27 Ağustos 2009 Perşembe

Tuncay Premier Lig'e Yükseldi


Ülkemizde Evliya Çelebi misali Süper Lig'in çeşitli takımlarında dolaşan futbolcuları sık sık yazıyoruz. Bu futbolcular her sene farklı bir takımda oynarlar. Gerçi Premier Lig'de dolaşmakla Süper Lig'de dolaşmak arasında büyük farklar bulunuyor. Middlesbrough'da oynadığı futbolla dikkatleri üzerine çeken hatta bazı büyük takımlarlada adı geçen Tuncay Şanlı 5.5 milyon paund'a Stoke City'e transfer oldu. Hakkında uzun süredir transfer dedikoduları vardı ve transferini mutlaka gerçekleştireceği söyleniyordu. Yalnız transfer olayı çok sarkınca hakkında acaba Boro'da mı kalıyor ve Fenerbahçe'ye mi dönüyor söylemleride çıkmadı değil. Tuncay'ın Premier Lig'de kalmasına çok sevindim çünkü Türkiye'ye dönüşü onun için geri adım olacaktı. Stoke City iddalı bir takım olmasada Premier Lig'de oynayacak. 27 yaşına geldi bu saatten sonra büyük takımların ilgisini falan da çekeceğini düşünmüyorum ama Avrupa'da bizleri başarıyla temsil etmeye devam edecek.

Stoke City'de Neler Yapar?

Stoke City şu anda Premier Lig'de 1 galibiyet, 1 mağlubiyet ve 1 beraberlikle 9. sırada bulunuyor. Hedeflerine gelirsek Premier Lig'de tutunmak olduğunu söyleyebiliriz. Bu sezon yaptıkları önemli transferlere bakarsak öncelikle defansa Robert Huth'yi transfer ettiler ve ona da önemli bir ücret ödediler. Tuncay Şanlı ile de ikinci büyük transferlerini gerçekleştirmiş oldular. Tuncay Şanlı mücadeleci futbolcuyla Boro'da olduğu gibi Stoke City'de de büyük iş yapar. Attığı gollerle, hareketleriyle yine taraftarın sevgilisi olur. Ayrıca Premier Lig'e de artık tamamen alıştığı için Stoke City'de sıkıntı yaşamaz.

Middlesbrough Doğru Tercih Miydi?

Middlesbrough Tuncay'ı sevdi, Tuncay Middlesbrough'yu sevdi diyebiliriz. Fenerbahçe'de şampiyonluğa oynarken, Şampiyonlar Ligi'nde mücadele ederken bir anda Middlesbrough'da Premier Lig'de küme düşmemeye oynamaya başladı. Tuncay 25 yaşına gelmişti ve artık bir patlamaya ihtiyacı vardı. Fenerbahçe'de kendini yeteri kadar ifade edemeyeceğini düşünmüş olacaktı ki kendini Premier Lig'e attı. Burada kendini daha rahat gösterebilir ve büyük takımlara gidebilirdi ama olmadı. Önce takımı küme düştü sonrada Stoke City gibi ortalama altı bir takıma imza atmak zorunda kaldı. Fenerbahçe onun ayrıldığı sene Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynadı. Sol taraftada Uğur Boral oynuyordu. Düşünsenize Uğur Boral yerine o maçlarda Tuncay'ın olduğunu. Mesela çeyrek finalde Chelsea'ye karşı oynarken Tuncay'ın harikalar yarattığını. İşte o zaman asıl dikkatleri çekecekti. Sözleşmesi bittiği için rahatça gitmeyi tercih etti ve Premier Lig yolunu tuttu. En az bir sezon daha kalsaydı onun için hayırlı olabilirdi.

Avrupa, Avrupa Hep Avrupa

Ülkemizden ayrılıpta Avrupa yolunu tutan futbolcularımız tamam çok iyi kulüplerde oynayamıyorlar ama Avrupa'da kalmalarıda bana sorarsanız çok önemli. Ülkemizdeki yabancı kontenjanı yüzünden futbolcu ihraç etme işini tam olarak yapamıyoruz. Ülkedeki yerli futbolcular değerli olduğu için herkes futbolcusunu elinde tutmak istiyor. Giden tek tük isimlerimiz ise 1-2 sene oralarda dolandıktan sonra geri dönebiliyorlar. Tuncay'da bu tehlikeyi yaşadı diyebiliriz. Middlesbrough küme düştükten sonra ve istediği takımlardan teklif alamadıktan sonra bir an acaba Fenerbahçe'ye mi geliyor diye düşündüm. Fenerbahçe'de banko oynar, ligin altını üstüne getirir ama geri döndüğünde de başarısız olduğunu kabullenmiş olacaktı. Doğrudur yanlıştır bilinmez ama o bir duruş gösterdi ve Premier Lig yolunu tuttu, şimdide Stoke City gibi gücü belli bir takıma gitti. Bu bir duruştur ve Tuncay geri dönmeyerek doğru olanı yapmıştır. Hatta Premier Lig'den ayrılmayarak bir doğruya daha imza atmıştır.

Milli Takıma Nasıl Yansır?

Tuncay Şanlı Milli Takımımızın en değerli futbolcularından birisi. Özelliklede önümüzdeki önemli Estonya ve Bosna Hersek maçlarınıda düşününce Tuncay'ın kafasının rahatlaması ve transferini gerçekleştirmesi çok önemliydi. Premier Lig'de oynamaya başladıktan sonra Milli Takımda kaptanlığa kadar yükseldi. Premier Lig gerçekten Tuncay'a çok fazla artılar kazandırdı. Onun şanssızlığı geç açıldı yani 18'li yaşlarda bu çocuk büyük yıldız olur denmiyordu. Bu durumu daha iyi kavramamız için Arda Turan'la kendisini karşılaştırabiliriz. Tuncay Boro'da olsun şimdi Stoke City'de olsun sürekli forma giyecek ve kendini hazır tutacak. Milli Takımımız içinde yurt dışında oynayan futbolculara bakınca genelde Bundesliga'da oynayan isimlerimiz var. Onlarda Almanya doğumlu futbolcular. Tugay futbolu bıraktı, Nihat Beşiktaş'a geri döndü bu yüzden Tuncay'ın oralarda kalması, Stoke City falan aldırmayıp mücadeleci futbolunu sürekli göstermesi lazım.

Fenerbahçe'li Çok Üzülmüyor

Fenerbahçe için Tuncay Şanlı çok önemli bir futbolcu. Bu takımda 5 sezon forma giydi ve büyük başarılara imza attı. Daum son zamanlarda yaptığı açıklamada Tuncay'ın ne kadar önemli olduğunu vurgulayıp ona kapılarının açık olduğunu belirtmişti. Transferinde son günleri yaklaştığı için Fenerbahçe'li taraftarlar acaba bu transfer gerçekleşiyor mu diye içlerinden geçirdiler. Tuncay sağ ve sol kanatlarda oynayabiliyor hatta forvet olarakta başarıyla mücadele ediyor. Yalnız biz onu sol kanatta oynadığı futbolla biliyoruz. Fenerbahçe'ye gelse forvet oynasa desem Güiza ve Semih var. Ayrıca Daum sisteminden ödün vermediği için tek forvet oynuyorlar. Sağ kanat desem Kazım, Mehmet Topuz, Deivid gibi futbolcularla o bölge çok kalabalık. Sol kanatta oynasa desem Dos Santos var. Hadi onu sol beke çek Tuncay'ı önüne koy ama bu seferde Dos Santos'un o şık hücumlarından mahrum kalacaktık. Fenerbahçe'li yeni Tuncay'ını bulmuş gibi. Dos Santos gösterdiği formla bu Fenerbahçe'lileri çok sevindiriyor. Yani Tuncay gelmedi ama fazla da üzülmediler.

Liverpool, Chelsea Gibi Takımlar Tuncay İçin Hayal Mi?

Tuncay Şanlı Fenerbahçe'de de forma giyerken onun için beklentilerimiz çok büyüktü. Gösterdiği başarılı futboldan sonra büyük takımları çok konuşmaya başladık. Ülkemiz basınınıda onu Avrupa'da bütün takımlarla yazdı, çizdi. Neticesinde beklediğimiz olmadı Tuncay Middlesbrough'ya transfer oldu. Burada kendini gösterir dedik, önemli işlerede imza attı hatta Premier Lig'de de adı Chelsea, Liverpool gibi takımlarla anıldı ama Tuncay Middlesbrough'da kaldı şimdide Stoke City'e transfer oldu. Tuncay'ın yaşının 27 olduğunu düşünürsek ben bu saatten sonra patlama yapacağını, önemli takımlara imza atacağını düşünmüyorum. Yinede bu futbol belli olmaz tabi. Bu sezon atacağı minimum 15 golle iyi bir transfere imza atabilir. Büyük takımlarda oynamasada Premier Lig'de kalması bile onun ve Türkiye futbolu için çok önemli bir gelişme.

Southgate Tuncay'ı kadrolarında tutmak için elinden geleni yaptı. Konuşmalarından aslında Tuncay'a çok ihtiyacı olduğunu belirtmişti. Tuncay Şanlı Championship'de oynadığı 2-3 maçta aslında neler yapabileceğini çok açık gösterdi. Boro'da bu sayede yeniden Premier Lig'e yükselebilirdi. Tuncay hedefleri olan bir futbolcu ve transferini gerçekleştirerek doğru olanı yaptı. Boro taraftarlarınında kalbinde taht kurdu diyebiliriz. Şimdi önü açık ve bu sezon onun için çok önemli olacak.

1 yorum:

  1. valla ne yalan sölim bir ara fenere gelecek diye bayağı bir tırsmıştım kendisi için oldukça kötü fenerin rakipleri için oldukça iyi bir tercih tuncay hayırlısı olsun

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir