlar gibi görünüyor. Fenerbahçe orta sahasının hücuma katkısı da önemli. Bu yüzden Güiza'nın kaderini biraz orta saha belirleyecek ama Güiza geçtiğimiz sezona göre çok daha iyi durumda. Ama Galatasaray'ın hücum hattını da düşününce Baros bir adım önde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir