29 Eylül 2009 Salı

Ayhan Akman ve Linderoth {Vites Yükseltecek Futbolcular}

Ayhan Akman'ın da sakatlığının ardından Galatasaray orta sahanın göbeğinde Mehmet Topal ve Mustafa Sarp'ı oynatmaya başladı. Mustafa Sarp bu sezon neredeyse bütün resmi maçlarda forma giydi ve futboluyla büyük takdirimizi topladı. Yanında Ayhan Akman oynuyorken işin defansif tarafı kadar ofansif tarafında da oldukça etkili oldu. Zaten Rijkaard açıklamalarında bunun önemine sıkça vurgu yapıyor. Mehmet Topal ise sakatlığından ötürü sezon hazırlıklarında fazla görünmedi ve sezona sakat girdi. Ayhan'ın da sakatlığının ardından Mehmet Topal ilk 11'e yerleşti ve formasını koruyor gibi görünüyor. Mehmet Topal ile Mustafa Sarp yan yana oynadığı sürede birbirlerini bozan futbolcular. Mehmet Topal mücadele ediyor, sahanın en çok koşan futbolcusu oluyor, defansif olarak harika ama işin hücum yönünde kendisini göremiyoruz. Galatasaray gibi hızlı futbol oynamaya çalışan bir takımı durduruyor diyebiliriz. Topu ayağına aldığında dikkat edin çoğu zaman tek top yapıyor kabul ama bir 10 numara gibi topla çok fazla oynuyor. Mehmet Topal'un bu duraksamaları sonucunda da Mustafa Sarp'ın da ahengini bozuyor. Sezonun başlarında süper hücumcu olan orta sahamız bir anda defansif bir role büründü. Orta sahadan hücuma yeterli destek gelmeyince Galatasaray dört futbolcuyla hücum etmek zorunda kalıyor.

Ayhan Akman'da sezona oldukça formda başlamıştı ve Mustafa Sarp'la iyi uyum göstermişti. Ayhan seneler içinde futbolunu geliştiren, yıllanmış şarap diyebileceğimiz kalitede bir isim. Skibbe zamanında da takımın vazgeçilmezleri arasındaydı, Rijkaard geldikten sonrada ben vazgeçilmez futbolculardan birisi olduğunu düşünüyordum. Belki de hala öyledir ve tam hazır olmadığı için oynatılmıyordur. Ayhan Akman'ın önemini onun olmadığı maçlarda daha iyi anlamaya başladım. Mehmet Topal'da oynasa yanında mutlaka Ayhan olmalı, Mustafa Sarp'ta oynasa yanında mutlaka Ayhan oynamalı.

Yazıda asıl değinmek istediğim konu aslında Ayhan Akman değildi. Galatasaray'ın elinde hala oynatmasakta, sakat olsada bir Linderoth var. Bu futbolcunun kariyerini zaten yazmama gerek yok. Galatasaray'a büyük umutlarla geldiğini, sakatlıklarının sebeplerini falan çok yazdık. Bu futbolcuyu istesek takımdan 50 kere gönderebilmemize rağmen hala takımda tutuyoruz. Çünkü bu futbolcuda hala umut var. Ayhan'ın önemine değiniyorum ama Linderoth ondan da daha değerli bir futbolcu.

Linderoth'un takımda olması demek Galatasaray'ın sistem olarak istediği düzene oturması anlamına geliyor. Mehmet Topal'ı da tek ön libero oynatıp Elano ve Arda ikisi birlikte orta sahada sahaya sürülebilir. Ama Topal defansif yükü çekmesine karşın hücumda çok fazla etkili olamayacaktır. Linderoth'un dönmesi durumunda hem işin defansif yönünü uygulamasında, hem de orta sahada kurulacak pas trafiğinde etkisi fazla olacaktır. Özellikle zorluk derecesi düşük, mutlaka galibiyete oynadığımız maçlarda bu düzende oynasak göze hoş gelen, tempolu futbol izleme olanağı bulacağız.

Zorluk derecesi biraz daha fazla olan maçlarda ise defansif gücü arttırmak adına Ayhan ve Linderoth aynı anda sahaya sürülebilir. Bu iki futbolcuda işin defans tarafında aktif olduğu kadar hücum gücünede katkı veren futbolcular. Günümüzde bu tip futbolcuların önemini zaten biliyoruz, elimizde de böylesine iki kaliteli futbolcu varken orta sahada sırtımız yere gelmez diyorum. Bu ikili yan yana oynadığında hızlı futbolu uygulayabileceğiz, pas trafiğini arttıracağız ve hücum gücümüzden hiçbir şey kaybetmeyeceğiz.

Böylesine zengin bir kadromuz varken zaten sırtımız yere gelmeyecek. Eskişehirspor maçına baktığımda tribünde Linderoth, Gökhan Zan, Emre Güngör, Barış Özbek gibi futbolcularımız vardı. Yedek kulübesine baktığımızda ise Baros, Elano Aydın Yılmaz, Ayhan Akman, Caner Erkin gibi önemli futbolcularımız var. Bu kadar sakat futbolcuyu başka bir takım verse sırtlarını doğrultamazlar ama Galatasaray zengin kadrosu sayesinde bu tip sorunları hiç kafasına bile takmıyor. Panathinaikos gibi maçta Arda Turan'ı yedek bırakma lüksüne sahip bir takım. Ayrıca Eskişehirspor maçında Elano ve Baros'u oynatmayabiliyor. Bunca eksik futbolcu içinde sadece Linderoth'u kullanamadığımız için üzülüyorum. Sakatlığı tekrardan geçmiş ve oynayabilirim mesajı vermiş. Umarım bir daha sakatlanmaz ve bari bu sene Linderoth'tan müthiş katkı alırız. Onun varlığı takım kimyası açısından çok önemli. Linderoth'un takıma gelişi bize vites yükselteceği gibi rotasyon açısından çok önemli olacak.

1 yorum:

  1. Linderoth'u Galatsaray forması ile canlı gözlerle izlemiş biri olma şerefine nail oldum :D (Zor bir iş onun için belirtmek istedim)

    VE inanın "neden bu kadar az oynayan ve sakatlanan bir oyuncuya sabrediliyor?" sorusuna cevabınız O'nu 5 dakika canlı izlemenizle son bulacaktır. Başka ne diyebilirim ki?

    Topsuz alanda o kadar çok iş yapıyor ki şuan onun yaptıklarını yapabilecek bir tek oyuncumuz yok. Hagi'den bir defansif orta saha yapılmak istenseydi Linderoth ortaya çıkardı. O kadar da iddalıyım.

    Ayrıca yazıda senin de belirttiğin gibi toplu oyunda da zekası ve tekniği ile hem Topal'dan Hem Sarp'tan çok daha yararlı.

    Umarım artık sakatlıklardan kurtulur ve bir daha aynı dertlerle taraftarı üzmez. Gerçekten çok değerli bir oyuncu. Geldiği günden beri dört gözle onun yolunu benden daha çok bekleyen biri yoktur sanırım.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir