17 Ağustos 2009 Pazartesi

Usain Bolt & Tyson Gay Part 1 {İnsan Değilsin Bolt}

Atletizm Şampiyonaları'nda ilk iki gün erkekler 100 metre olayını bitirirler. Aslında Atletizm'in en prestijli, en çok merak edilen müsabakası erkekler 100 metre yarışıdır. Normalde ana yemeği en sona saklamak gerekir ama bu tip şampiyonalarda ilk iki günde final yapılır ve birinci belli olur. 100 metre finali bizler için aslında bir son değil sonun başlangıcı oldu. Çünkü Usain Bolt denilen artık tarifini bulamadığım insan 200 metre ve 4x100 bayrak yarışında da yer alacak. Usain Bolt ve Tyson Gay'in mücadelesini aylardır bekliyorum. Bu iki atlet Berlin'de yapılacak Dünya Şampiyonası öncesinde bu sezon hiç karşı karşıya gelmediler. İkiside birbirlerinin olmadıkları yarışlarında yaptıkları derecelerle birbirlerine meydan okudular. Bolt 100 metre yarıştıysa o organizasyonda Gay 200 metre yarıştı, diğeri 100'e geçince diğeri 200 metredeydi. Bilerek mi karşı karşıya gelmediler yoksa organizatörler Berlin'in heyecanını kaçırmamak için mi böyle bir yola gitti bilmiyorum. Eskiden büyük 100 metreciler Dünya Şampiyonası veya Olimpiyatlardan önce Golden Legue ve diğer atletizm yarışmalarında pek meydana çıkmazlardı yani yarışmamayı tercih ederleri. Bu yaz dönemi her organizasyonda bu büyük isimleri görmekte bizler için ayrı bir mutluluk olmuştu.

Usain Bolt atletizmin gülen yüzüdür, Tyson Gay ise ciddi yüzüdür. Yarışlara bakarsanız Bolt çok rahattır ama Tyson Gay eleme yarışlarını bile çok ciddiye alır. Gay'de biraz Bolt'u geçebilmenin telaşı vardı ama Bolt'da ne kadar rahat olursa olsun rakiplerine her zaman saygılı bir tutum sergiliyor. Berlin'e geri dönersek 100 metre yarışları öncesinde mutlak favori tabiki Bolt'tu. Herkes yarışı kimin kazanacağından çok Dünya rekorunun nasıl gelişeceğini merak ediyordu. Bolt'un antrenörü 9.58'lere inileceğinin sinyallerini vermişti. Eleme müsabakalarına baktığımızda Bolt, Tyson Gay ve Powell çok rahat yarışlar çıkardılar. Bu yüzden yapılan elemelerin bir önemi yoktu. Sadece yarı finalde Tyson Gay ve Powell'ın ilk karşılaşmasını merak ediyordum. Tyson Gay'in derecesini gördükten sonra iyice Bolt'un mutlak favori olduğunu anladım. Pekin'de 9.68'i yaparken Bolt çok rahat görünüyordu. Çünkü dişine dokunur fazla rakibi yoktu. Berlin'de rahat değil miydi hemde fazlasıyla rahattı ama Tyson Gay gibi bir isimler yarışmak ne olursa olsun çok önemlidir. Bolt 9.58 yaptı hepimiz Dünya rekorunu konuşuyoruz ve Bolt'un insan olmadığından söz ediyoruz ama Tyson Gay'in de 9.71 koştuğunu unutmayalım. Normal şartlarda bu derece inanılmaz ama Bolt varsa bir yarışta orada normal şartlardan söz etmek imkansız. Gay yarıştan önce Bolt'u geçmek için Dünya rekoru kırması gerektiğini söylüyordu ama 9.58'e Bolt dışında kimsenin ineceğini düşünmüyorum. Ayrıca Bolt henüz 23 yaşında ve startlarda da geç yarışa başlıyor. Start olayına da mutlaka eğilecektir ve kendini her sene biraz daha geliştirecek. 9.68'den sonra 9.55'leri konuşmaya başlamıştık sanırım yeni çıtamız 9.50 oldu. Hatta 9.50'nin aşağısıda hayal değil.

Önümüzde 200 metre ve 4x100 bayrak yarışları var. 200 metre 100 metreye oranla biraz daha çekişmeli geçebilir. Çünkü Tyson Gay'i ben 200 metrede daha başarılı buluyorum. Bu yarışta da Dünya rekoru kırılmasını Tyson Gay'e bağlı olacak. Pekin'de Bolt rekoru kırarken son bölümde tek başına koşmasına rağmen yarışı bırakmadı yani şovunu yapmadı. Çünkü Michael Johnson'un rekoru çok iyi bir dereceydi. Bu rekoru kırdı ve muhtemelen yenisinide kıracak. Tyson Gay yarışa ne kadar asılırsa rekorun kırılma şansı o kadar yüksek. Favori yine Bolt. Bayrak yarışında ise Jameika takımında Bolt ve Powell'ı yan yana düşününce mutlak favorinin onlar olduğu şüphesiz ve yine rekor ihtimali yüksek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir