31 Ağustos 2009 Pazartesi

Ukrayna'nın Futbol Ticareti {Dmytro Chygrynsky}

Barcelona bu sezon az ama öz transferler yapıyor. Zaten mükemmel olan sistemlerinin içinde oturmuş kadrolarına hem gençleştirme adına, hem rotasyonu güçlendirme adına hemde takımın havasını iyiden iyiye değiştirme adına transferleri var. Zlatan Ibrahimoviç'i Eto'o nun yerine alarak hem takımın havasını değiştirdiler hemde giden iyi futbolcunun yerine çok daha iyisini aldılar. Maxwell'i alarak rotasyonda harika bir futbolcu kazanmış oldular. Çünkü takımda Abidal'in yedeği olarak Sylvinho vardı ve yaşlandığı için bu bölgeye transfer ihtiyaçları vardı. Geleceğin büyük yıldız adaylarından birisi olan Keirisson'u transfer ettiler ve önümüzdeki seneleri iyice garanti altına almış oldular. Üstelik bu sezon forma şansı az olduğundan Avrupa tecrübesi kazanması adına Benfica'ya kiralık olarak gönderdiler. Barcelona'nın bu transfer politikasını takdir etmemek elde değil adamlar futbol adına son yılların en büyük sistemini kurdular.

Barcelona'nın son transferi ise Shakhtar'ın başarılı savunma oyuncusu Dmytro Chygrynsky oldu. Öncelikle işin biraz espirisi ama adamın ismine ben kafayı taktım. Bir insanın isminde hiç mi sesli harf olmaz. Bu Ukrayna isimleri böyle çok ilginç oluyor. Futbola dönersek Chygrynsky 22 yaşında ve çok önemli bir futbolcu olmayı başardı. Shakhtar'ın güçlenen yapısında en büyük pay sahiplerinden birisiydi ve geçtiğimiz sezon Uefa Kupası kazanılırken payı büyüktü. Kendisini Barcelona'ya karşı Süper Kupa finalinde de izledik. Güçlü Barcelona hücum hattına karşı iyi dayandı diyebiliriz. Kendisi komple bir savunma oyuncusu. Yani güçlü, hızlı, iyi markaj yapan ayrıca Barcelona defansının olmazsa olmazı olan topu oyuna iyi sokmakta da çok başarılı bir futbolcu. Yerine göre kendisini ön libero olarakta kullanabilirsiniz. Anlayacağınız Barcelona bu transferle önemli bir genç futbolcuyu kadrosuna katmış bulunuyor. Ayrıca Marquez ve Milito'nun uzun süreki sakatlıkları bulunuyor. Milito zaten sık sakatlanan bir futbolcuydu, Marquez ise ne zaman döner belirsiz. Savunma şu an Pique ve Puyol'a kalmış gibi görünüyordu. Bu yüzden rotasyon için böyle bir hamle yapmaları gerekiyordu.

Bu transfer için 25 milyon euro bonservis bedeli ödendi. Shakhtar başarılı olmasının yanında kaliteli genç futbolcularda yetiştiriyor ve bunları önemli ücretlere başka takımlara satmaya başladılar. Takımda gidenin yeri mutlaka doluyor. Bu sayede de çok güçlü bir ekonomi oluşturmaları kaçınılmaz görülüyor. Lucescu gerçekten Ukrayna'da heykeli dikilesi ve futbol adına devrim anıtı yapılası bir insan oldu. Son zamanlarda Ukrayna futboluna takmış durumdayım ve sürekli Türkiye ile karşılaştırıyorum. Bu ülkedeki yabancı kontenjanını da sık sık dile getirdim. Yabancı kontenjanlarının çok gevşek olması sayesinde kaliteli genç oyuncular getiriyorlar, oynatıyorlar ve büyük paralara satıyorlar. Ayrıca Milli Takım'larıda çok başarılı olmaya başladı özelliklede genç milli takımları büyük başarılar kazanıyor. Hani çok kullanılan bir laf varya kontenjan olmazsa Türk futbolcular oynamayamaz diye bu çok büyük bir yanlış. Görüyorsunuz kaliteli futbolcu her yerde oynar. Shakhtar'da da kaliteli Ukrayna'lı futbolcular var işte birisi 25 milyon euro'ya Barcelona gibi bir dev takıma transfer olmayı başardı. Bu sayede ellerindeki futbolcuları çok iyi paraya pazarlayabilyorlar. Biz ise yüksek ücretlere futbolcu ihraç etmeyi henüz başaramadık. Ukrayna futbolunu son zamanlarda çok fazla takdir etmeye başladım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir