3 Eylül 2009 Perşembe

Transfer Dosyası: Fenerbahçe

Geçtiğimiz sezon Aragones yönetiminde istediği sonuçları alamayan Fenerbahçe'nin hem teknik bazda hemde kadro yeterliliği olarak büyük sıkıntılar yaşadığı ortadaydı. Bu yüzden başta teknik ekip olmak üzere futbol içinde bazı devrimler yaşamaları gerekiyordu ve bunu da başardılar. Teknik direktörlüğe Daum, sportif direktörlüğe Aykut Kocaman'ı getiren Fenerbahçe Bekir İrtegün, Fabio Bilica, Mehmet Topuz, Özer Hurmacı, Andre Santos, Cristian Baroni ve bunu da transfer sayabiliriz eski futbolcuları Lugano ile sözleşme yenilediler. Transferlere genel olarak baktığımızda takımın ihtiyacına yönelik isabetli işler yaptıklarını söylemek mümkün. Fenerbahçe'de görev tanımları iyi yapılmış. Dışarıdan baktığında Aykut Kocaman ve Daum'un uyumsuz çalışabileceği tezi ortaya çıksada bu tez transfer döneminde çürüdü. Herkes görevini en iyi şekilde yapmaya çalışıyor ve Fenerbahçe'de kafalar rahat diyebiliriz.

Aragones'in takımdan gönderileceğinin açıklanmasının ardından uzun süre sözleşmesini fesih etmeye çalıştılar. Bu yüzdende daha önceden anlaşmaya vardıkları Daum'la bir türlü sözleşme imzalayamıyorlardı. Aragones sorununun çözülmesinin ardından Daum tekrar Fenerbahçe'nin başına geçti. Zamanında Aziz Yıldırım Daum'u başarısız gördüğü için yolları ayırmıştı. Şimdi Aziz Yıldırım 3 sezon üst üste şampiyonluk vaadi verince yeniden Daum'a dönmek zorunda kaldılar. Daum Türkiye'yi bilen değil resmen yaşayan bir teknik adam. Türkiye şampiyonlukları hedefi koyulduğu için Daum'dan iyisi bulunamazdı. Ama geçmiş yıllarda Avrupa arenasında Fenerbahçe kariyeride ortada. Bekleyip görelim diyorum. Lige beklendiği gibi iyi başladılar ve şampiyonluğun en büyük adaylarından birisi olduklarını şimdiden kanıtladılar. Geçtiğimiz sezona oranlada takım olarak büyük çıkış içerisindeler.

Bu sezonun ilk transferleri Bekir İrtegün ve Fabio Bilica oldu. Bekir geçtiğimiz sezon Gaziantepspor'da çok başarılı bir sezon geçirmişti. Sözleşmeside sezon sonunda sona erdiği için Fenerbahçe bu futbolcuyu elinden kaçırmadı. Bilica ise geçtiğimiz sezon adına en iyi 11 çıkarsak defans bölgesine mutlaka yazacağımız bir isim oldu. Sivasspor'da harika işler yaptı transferini gerçekleştirdi. Özellikle Edu ve Lugano'nun durumlarındaki belirsizlikte bu transferin gerçekleşmesinde etkili oldu diyebiliriz. Fenerbahçe'nin geçtiğimiz sezonda elinde süper bir stoper hattı yoktu. Lugano ve Edu tamamdı ama arkasında bekleyen futbolcular yeterli kalitede değildi. Bu yüzden iki transferde isabetli bir çalışma oldu.

Mehmet Topuz olayı için ayrı bir başlık açmamız gerekiyor. Bu transfer bu sezona damgasını vurduğu gibi Türk transfer piyasasını da kökten değiştirdi diyebiliriz. Benim bildiğim kadarıyla bu transferin hikayesini anlatmak gerekirse Kayserispor Mehmet Topuz'un mail durumunu artık karşılamakta zorluk çektiği için Topuz'a artık kendine kulüp bul diyor. Mehmet Topuz'da Aziz Yıldırım'a ulaşarak Fenerbahçe'de oynamak istediğini dile getiriyor. Aziz Yıldırım ise önce kulübünle anlaşalım deyince Mehmet Topuz Beşiktaş'lı yöneticilerle görüşüyor ve anlaşma sağlıyor. Ama Kayserispor kulübü önceliğin Fenerbahçe'de olduğunu belirtince iş çığrından çıkıyor. Beşiktaş bu transferi gerçekleştirmek için herşeyi yapıyor yani formayla resim çektirmeler falan her taklayı atıyor. Ama Aziz Yıldırım işi haklı olarak inada bindirip kulüple anlaşıyor sonra futbolcuyla anlaşma sağlıyor. Tabi iş inada bindiği için bonservis bedeli 10 milyon euro'ya kadar yükseliyor. Bu da transfer piyasasının oldukça dengesini bozdu. Bunu gören kulüpler ellerindeki piyasası olan futbolcularına olmadık ücretler istediler. Mehmet Topuz davasında Fenerbahçe sonuna kadar haklıdır bunu da belirtmek isterim.

Özer Hurmacı'ya gelirsek kendisi Türkiye'nin en yetenekli futbolcularından birisi. Orta sahanın her mevkisinde oynayabildiği için çok isabetli bir transfer oldu. Sezona sakat girdiği için hala hazır değil ama zamanla kendini bulacaktır. Andre Santos ise bu sezon Fenerbahçe'nin yaptığı en başarılı transfer gibi duruyor. Yaptığı hareketler ve gösterdiği performansla şimdiden taraftarların sevgilisi oldu. Fenerbahçe sol kanatta büyük sıkıntı yaşıyordu ve bu eksikliklerini gidermiş oldular. Dos Santos'da bu sezon ligimize damga vuracak futbolculardan birisi. Cristian ise orta sahanın ortasında oynuyor. Yine geçtiğimiz sezon Maldonado, Josico, Selçuk Şahin gibi orta sahalarla kevgire dönen Fenerbahçe orta sahasında önemli işler yapmaya başladı. Henüz göze çok batan bir performansı olmadı ama iyi bir futbolcu olduğunuda gösterdi.

Son olarak buna ne kadar yeni transfer diyebiliriz ama Lugano ile sözleşme yenilendi. Lugano sözleşmesinin bitmesinin ardından Avrupa'da çeşitli kulüpler aradı. Bu kulüplerden hiçbirisi istediği ücreti vermediği içinde mecburen Fenerbahçe ile anlaştı diyebiliriz. Lugano'da Türkiye'yi yaşayan ve çok kaliteli bir stoper. Stoper olarak oynamasına rağmen ekstra özellikleride olduğu için takımın vazgeçilmezi durumunda. Edu'nun da uzun süre futbol oynayamayacağının belirlenmesinin ardından Fenerbahçe şartları zorladı ve Lugano'yu kadroda tuttu. Genel olarak ele alırsak Fenerbahçe'de bu sezona isabetli transferler yaparak girdi. Aziz Yıldırım verdiği vaadler çerçevesinde işler yapıyor ve bu sezon Galatasaray'la birlikte şampiyonluğun en büyük adayı durumundalar.

1 yorum:

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir