1 Ekim 2009 Perşembe

Arda Turan & Barcelona

Ben futbolcu olsam bir futbolcu için en yüksek mevki neresidir diye sorsalar Barcelona diye cevap veririm. Nedense yaşayışlarıyla, kültürleriyle Barcelona şehri çok büyük saygı duyduğum ekollerin başında geliyor. Tsubasa'yı bile Barcelona'da oynatmaları Barcelona'nın Dünya futbolunun merkezi durumunda olduğunun göstergesidir diye düşünüyorum. Tsubasa örneğini verirken espiri yapıyordum diğer takım fanları hemen kızmasınlar. Bugün birkaç yerde Arda Turan'ın devre arasında Barcelona'ya transfer olacağı yönünde haberler yazıyordu. Gerek Türk kaynaklarda, gerekse yabancı kaynaklarda bu haberleri görmek mümkün. Bana sorarsanız devre arasında böyle bir transferin gerçekleşme ihtimali çok düşük ama yabancı kaynaklarda artık Arda isminden söz etmeye başlamışsa bu işte bir hayır vardır diyorum. Henry'nin sık sık sakatlanmasından dolayı Barcelona'nın Arda'yı Henry'nin oynadığı bölgeye transfer etmek istediği yazılıyor. Ayrıca habere bakınca herhangi bir bonservis bedelinden bahsedilmemiş. Ben Arda Turan'ın mutlaka Barcelona'ya gitmesi gerektiğini düşünenlerdenim bu yüzden Arda Turan'ın Barcelona olasılığı ve bu konu hakkında düşüncelerimi yazmak istedim. Şu an Türk futbolunun büyük yıldızı hatta gelmiş geçmiş en büyük Türk futbolcu olmaya aday olan isim olan Arda Turan'ı aslında hergün yazsak az diyorum. Böyle de bir haber çıkmışken birkaç görüş belirtmeden olmaz.

Neden Barcelona?

Arda'nın oyun tarzı Barcelona için çok uygun durumda. Barcelona ters ayaklı futbolcuları hücum kanatlarında farklı yerlerde oynatmayı çok seviyor. Messi'yi sağ çizgide, Henry'i ise sol çizgide izliyoruz. Ronaldinho oynuyorken onu da sol çizgide oynatıyorlardı. Arda'da sağ ayaklı bir futbolcu olmasına rağmen sol kanatta çok fazla verimli olan bir futbolcu. Hatta bu sezon 10 numara gibi de oynamaya başladı ve futboluna yön verdi. Arda ayrıca savunma tarafında adamını kovalayan, önde pres yapan, topa kayarak harika müdahalelerde bulunan bir futbolcu. Henry haberde de yazdığı gibi son zamanlarda çok fazla sakatlanmaya başladı ve yaşıda artık geçmeye başladı. Barcelona sistemi içerisinde vadesi dolan futbolcularla yolunu ayırıyor. Eto'o nun vadesinin dolduğunu düşünüyorduk Ibrahimoviç geldi şimdi ise sırada Henry var. Arda Turan futbolu itibariyle Henry'nin yerini rahatlıkla doldurabilir.

Ayrıca Arda bu oyun yapısıyla sadece İspanya'da değil Dünya'nın bütün önemli liglerinde forma giyebilir. Arda Turan çok özel bir futbolcu ve çok büyük takımlarda oynamayı fazlasıyla hak ediyor.

Bonservisi Ne Kadar Olur?

Barcelona istediği futbolcuları alma konusunda ısrarlı olursa büyük bonservis bedelleri ödeyerek istediği futbolcuları alıyor. Ibrahimoviç için 40 milyon avro + Eto'o, Keirrison için 14 milyon avro ve Chygrynsky'a 25 milyon avro ödeyen bir kulübün Arda içinde kesenin ağzını açacağını düşünüyorum. Arda Turan her sezon futboluna artı özellikler katan bir futbolcu. Bu yüzden de piyasası onun futbol özelliklerinin artmasıyla beraber yükseliyor. Geçtiğimiz sezonlarda Arda için 20 milyon avro'lar konuşuluyordu ama bu sezon yapacağı patlamayla ben bonservisinin 30 ile 40 milyon avro arasında değişebileceğini düşünüyorum.

Ayrılmak İçin Doğru Zaman Geldi Mi?

Arda eğer takımdan ayrılmak isteseydi geçtiğimiz sezonda hatta ondan önceki sezon bile Avrupa'ya transferini gerçekleştirebilirdi. Arda Galatasaray'ı çok seviyor ve kulübün istemesi ile çıkarları doğrultusunda hareket edeceğini açıkladı. Hatta geçtiğimiz günlerde sözleşmesini 2015'e kadar uzattı. Bu sezon Galatasaray Rijkaard'la anlaştığında Arda Turan'ın Galatasaray'da bir veya iki sezon daha takımda kalmasını düşünmüştüm. Rijkaard Arda'nın futboluna büyük artılar getirecektir ve bu sezona baktığımızda da bunu görmek mümkün. Ayrıca bu sezon kendisine 10 numara ve kaptanlık verilerek Arda'nın sorumluluk duygusunun artmasını sağladık. Arda 22 yaşında olmasına rağmen artık yaşına göre daha olgun hareket ediyor ve nerede ne yapması gerektiğini biliyor. Geçtiğimiz zamanlarda Türkiye'den Avrupa'ya giden futbolcuları düşünürsek büyük çoğunluğu üst üste 2 maç oynayamadan Türkiye'ye geri döndüler. Avrupa'ya gidipte büyük başarı sağlayan futbolculara örnek verirsek Tugay, Nihat Kahveci, Tuncay gibi isimleri sayabiliyoruz. Doğru zamanda doğru takıma gitmek çok önemli. Arda Turan'da bu örnekleri görerek kariyer planmamasını şimdiden yapmışa benziyor.

Nihat Kahveci, Rüştü Reçber, Tayfun Korkut, Arif Erdem, Mehmet Aurelio, Ersen Martin, İbrahim Kaş {İspanya Türk Futbolculara Yaramıyor Mu?}

Bu futbolculardan sonrası umarım Arda Turan olur diyorum. Yukarıda saydığım futbolcular İspanya Ligi'ne gitmişlerdi ama çoğu aradığını bulamadı diyebiliriz. Nihat'ı bu isimlerden ayrı tutuyorum çünkü o Real Sociedad'da olsun Villereal'de olsun önemli başarılara imza attı. Rüştü Reçber'de kariyerinin en verimli zamanında Barcelona'ya gitti ama bana göre şanssızlıklar yüzünden başarısız oldu. Tayfun Korkut'ta aslında uzun süre La Liga'da kaldı ve önemli işler yaptı diyebiliriz. Arif Erdem Real Sociedad'a transfer olduğunda herhangi bir maça çıktı mı haberim bile yok. Mehmet Aurelio Betis'te banko oynuyordu ama takımı küme düştü. Ersen Martin'de rotasyon futbolcusu konumundaydı ama La Liga kariyeri olmadı diyebiliriz. İbrahim Kaş'ta Getafe'ye gitti bir sezon denedi ama Türkiye'ye döndü. Genel olarak Türk futbolculara İspanya aslında pek yaramıyor ama profesyonelim diye gezinen futbolcu her ligde rahatlıkla oynamalı. Arda eğer Barcelona'ya giderse önünde Nihat Kahveci gibi mükemmel bir örnek var. Ayrıca Nihat, Tayfun ve Rüştü İspanya'ya gittiklerinde yabancı futbolcu statüsünde sayılıyorlardı. Şimdilerde ise Türk futbolcular için böyle bir statü kalmadı.


Arda Turan'dan Sonra Galatasaray

Arda gibi bir değeri kaybettiğimiz için Galatasaraylılar olarak elbette üzüleceğiz ama Galatasaray'ın muhteşem altyapısı ve Rijkaard gibi bir değer sayesinde bu açığı mutlaka kapatacağız. Galatasaray'ın zaten gelmesi gereken nokta bu olmalı. Biz kendimize devasal kulüpleri örnek almak yerine O.Lyon, Porto gibi kulüpleri örnek almalıyız. Bu takımlar her sezon önemli yıldızları iyi paralara satıyorlar ve yerlerini hemen doldurabiliyorlar. Galatasaray'da yapı itibariyle böyle bir takım rahatlıkla olabilir. Arda Galatasaray'ın ruhudur kabul ediyorum ama bizim bu yapıya ulaşmamız lazım. Bu sayede mali durumumuzda giderek düzelecek ve çok önemli bir kulüp olacağız.

Tabi haberin aslı falan var mıdır bilmiyorum ama ben olası bir transfer üzerinden bu yazıyı yazıyorum. Arda eğer ayrılacaksa bu kulübün Barcelona olmasını çok isterim. Messi, Ibrahimoviç, Iniesta, Xavi, Puyol gibi yıldızların arasında Arda Turan'da mükemmel olurdu. Bugün Bulgaristan bile Manchester United'de oynayan bir futbolcuya sahip. Bizim senelerdir Dünya'nın devasal kulüplerinde forma giyen bir futbolcumuz yok. Umarım Arda Turan bir başlangıç olur ve yıldız potansiyeli yüksek olan futbolcularımız teker teker çok önemli Avrupa kulüplerine transfer olabilirler. Ülkemizde uygulanan bu yabancı kontenjanı ile bu durumun çok zor olduğunu düşünüyorum ama neyse..

1 yorum:

  1. 10 numaramıza, 10 numara yazı olmuş. Tebrikler.

    En çok üzüldüğüm konulardan biridir. Yetenekli oyuncularımızın TR'de kötü hocalar elinde harcanması. Umarım çok geç olmadan Arda gider ve öğreneceği şeyleride Barca'da öğrenir.

    Fiyatına gelince 30-40 olması biraz uzak görünüyor. 25 en makulu.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir