27 Eylül 2009 Pazar

Kanije Savunması {Galatasaray:1-1:Eskişehirspor}

Eskişehirspor ve Bursaspor hatta Gençlerbirliği bu sezon ligimize oldukça renk katacak gibi görünüyor. Özellikle Rıza Çalımbay Eskişehirspor'da müthiş bir sistem oturtmuş ve maç maç bunu değiştirmek yerine sezonun geneline yaymışlar. Hangi takımla oynarsa oynasın sisteminden ödün vermeyen bir görüntüleri var. Bu maça baktığımda 4-4-2 oynuyor gözükse de 4-2-4 oynayan bir görüntüleri vardı. Ümit Karan, Youla, Burak Yılmaz ve Mehmet Yılmaz dörtlü forvet görüntüsü çizdiler. Mehmet Yılmaz solda, Burak Yılmaz sağda başladı ama ikiside ileri çıktıklarında dörtlü forvet gibi oynadılar. Galatasaray'da hücum futbolunu benimsediği için Eskişehirspor gol atana kadar çok tempolu bir maç izledik. Galatasaray ilk yarıda birçok pozisyon buldu ama ikinci golü atamadığı için bir türlü rahatlayamadı. Eskişehirspor'da sağlam takım olduğundan sürekli içimde bir korku vardı ve korktuğum başıma geldi. Golden sonra ise Eskişehirspor öylesine müthiş bir savunma yaptı ki içimden başlığı Kanije Savunması diye yazmak geldi içimden.

Galatasaray ikinci yarıda topu ayağında tutan takımdı, pozisyon bulmaya çalışan takımdı ama Keita'nın yatarak volesi dışında gol pozisyonu bulamadı. Eskişehirspor'un tempoyu yavaşlatması ile beraber Galatasaray'ın kanatları çöktü ve hücumda bütün sorumluluk Arda'nın üstüne yıkıldı. Arda'da rakip yarı saha içinde çok dolandı ama Eskişehirspor savunması müthişti. Ayrıca Youla gibi kontra atak futbolunu müthiş oynayan bir futbolcuda olduğu için Galatasaray savunma güvenliğini elden bırakmadı. Youla çıkınca biraz umutlandım ama Rijkaard sistemini değiştirmeden aynı sistem içinde Aydın'ı Kewell'ın yerine sokarak Baros'u da Nonda'nın yerine sokarak kaldı. Risk almayınca da hücumda fazla üretken olamadık ve maç 1-1 bitti. Galatasaray'ı ilk yarı oynadığı hücum futbolundan ötürü, Eskişehirspor'u da ikinci yarıda oynadığı savunma futbolundan ötürü kutlamak gerekiyor.

Rijkaard'a Sezonun İlk Eleştirileri

Rijkaard'a güvenim sonsuz ve Galatasaray'da büyük işlere imza atacak. Uzun vadede planlar yaptık ve böyle kayıplar mutlaka olacak. Fenerbahçe'yi de izliyoruz 7'de 7 yapmalarına rağmen futbollarıyla hiç umut vermiyorlar. Bu tip takımların kazanma alışkanlığı kazanması güzel ama böyle kazalarda sezon içinde mutlaka olacak. Maç kadrosuna baktığımda Kasımpaşa maçında Caner Erkin sol tarafta çok eleştirildiği için Uğur Uçar sol tarafta oynamış, stoper yetersizliğinde de Hakan Balta göbeğe çekilmiş. Uğur'un sağ tarafın haricinde sol tarafta da iyi olacağını düşünüyorum ve bu maçta ışığı tekrar aldım. Sağ tarafın futbolcusu dediğimiz Sabri Sarıoğlu'na göre sol tarafta müthiş işler yaptı. Sabri ise bugün kullandığı bütün toplarda son derece faydasızdı ve birçok hücumun katletti desek yanılmayız. Bu sezon futboluyla umut vermeye başlamıştı ama böyle bir performans Galatasaray'lı bir futbolcuya hiç yakışmıyor. Ayhan Akman iyileştiyse oynaması lazım. Çünkü Mehmet Topal ve Mustafa Sarp yan yana iyi görüntü vermiyorlar. İkisinin futbolu birbirini bozan cinsten.

Kewell maç boyunca çok kötü oynadı ve Rijkaard bence onu çok uzun sahada tuttu. İkinci yarıya başlarken Arda sol tarafa çekilip Elano mutlaka oynayabilirdi. Özellikle rakip Youla'yı çıkarıp tamamen defansa yaslanınca orta sahadan ödün verip Elano mutlaka oyuna girmeliydi. Arda hücumu organize etmek için tek başına kaldı ve kalabalık savunma karşısında da çok verimsiz oldu. Sağ tarafta Keita'nın süper oyununa sol tarafta eşlik edebilecek bir kanat adamına ihtiyacımız var. Arda mı oynar sol tarafta yoksa Aydın mı orasını ben bilemem.

Gol Yollarında Yaşanan Sıkıntı

Geçtiğimiz hafta Nonda'nın gösterdiği başarılı performans sonrasında Rijkaard bu maça Nonda ile başladı. Yalnız bugün gol atmasına rağmen çok başarılı bir futbol oynadığını söyleyemeyeceğim. Bu maçta oyununu görünce acaba o da Semih sendromu mu yaşıyor diye kendime sordum. Bu sezon oyuna sonradan girdiği maçlarda çok etkili olmaya başladı. Bu maçta gördüğümüz Baros'un ne olursa olsun ilk 11'de başlaması gerektiğidir. Ayrıca Galatasaray bugün kanatlarını hiç iyi kullanamadı. Beklerden başlarsak Sabri çok kötü oynadı, Uğur ise sol tarafta daha fazla oynadıkça o bölgeye alışacak. Uğur'un önünde etkisiz bir Kewell olunca sol tarafı komple kaybettik. Hatta maç içinde sol tarafında biraz işlemesi adına Keita ters kanata çok geldi. Sağ tarafta Keita resital sunarken sol tarafta bu oyuncuya mutlaka eşlik edecek bir futbolcu şart. Ayrıca oyunun kilit anlarında Elano oyuna girip maçın kaderini değiştirebilirdi. İlk yarıda çok fazla pozisyon bulduk değerlendiremedik, ikinci yarıda ise hücumda tamamen kilitlenedik. Her maçta 3-4 gol atmamız beklenemez ama bu maç özellikle ilk yarıda 2. golü mutlaka bulmak gerekiyordu. Elano'nun da takıma oturmasıyla çok daha verimli bir hücum hattına kavuşacağız.

İlk başta dediğim gibi Eskişehirspor, Bursaspor ve Gençlerbirliği bu ligde çok can yakacağa benziyorlar. Gençlerbirliği bu sezon başladı ama Eskişehirspor ve Bursaspor'da uzun vadeli düşünceler başlamış ve takıma iyi yatırım yapmışlar. Ayrıca bu takımda çok da güzel futbol sergiliyorlar. Eskişehirspor maçı korktuğum bir maçta ve korktuğum başıma geldi. Lig uzun maraton ama bu tip kayıplar çok yaşanacak.

2 yorum:

  1. futbol vardi dun aksam sahada. en basta mucadele, sonra cirpinis sari kirmiziydi. dayaniklilik ve sabir ise kirmizi siyahti. bence ne birini yerelim nede otekini goklere cikaralim. beni umitlendiren sey ise. ne kadar sonuca etki etmesede "istemek, arzu etmek" sari kirmizi taraftardaydi.

    dun ufak bir kaza gecirdik. maraton kosucusuna ikram edilen suyu almak isterken ayaginin tokezlemesi gibi. (suyu icsek 7 de 7 istatistiklerine gececektik)ama dalak sisecekti cunku cok kosmustuk simdiye kadar....

    lig tv den gorebildigimiz kadariyla.mac esnasinda notlar tutuluyor. takimla ilgileniliyor.baskan ve yardimcilari dahi tribundeyken saha icini yasiyorlar.

    fakat sunu dusundum macin ikinci yarisinda. ben td olsaydim ilk yari guzel isler yapan (bence guzel oynayan) takimdan kimi cikarirdim. inanin bana kalsa nonda da cikmazdi, takimin en vasati olan kewell da.

    olacak olacak, solen tadinda futbol oynamaya devam edelim, basari (3 puan dedikleri sey) o gelir zaten bize

    ps: tamam futboldan anlamiyom ama bence futbol bence bole bisi,.

    gs ise hayat demek......

    YanıtlaSil
  2. Üstteki yoruma yüzde yüz katılıyorum. Dün hani yenildik ama ne bilim hala mutluyum. Elbet bir yerde takılacaktık o da dün oldu kurtulduk :)

    Rijkaard' ı ise eleştiremem. Çünkü ben futbolu Rİjkaard' dan iyi bilmiyorum. O yaptıysa vardır bir bildiği.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir