27 Ekim 2009 Salı

Baros'tan Sonrası {Forvette Kim Oynar?}

Sezon başında Galatasaray forvet hattının iyi futbolculardan kurulu olduğunu ama sayısının az olduğunu sürekli dile getirmiştim. Koskoca sezon Baros ve Nonda ile gitmezdi. Çünkü yaşanacak bir sakatlıkta oynayacak futbolcunun alternatifi kalmayacaktı ve hücumcu futbolculardan devşirme santrafor arayışlarına girebilirdik. Nitekim öyle oldu ve Baros Fenerbahçe maçında sakatlanıp 2 ay oynamayacağı açıklanınca bu Galatasaray'da soğuk duş etkisi yarattı. Şimdi kadroya baktığımda santrafor oynayabilecek Nonda ve sakatlıktan yeni çıkmış Serkan Çalık var. Ya da Rijkaard farklı arayışlara girecek ve hücumcu futbolculardan santrafor yaratmak isteyecektir. Galatasaray'ın ligin devre arasında iyi bir orta saha ve stoper ihtiyacı olduğunu belirtiyorduk ama şimdi iyi bir santrafor transferine ihtiyacı olacak.

Galatasaray'ın oynamaya çalıştığı 4-3-3 sisteminde en ileride oynayan futbolcunun hareketli olması, bitirici olması ve rakip savunmanın dengesini bozması şart. Eskiden olduğu gibi uzun top atayım sağa sola kafa topu indirsin devri bitti. Galatasaray'ın kadrosunda bu tarzda oynayabilecek Baros ve Nonda bulunuyor. Nonda bu sene performansı iyi gibi görünse bile devamlılığı olmayan bir futbolcu. Yaşının da 32'ye geldiğini düşünürsek futbolu sürekli geriye gidiyor. Ayrıca Nonda bu sezon sonradan girdiği maçlarda oldukça etkili oldu. İlk 11'de şans bulduğu maçlarda Galatasaray hücumlarının çok iyi olduğunu söylememiz mümkün değil. Defansa kadar gelip top almasına, pas trafiğine yardımcı olmasına rağmen Galatasaray'ın tempolu futbol dediğimiz olayını bozan bir yapısı var. Baros'un ise istatisliklerine baktığımızda Nonda'dan daha az gol atmış gibi görünse de oynadığı futbolun sisteme büyük yararı var. Baros topu ayağında tutabilen, bulduğu fırsatları iyi değerlendiren ve pas trafiği dediğimiz olayı çok iyi yapabilen bir forvet. Fenerbahçe maçının hemen başında sakatlanması Galatasaray'ın bütün sistemini alt üst etmiştir. Bu sezon tempolu futbolda, hücumda verimli olmamızda Baros'un fazla gol atmasa bile önemi çok büyük.

Baros'un 2 ay sahalardan uzak olacağını düşünürsek en azından devre arasında transfer yapana kadar Nonda ile devam edeceğimizi söyleyebilirim. Baros'un sakatlığı geçse bile rehabilitasyon süreci bir süre devam edecektir. Ayrıca tek santrafor oynasakta, maç içinde sistemden ödün vermeyip iki santrafora dönmesekte iyi bir üçüncü santrafora mutlaka ihtiyaç var. Mesela aynı sorun Fenerbahçe içinde geçerliydi ama Kazım'ı forvet oynatıp ondan üst düzey verim alınarak bir anda Fenerbahçe'nin mükemmel bir santrafor rotasyonu oluştu. Şimdi Nonda ve Serkan Çalık elimizde santrafor olarak olsa bile Rijkaard'da bu tip arayışlara girebilir. Galatasaray'ın kadrosuna baktığımda santrafor olarak devşirilebilecek Keita, Kewell ve Elano'yu görüyorum. Haberlerde falan Kewell'ın santrafor olarak deneneceği söyleniyor. Kewell pozisyon bilgisi üst düzey olan gerçek bir futbol caanavarı. Ona hangi bölgede görev verirsek verelim bunu en iyi şekilde yapmaya çalışacaktır. Galatasaray eğer Kewell'ı santrafor oynatacaksa hücum futbolcuları birbirine daha yakın oynamak zorundadır. Uzun veya araya atılan toplarda Kewell'ın çok etkili olacağını düşünmüyorum ama yakın oynanırsa Kewell pozisyon bilgisi sayesinde çok başarılı olur.

Keita ise Kewell'a göre daha güçlü ve mücadeleci bir futbolcu. Keita'ya uzun toplarda atılabilir ve hızlı futbolcu olduğu için araya atılacak toplarda çok etkili olabilir. Ama Keita santrafor oynarsa onun sağ açıkta bırakacağı boşluğu nasıl doldururuz bilemiyorum. Çünkü Galatasaray temposunun anahtarı bence Keita'da. Keita ayrıca daha mücadeleci, hızlı ve teknik olduğundan rakip savunmanın dengesini bozacaktır. Elano ise joker bir futbolcu görüntüsü veriyor. Yani hücum bölgesinde nereye koyarsak koyalım oynayacak kalitede. Elano'nun fiziğine baktığımızda mücadeleden kaçacak bir yapıda asla değil. Çok hızlı olmamasına rağmen, hava toplarında çok iyi olmamasına rağmen yetenekleri ve pozisyon bilgisi sayesinde o da bu bölgede başarılı olacaktır. Ayrıca orta sahanın ortasına böylelikle Arda çekilecektir ve Galatasaray biraz daha verimli oynamaya başlayacaktır. Hiç konuşmadığım Serkan Çalık'ın ise bir yıl futbol oynamamasının ardından ne durumda olduğunu hiç bilmiyorum. Serkan Çalık ideal bir tavşan forvet görüntüsünde. Ama Kalli döneminde gördüğüm kendini geliştirmiş bir tavşan forvetti. Yani sağ açık olarakta çok başarılı maçlar çıkarmıştır. Ben Serkan Çalık'ın forvet oynamasından çok sağ açık olarak oynamasını tercih ederim. Çünkü mücadelesi az ve sadece araya atılan hızlı toplarda etkili olabilecek görüntü veriyor. Kalli döneminde en iyi maçlarına baktığımızda ise sağ açık olarak oynadığını görüyoruz. Ayrıca A2 takımından Cem Sultan ve Anıl Dilaver gibi futbolcularda var ama bu sezon pek şans bulabileceklerini sanmıyorum.

Galatasaray kadrosunda az sayıda santrafor var gibi görünse bile futbolcuların yönlü futbolu sayesinde bir çok santrafor yaratılabilir. Ama ben devre arasında iyi bir santrafor alınması gerektiğini düşünüyorum. Baros'un sakat olacağı 2 aylık süreci nasıl geçireceğimizi çok merak ediyorum. Önümüzde Bucaspor karşılaşması var ve Rijkaard Baros'un yokluğunda yeni santrafor arayışlarına girecektir.

1 yorum:

  1. Keita'dan devşirme bir santrafor olabileceğini düşünüyorum. Mücadele hırsını ve driplin yeteneğini çok daha rahat gösterebilecektir. Sağ kanata ise Elano yerleştirilebilir. Elano sağ kanada geçirildiğinde de ortada Ayhan-Sarp ikilisinin yanına Topal veya Arda eklenebilir. Ama Keşke Linderoth iyileşmiş olsaydı. O zaman çok daha harika bir orta sahaya sahip olabilirdik. Sol kanatta da Kewell ve Arda rotasyonu olurdu.

    Yine Keita'nın ileri uçta oynatıldığını farz edelim. Sağ kulvarı Sabri & Uğur ikilisine emanet edebiliriz. Özellikle son maçlarda formu yükselen sabrinin sağ kanattada iyi işler yapabileceğini düşünüyorum.

    Kewell'ın forvette oynatılması ile Nonda'nın forvet oynatılması arasında pek fark yok. Kewell'ın pozisyon bilgisinin üst düzeyde olması dahi mücadele gücünün zayıflığı göz önüne alındığında zaafiyet doğurur. Alt yapıdan gelecek herhangi bir forvetinde ne kadar iyi olur soruları ile boğuşurken verimli olabileceğini pek düşünmüyorum.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir