2 Eylül 2009 Çarşamba

Transfer Dosyası: Galatasaray

Her transfer döneminden sonra aslında gelenektir takımlarımızın yaptığı transferler genel olarak değerlendirilir. Bizde geleneği bozmadan Süper Lig'in büyük takımlarının transfer analizini yapalım dedik. Bu yaz dönemi transfer açısından gerçekten çok hareketli geçti. Özellikle üç büyüklerimiz yaptığı transferlerlerle bayağı konuşuldular. Mehmet Topuz olayından tutun, Elano ve Keita gibi transferlere, Nihat'ın Türkiye'ye dönüş yapmasına ve son olarak Tabata'ya verilen 8 milyon euro'ya kadar transferin son gününe kadar büyük heyecan yaşadık, çok güzel bir transfer dönemi yaşadık. Spor gazetelerinin en çok sattığı dönemler transfer dönemleridir. Tabi onlarda bu durumda boş durmadı ve birçok futbolcuyu ülkemize kazandırmayı denediler. Tabi çoğu yüzde 99 oranla başarısız oldu diyebiliriz. Bende bugün Galatasaray'la değerlendirmelerime başlıyorum. Sonra sırasıyla Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor & Sivasspor ve Anadolu kulüplerimizin transferlerini değerlendireceğim. Galatasaray'ın yeni transferlerine bakacak olursak:


Galatasaray bu sezon transferde teknik direktör olarak Frank Rijkaard, Gökhan Zan, Mustafa Sarp, Leo Franco, Abdul Kader Keita, Elano, Caner Erkin ve Ufuk Ceylan'ı transfer etti. Bu transferlerin toplam tutarı 15 milyon euro civarında oldu. Yalnız Keita ve Elano gibi isimlerin bonservisleri yüksek olsada bu ödemeler 3 yıla yayıldığı için mali konuda da Galatasaray çok başarılı bir işe imza attı diyebiliriz. Transferleri değerlendirmeden önce Haldun Üstünel'i anmadan geçmeyelim. Türkiye'de bu sezon transferin en çok konuşulan ismi oldu. Gizlilik içinde yürüttüğü transferler ve önemli yıldızları Türkiye'ye getirmesiyle büyük takdir topladı. Hatta rakip takım taraftarları Haldun Üstünel'i transfer edelim diye söylemlerde bulundular.

Transferlere geçersek öncelikle teknik direktör tercihi Rijkaard'ı konuşmamız gerekiyor. Rijkaard Barcelona'da yaptıklarıyla hala bugün Barcelona taraftarlarının çok sevdiği bir isim. Çünkü Guardiola bir bakıma Rijkaard'ın yarattığı sistemin meyvelerini yiyor. Rijkaard takıma kendi ekibiyle beraber geldi. Bu da Türkiye'de aslında pek alışıldık bir durum değil. Çünkü ülkemizde bir teknik direktör getirildiğinde mutlaka yanına yardımcı Türk hocalar getirilir. Galatasaray bütün ipleri Rijkaard'ın eline vererek büyük iş başardı. Rijkaard'da kendiyle sıkça anılan total futbolu Galatasaray'da başarıyla uyguluyor. Kadroda bulunan bazı futbolculara sınıf atlatması, genç futbolculara verdiği önem, futbolda yarattığı sistemle şimdiden işe başarıyla başladı diyebiliriz. Tabi Rijkaard'ın yanında Neskeens'i de unutmamamız gerekiyor. Çoğu büyük takıma teknik direktör olarak gelebilecek bir isimi biz yardımcı teknik direktör olarak getirdik. Galatasaray teknik ekibi bu sezon yıldızlar topluluğu oldu.


Galatasaray'ın bu sezon ilk üç transferi bonservissiz gelen Mustafa Sarp, Gökhan Zan ve Leo Franco oldu. Öncelikle bu isimleri takıma bonservisi olmadan getirmek büyük başarıdır. Mustafa Sarp geçtiğimiz sezon Bursaspor'da yaptığı çıkışı Galatasaray'da devam ettiriyor. Çoğumuzun yedek kalır diye baktığı bu futbolcu Rijkaard'ın elinde sınıf atladı ve takımın vazgeçilmezlerinden birisi oldu. Gökhan Zan ise geçtiğimiz sezon Beşiktaş'ın şampiyonluğunda büyük rol oynamıştı. Milli Takım'da da Servet'le birlikte gösterdiği uyumla büyük ilgi uyandırıyordu. Beşiktaşlılar her ne kadar bu transfere sevinmiş gibi gözüksede Galatasaray için çok isabetli bir transfer oldu. Herkesin canlı bomba olarak görmek istediği bu futbolcu Servet'le birlikte müthiş bir uyum gösterdi. Leo Franco ise müthiş tecrübesiyle takıma büyük katkı yaptı. Son senesinde Atletico Madrid'de yedek otursada maç eksiğini çabuk atlatmışa benziyor. Galatasaray Mondragon'un boşluğunu sonunda doldurdu diyebiliriz.


Galatasaray adına bu sezonun en ilgi çeken iki transferi Keita ve Elano oldu. Keita ismi basında hiç duyulmadan gerçekleşen transferlerden birisi oldu. Fildişi Sahili Milli Takımının yıldızlarından olan ve Lyon'un büyük umutlarla transfer ettiği bu futbolcuyu transfer ettiğimizde ben çok heyecanlandım. Çünkü Rijkaard'ın oynatacağı sisteme müthiş uyum gösterecek bir futbolcuydu. Nitekim öylede oldu ve şu an gelen futbolcular içinde en çok katkı sağlayan Keita oldu. Sağ kanatı koridor gibi kullanıyor ve daha önemli işler yapacağının sinyalini şimdiden veriyor. Elano ise Brezilya Milli Takımının vazgeçemediği ve Dünya futbolunda büyük saygı duyulan futbolculardan birisi durumunda. Gelmesine çoğu kişinin ihtimal vermediği ama Türkiye'ye geldiğinde de rakip takımların bile heyecan duyduğu bir futbolcu. Şu an pek hazır görünmesede takıma yavaş yavaş ısınmışa benziyor. Hücumun birçok mevkisinde oynayabilmeside onun çok büyük bir avantajı.

Transferin son günlerine kalan Caner Erkin ve Ufuk Ceylan transferleriyle de Galatasaray transferi bitirdi. Caner Erkin'in birçok mevkide oynayabilmesiyle beraber Galatasaray tam bir joker futbolcu kazandı. Ufuk Ceylan ise iyi kaleciler yetişmeyen Türkiye'nin kaleci konusunda büyük umutlar beslediği bir isim. Genel olarak bakarsak Galatasaray ihtiyaç duyduğu bölgelere çok isabetli transferler yaptı. Bunu Galatasaraylıyım diye söylemiyorum, objektif bakan bir çok rakip takım taraftarıda bu düşüncede diyebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir