6 Eylül 2009 Pazar

Amerika Derbisinde Samba {Arjantin:1-3:Brezilya}


Amerika'nın ve Dünya'nın en büyük iki milli takımıdır Arjantin ve Brezilya şüphesiz. Hem Dünya Kupalarındaki şampiyon olma rekabeti, hem çıkarttıkları futbolcuların arasındaki büyüklük rekabeti, hem de futbolda ekol ülke olmanın getirdiği rekabetle belkide yıllardır mücadele eder dururlar. Geçmişte Maradona mı Pele mi diye sorulan soru hala tazeliğini korusada bugün artık Kaka mı Messi mi sorusu gündemde. Bilhassa Kaka'nın Milan'dan Real Madrid'e transfer olmasının ardından bu soru ayyuka çıkmakta. Sadece Kaka ve Messi'de değil; takımdaş olup burada rakip olan Robinho-Tevez, yine takımdaş olup bu maçta rakip olan Julio Cesar-Zanetti ve bu maçta takımdaş olup Türkiye'de kendilerini ezeli rekabetin içinde bulan Elano-Dos Santos. Yani Dünya'nın bir ucunda yapılan bu maç Türkiye'den İspanya'ya, İngiltere'den İtalya'ya kadar tüm Avrupa'da da takip edilen bir maç olma özelliği ile müthiş bir önem taşımaktaydı.


Maç öncesinde Maradona'nın "Ben Pele'den daha iyi bir futbolcuyum" açıklaması yapması yıllardır süren tartışmaya yeni bir boyut getirdiği gibi bu maç Arjantin için bir hayli zor geçeceğe benziyordu. Zira sakatlıkların fazla oluşu Maradona'yı bir hayli düşündürmüş olacak ki maçtan önce yaptığı toplantıda futbolcularına "20 sene genç olsaydım sizi yalnız bırakmazdım" demişti. Bugünkü maçlar oynanmadan önce Brezilya 27 puanla lider, Şili 26 puanla ikinci Paraguay 24 puanla üçüncü, Arjantin 22 puanla dördüncü ve Ekvador 20 puanla beşinci sıradaydı. Brezilya'nın kazanması halinde Amerika kıtasından ilk bilet alan ülke olacağını Arjantin'in ise yenilmesi halinde Dünya Kupasına gidememe ihtimalinin olduğunu söyleyebilirdik tabloya bakarak.

Bütün bu olayların ışığında Türkiye'de saatler 03:30'u gösterdiğinde maçın başlama vuruşu gelmişti. Brezilya maça; Julio César, Maicon, Lúcio, Luisão, André Santos, Gilberto Silva, Felipe Melo, Elano, Kaká, Robinho, Luis Fabiano 11'i ile çıkarken Arjantin; Andújar, Zanetti, Otamendi, Sebá Domínguez, Heinze, Maxi Rodríguez, Mascherano, Verón, Dátolo, Messi, Tevez 11'i ile sahadaydı. Brezilya'nın ilk yarıda tutuk oynadığını Arjantin'in ise daha başarılı bir futbol sergilediğini söyleyebiliriz. Fakat futbolda adalet olmadığını artık herkes anladı sanırım. Brezilya ilk yarıda Galatasaray'lı futbolcu Elano'nun kullandığı iki frikiki önce 24. dakikada Lusiao'nun kafasıyla sonra da 30. dakikada Kaka'nın pası ile Luis Fabiano'nun ayağıyla gole çevirerek ilk yarıyı 2-0 önde kapattı. İkinci yarıya hızlı başlayan taraf yine Arjantin'di fakat ilk yarıya nazaran daha şanslılardı bu defa zira dakikalar 65'i gösterirken Datalo'nun müthiş şutuna Cesar'ın yapabileceği çok bir şey yoktu malesef. Tam Arjantin bu golle umutlanmaya başlamışken golden iki dakika sonra Kaka'nın nefis ara pasıyla ceza sahası sağ çaprazında buluşan Fabiano, açısını kapatan Andujar'ın üzerinden aşırtma bir vuruşla topu ağlara gönderdi.


Maça dair aklımda kalanlar tabiki maçın müthiş zevkli bir maç oluşu, Güntekin Onay'ın maç anlatımını çok sevdiğim :) Messi'nin Brezilya savunması arasında kayboluşu, Brezilya'nın takım halinde müthiş hücum yapmasının yanı sıra mükemmel de savunma yaparak Arjantin ataklarının tamamında kalenin önüne etten duvar olması (ki Arjantin golüde ceza sahası dışından bir goldür) ve son olarak Maradona'nın stresten olsa gerek kameralar ne zaman ona dönse tırnak yemesiydi. Uykusuz kaldım ama değdi. Çok güzel bir maç oldu. Brezilya gruptaki puanını 30'a çıkararak Güney Afrika biletini cebine koyan ilk ülke olurken; Arjantin, Ekvador'un Kolombiya'ya yenilmesiyle 4. sıradaki yerini korudu. Güney Amerika elemelerinde durum şöyle; ilk 4 içindeki takım direkt Dünya Kupası'na katılır, 5. takım ise Kuzey Amerika Karayipler Grubu'nun 4.'sü ile play-off maçı oynar. Yani Arjantin'in hala çıkma şansı bulunuyor. Dilerim çıkarlar da çünkü 2010 Dünya Kupası'nda Messi'yi Aguero'yu ve Tevez'i izleyememek benim için üzücü olur. Grup maçları Çarşamba günü oynanacak Brezilya-Şili ve Paraguay-Arjantin maçları ile sürecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir