18 Ekim 2009 Pazar

De Sanctis: Leo Franco'dan İyiyim {?}

De Sanctis yaptığı açıklamalarda Leo Franco'dan daha iyi kaleci olduğunu belirtmiş ve Türkiye'de kalmak istediğini ama para yüzünden Galatasaray'da devam edemediğini söylemiş. Konuşmasının sonunda da Galatasaray'ı asla unutamayacağını belirtmiş. Aslında De Sanctis'i bende pek unutamayacağım. Karakter olarak çok sağlam bir futbolcuydu ve böyle sağlam karakterli futbolcuları, oynadıkları takımda ellerinden gelen her şeyi veren futbolcuları çok seviyorum. De Sanctis'de en iyisini yapmak istedi, gerçekten başarılı olmak için çok çabaladı ama yetenekleri ölçüsünde başarılı oldu diyebilirim. Galatasaray gibi bir takımın kalecisi Sanctis olmamalıydı ve bu sezon Leo Franco transfer edilerek kaleci sorununu çözmüş olduk. Geçtiğimiz sezona bakınca De Sanctis'in çok dengesiz işler yaptığını görüyoruz. Oynadığı dönemde asla bir istikrar tutturamadığını söylemek mümkün. Ya mükemmel işler yaptı ve kazanılan maçlarda olağanüstü kaleci izlenimleri verdi ya da yediği gollerle amatör bir kaleciden farksız olduğunu gösterdi. Geçen sezon De Sanctis'i çok fazla kral ilan ettim ve yerden yere vurdum. Bir kalecinin böyle istikrarsız olması bence görülmemiş bir olay.

Kalecilikte istikrar ve güven duygusu çok önemli. Çünkü bütün maç çok iyi oynarsın, harika işler yaparsın, takımında o ölçüde mükemmel işler yapar ama yiyebileceğin bir hatalı golle bütün maçın katline sebep olabilirsin. Bu yüzden kaleci mutlaka güven vermeli ve önündeki savunma oyuncularına liderlik etmeli. Günümüzün en iyi kalecilerine baktığımızda hepsinin tecrübeli kaleciler olduğunu görüyoruz. Büyük takımların kalesini genelde yaşı 25'leri geçmiş ve uzun süredir oynayan kaleciler teslim almış. Futbolda genç futbolcuları oynatarak kazanmak mümkündür ve bu riski alabilirsin ama kalecilik mesleğinde bunu yapmak gerçekten çok zor. De Sanctis'e dönersek geçtiğimiz sezon elbette büyük şanssızlıklar yaşadı. Galatasaray'ın savunma 4'lüsü sürekli bozuldu, sakatlıklar yaşadı ve bununla beraber iletişim dediğimiz olay ortadan kayboldu. Ama De Sanctis'in de kalede güven verdiğini asla söyleyemem. Verdiği röportajda her ne kadar Buffon'un yediği olduğunu söylese ve kendisini çok övse bile De Sanctis üst düzey bir kaleci değil. Ayrıca geçtiğimiz sezon her yan top bizler için kalp krizi geçirme sebebiydi çünkü De Sanctis yan toplarda çok etkisiz.

Leo Franco ise gerek tecrübesiyle gerekse kalitesiyle büuük güven veriyor. Bu sezon oynanan karşılaşmalara baktığımda oldukça iyi performans gösterdi ve Galatasaray'ın vazgeçilmez isimlerinden birisi oldu diyebilirim. Bu sezonda da Galatasaray savunma bölgesinde eksikler yaşıyor ve iletişim olayı ortaya çıkıyor ama Leo Franco bunu tecrübesiyle aşmış durumda. Ben Mondragon'dan bu yana Galatasaray kalesinin böyle güven verdiğini görmedim. Bu yüzden De Sanctis ile Leo Franco'yu karşılaştırmam bile. De Sanctis geçtiğimiz sezon Fenerbahçe ile yaşanan kavgada aslında bir anda Galatasaray'lıların gözüne girdi ve sevilen bir isim oldu. Her ne kadar performansı etkisiz olsada karakteri ve duruşu sayesinde oldukça artı puan toplamıştı.

2 yorum:

  1. Santics'in öyle birşey söylemiş olacağına gram ihtimal vermiyorum.
    İyi kötü ayrı mesele benim bu süper ligte gördüğüm gelmiş geçmiş en profesyonal insandı kendisi.

    Ben ondan iyiyim bundan kötüyüm demeyecek kadar profesyonaldir. Biz onları ancak Sergen Yalçınlardan duyarız. Santics şuan hâlâ üst seviyede top oynarken bizim Sergen, Alex'e laf atar fakat Şekerspor'da oynardı.

    Profesyonallik önemli mevzuu, Santics'i bu kadar üstün klanda bu profesyonalliği.

    YanıtlaSil
  2. Böyle bir söz yazının bahanesi oldu aslında biraz Sanctis ve Leo Franco'yu karşılaştırmak istedim. Sanctis dediğin gibi büyük bir profesyonel ve çok düzgün bir karakter. Ama kalecilik mesleğinde benim için önemli bokta güven olayıdır. Sanctis bana güven vermiyordu, Leo Franco'da ise Mondragon tadı alıyorum :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir