30 Eylül 2009 Çarşamba

Doping Tartışması


Fenerbahçe Spor Kulübu dün Kerem Gönlüm' de dopingli maddeye rastlanması ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Fenerbahçe adına konuşan asbaşkan Şekip Mosturoğlu, sadece Kerem' in değil bütün takımın doping yaptığını iddia etti. Ayrıca Mirsad Türkcan ile ilgili de çok önemli açıklamalar yaptı.

Doping olayı ile başlayalım. Bugün Şekip Mosturoğlu' nun iddiası sadece Kerem' in değil bütün takımın doping yaptığı idi. Bunu ispatlamak için Kasun' un kanında da ''Cathine'' maddesine rastlandığını söyledi. İlacın direk performans artırıcı, narkotik bir ilaç olduğunu ve ilacın her yerde bulunamayacağından bahsetti. Şimdi benim kafama burda takılan bir şey var. Madem narkotik bir ilaç, madem dediğiniz gibi etkileri var peki neden 5 mg/ml gibi bir sınır var? Bir de Kasun' da da rastlanmışmış onun değerleri düşükmüş diyor. Ağzınla söylüyorsun işte bir sınırı var ve Kerem bilerek veya bilmeyerek(bunu kendisi bir basın toplantısı ile açıklar sanıyorum) bu sınırı aştığı için gereken cezayı(6 ay, 1 yıl, 2 yıl vs...) alacak.

Toplantıda güldüğüm diğer bir olay da, Mosturoğlu önce Cathine' in 30 dakikada etki göstermeye başlayıp 80 dakikada maksimum etki gösterdiğini ve 24 saatte ''TAMAMEN'' vücuttan atıldığını söyledi. Daha sonra ise gerekli testler yapılırsa bugün bile maddenin oyuncuda bulunabileceğinden bahsetti. Burdaki çelişkinin farkındasınız sanırım. Hani 24 saatte tamamen vücuttan atılıyordu sayın Mosturoğlu?

Hadi ikinci dediğiniz gibi kabul edelim. Hala vücutta olsun bu madde. Efes Pilsen takımının sporcularının çoğu milli takımdaydı. Madem madde hala vücutlarında neden doping çıkmadı? Yoksa FIBA Efes Pilsen' e torpil mi yaptı(!)

Toplantıda Kambala konusuna pek değinilmedi. Biz sözleşmesini feshettik dedi geçiştirdi. Yani Efes Pilsen Kerem Gönlüm ile sözleşmesini feshetse bütün sorunlar çözülecek öyle mi? Kambala doping yapmışsa bütün takım yapmıştır, Fenerbahçe Ülker' in o yılki şampiyonluğu iptal olsun diyenler de çıkabilir yakında.

Ve toplantının asıl bombası.. Mirsad Türkcan. Hani taraftarlarının sevgilisi... Şekip Mosturoğlu diyor ki: Final serisi oynanırken Efes Pilsen, Mirsad' ı ayarttı ve sözleşme imzaladı. Madem bu kadar iyi Fenerbahçeli ayartılmasın o da. Böyle bir şey olabilir mi? Bir hafta daha bekleyememiş mi Mirsad efendi? Şimdi taraftarlarının buna tepkisi ne olacak asıl merak edilen bu. Bu karekterde bir oyuncuya ne tepki verecekler bakalım?

Yazıyı yine Mosturoğlu' nun sözleriyle bitirelim. Bunların çamur at izi kalsın vs. gibi algılanmamasını istiyor. Nasıl algılamayalım. Her şey ortada işte. Klasik, başarısızlığın sonucunda suçu başkalarına atma davranışı.

12 yorum:

  1. Klasik "İşin içinde Fenerbahçe varsa, karşısında olmalıyım" davranışı..

    Kambala kokain kullandı ve bu ortaya çıkınca sözleşmesi feshedildi. Gerçekten bütün takımın kokain almış olabileceğina inanmıyorsun herhalde..

    Madde saç teli testi ile ortaya çıkabilirmiş, 24 saat geçtikten sonra herhangi bir doping testi ile değil.. "TAMAMEN" kelimesine takılmanın gereği yok..

    Madde hakkında kafanıza takılan şeyleri Google aracılığı ile bulabilirdiniz, mesela ben öyle yaptım.. Buyrun ama bunları okumadan önce yapılan ilk savunmanın "Madde bitkisel çaylarda bile var" olduğunu unutmayın..

    YanıtlaSil
  2. efes'ten doping testine giren iki oyuncuda da vucudun uretmedigi, yasakli bir madde bulunmus. biri sinirin ustunde digeri sinirin biraz altinda.

    agziniza alamadiginiz seyi ben soyleyeyim, cathine yapisi amfetaminlerle benzeyen uyarici bir maddedir. ayni grupta anilir.

    sac ilacindan, vitaminden, grip ilacindan vucuda gecmez. sudan ve yemen taraflarinda yetisen khad bitkisinin kurutulmasi sonucu ortaya cikan iki maddeden biridir.

    bu maddelerden katinon neredeyse amfetaminlerle esitken katin yani cathine efedrin etkisi yapar ama daha kuvvetlidir (sentetik yollarla etkisi daha da kuvvetlendirilebilir)

    amfetamin uyarici grubuna dahil olarak turkiye'de receteli olarak satilan tek ilac ritalin'dir o da kirmizi recete ile satilir. ileri derecede algi bozuklugu, hiperaktivite, sizofreni gibi ileri derecedeki psikolojik sorunlar icin yazilan bir ilactir.

    tum amfetaminlerin ve efedrin'in oldugu gibi cathine maddesi de konsantrasyon kolayligi, baskiyla kolay basedebilme, kendine guven etkileri yaratir. extacy turevi haplarda oldugu gibi beyin vucudun gonderdigi yorgunluk hissini bloke eder. adrelanin benzeri etkisi icin kullanilir.

    cathine'in etkisi 4-6 saat surer, half-life'i 3 saattir. bu surec bunyeye gore oynama gosterir.

    bu yazdiklarim disinda cathine beta blokorlerde rastlanabilir. beta blokorler, ileri derecede tansiyon, kalp hastalari icin verilen ve devamli kullanilmasi gereken ilaclardandir.

    YanıtlaSil
  3. Linklerle desteklenen detaylı bir yazı için buraya buyrun, yazınızda sorduğunuz soruların cevaplarını belki burada bulursunuz;

    http://papazincayiri.blogspot.com/2009/09/usta-kulube-12-ihlamur-cek.html

    YanıtlaSil
  4. Bu işi çözerse Kerem Gönlüm çözer. Kerem'i çok severim, umarım çıkıp neler olduğunu anlatır.

    YanıtlaSil
  5. bende kerem kendisini kurtarsın gibisinden konusmalarına gıcık oldum yaa

    YanıtlaSil
  6. Bilim adamı değilim tabiki tam olarak bilemem ama vücuttan tamamen atılmış bir maddeye saç telinden bile olsa nasıl ulaşılabilir? Kaldı ki eğer böyle bir şey söz konusu ise gereken yapılırdı veya yapılacaktır.

    Bir kere işi şöyle düşünelim. Koskoca Efes ya, final serisine çıkıyor, elbet doping kontrolü olacak. Bile bile lades olur mu sizce?

    Ve de sınır olayına takıldım. Madem denildiği gibi bir madde o zaman niye sınır var? Yani niye Kasun da ceza almıyor. Madde vücutta hiç üretilmiyor ama Kasun da rastlandı demek ki yasak bir iş yaptı onun da ceza alması gerekmez mi?

    Biz burda ne yazsak boş. Elbetteki herkes fikirlerini söyleyecek. Yakında yeni bir basın toplantısı düzenlenir. Efes bir cevap verir. Sonra oyuncular gerekli açıklamaları yaparlar ve her şey aydınlanır umarım. Sırasıyla Efes Pilsen' den, Kerem Gönlüm' den ve Mirsad Türkcan' dan bir basın toplantısı bekliyorum.

    Mirsad Türkcan' dan beklememin nedeni; bana göre Mirsad' ın yaptığı iş şikeye girer. Sen takımın final serisinde oynarken, rakibinle gidip sözleşme imzalarsan ben bundan şüphe duyarım. Bir de Efes ayarttı diyor Mosturoğlu. Oyuncunun kafası çalışmıyor mu? Ayartılmasın...

    YanıtlaSil
  7. Efes final serisine çıkacak, elbet doping kontrolu olacak. Bile bile lades olur mu diye bir soru sorulmuş..

    Doping kontrolü koca final serisinde sadece 5. maç sonrasında yapılmış.

    YanıtlaSil
  8. Hayır işte doping kontrolü seçilen birkaç oyuncu arasından her maç sonunda yapılır. Bu futbolda da böyle basketbolda da.

    YanıtlaSil
  9. Her maç sonunda yapılmamış.

    YanıtlaSil
  10. Her maç sonunda 2-3 oyuncu üzerinde düzenli olarak doping kontrolü yapılır.

    YanıtlaSil
  11. Ama burada yapılmamış;

    "Basketbol Federasyonu bize Kasun’un idrar örneğinde 3 mg. Cathine maddesine rastlandığını bildirmiştir. İnsan vücudu tarafından üretilmeyen, doping literatüründe ise adına sıkça rastlanılmayan cathine maddesine 6 maçlık bir seride, doping kontrolü yapılan tek maçta ve rastgele seçilen iki Efes Pilsenli sporcudan alınan numunede de rastlanılmış olmasını tesadüfle açıklayabilmek güç olmasının ötesinde, imkansızdır."

    demiş Şekip Mosturoğlu ve bu söylediğinin doğru olmadığına dair ne Federasyon'dan ne de Efes Pilsen'den bir kelime bile edilmedi.

    Yani kısaca yanılıyorsun.

    YanıtlaSil
  12. Olmayan bir şey hakkında neden kelime etsinler. 2 senedir Efes final serisini kaybediyordu kime taş attı. Fenerbahçe bunu hep yapıyor.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir