18 Ekim 2009 Pazar

Guardiola'nın Tercihleri {Valencia 0-0 Barcelona}

La Liga'da oynadığı altı maçtan altı galibiyet çıkarmayı başaran Barcelona Valencia deplasmanından 0-0'la dönerek ilk puan kaybını yaşamış oldu. Real Madrid'in de Valladolid'i yenmesi sonucu puan farkı bire düştü ve zirve yarışı son haftalara kadar devam edecek gibi duruyor. Yani şimdiden Barcelona'yı şampiyon ilan etmek çok zor diyorum. Valencia İspanya'nin çok önemli kulüplerinden birisi ve bu sezon lige iyi başlamışlardı. Ama sonrasında bir düşüş yaşadılar ve şu an ortalama bir görüntü çiziyorlar. Ayrıca son zamanlarda Valencia'nın finansal durumuyla ilgili haberler yine ortaya çıktı ve bu onlar için çok büyük bir handikap. Maça gelecek olursak sezonun en kötü Barcelona'sını izledik. Sakat futbolcularının yokluğunda Guardiola kadro ile oldukça fazla oynadı ve sonucunda hücumda etkisiz bir Barcelona izledik. Valencia son vuruşlarda biraz becerili olsa daha birinci dakikada gol atacağı gibi ilk yarıda da farklı bir skora ulaşabilirdi. İkinci yarıda Barcelona biraz daha toparlanmaya çalıştı ama oyunun genelinde vasat bir görüntü çizdi. Valencia ise David Villa'nın yokluğunu fazlasıyla hissetti ve son vuruşlarda çok beceriksiz kaldı. Bu futbolla Barcelona Valencia deplasmanından bir puan çıkarttığı için çok mutlu olmalı.

Guardiola kadro tercihiyle beni bu maçta oldukça şaşırttı. Sakat Ibrahimoviç'i yedek bırakan Guardiola Messi'yi 4-3-3'ün en ileri ucunda oynayan forvet, Pedro'yu sağ çizgiye, Iniesta'yı ise sol çizgiye çekti. Iniesta'dan boşalan bölgede de Keita forma giydi. Öncelikle Messi'yi kanatlardan kestiğiniz sürece ondan maksimum verimi asla alamazsınız. Messi rahat oynamalı ve en önemlisi kanatlardan ayrılmamalı. Maradona'da Arjantin Milli Takımı'nda Messi'yi bir ara oyun kurucu gibi denedi ama boyunun ölçüsünü aldı. Barcelona'nın en büyük silahının orta saha olduğunu belirtiyoruz. Yaya defansif yükü daha fazla sırtlıyor ve Xavi ile Iniesta'da işin hücum yönünde oldukça aktif oluyorlardı. Henry'nin yokluğunda Iniesta'nın sol tarafta oynamasını anlarım ama hücum aksiyonu oldukça yetersiz olan Keita Iniesta'nın bölgesinde oynarsa o orta saha sorun yaşar. Üstelik Barcelona hücum üçlüsünün yanlış tercihlere kurban gittiğini düşününcede Barcelona'nın böyle sıkıntı çekmesi normaldi. Zaten maçın genelinde dişe dokunur bir tane atakları yok. Iniesta'nın sakatlığında sezon başından bu yana Busquets oynuyordu ama bu maçta Keita tercihi bizleri oldukça şaşırttı. Ayrıca Ibrahimoviç'in sakatlığı yüzünden yedek kaldığını biliyorum ama bu futbolcu eğer yedekse mutlaka az da olsa oynayabilecek durumdadır. Böylesine bir maçta Ibra'dan faydalanmamak çok yanlış oldu.

Ama takdir ettiğim bir olay Guardiola'da asla sisteminden ödün vermiyor. Rijkaard için son zamanlarda b planı yok gibisinden eleştiriler vardı o zaman Guardiola'nın da b planı yok diyelim. Çift forvete rahatlıklar dönebilirdi ama o da sistemine sadık kalarak oyuncu değişikliklerinde bulundu. Bir sistem kurarsanız ve bu başarılı olursa mutlaka olur. Bu sistem üzerinde de maç boyunca oynamak çok fazla sağlıklı sonuçlar vermez. Bu yüzden eğer b planı tartışılacaksa sistem içerisinde nasıl değişiklikler olabilir gibisinden tartışılabilir. Maça dönersek Barcelona ilk puanını kaybetti ve muhtemelende son olmayacak. Bu sezon hala büyük favori olsalarda şampiyonluk yarışı büyük mücadele içerisinde geçecek diyorum.

1 yorum:

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir