14 Ekim 2009 Çarşamba

Usain Bolt Mu Aborjinler Mi?

Avustralyalı antropolog Peter McAllister, tarih öncesi çağlarda yaşayan insanlar ile günümüzün modern atletlerini karşılaştırdı. Teknolojinin giderek gelişmesi ve değişen yaşam koşullarının, fiziksel olarak insanları geriye götürdüğünü iddia eden McAllister'ın kitabında birbirinden çarpıcı örnekler var. 20 bin yıl önce Avustralya'da yaşayan aborjinlere ait fosilleri inceleyen antropolog, ortalama hızda koşan bir aborjinin, dünya rekortmeni sprinter Usain Bolt'u 100 metre yarışında rahatlıkla geçebileceğini öne sürdü. McAllister ayrıca sıradan bir aborjinin ciriti en az 110 metre uzağa atabileceğini savundu. Cirit atmada şu anki dünya rekoru ise 98 metre 48 santimetre. Cambrigde Üniversitesi adına çalışan Avustralyalı bilim adamı, sadece tarih öncesi dönemden örnekler vermekle de yetinmiyor. McAllister, Roma lejyonerlerinin, ağırlıklarının yarısına eşit yükle hergün 60 kilometre yürüdüğüne dikkat çekiyor. Yunan Şehir Devletleri'nin ise bir çırpıda günümüzün en önemli kürekçilerini rahatlıkla geride bırakabilecek 30 bin sporcu çıkarabileceğini savunuyor.

Ntvspor.net'de bu haberi gördüm ve oldukça ilgimi çekti. Eski insanların günümüz atletlerinden daha atletik olduklarını kanıtlamışlar. Bu sene açıköğretimde Antropoloji dersi vardı ve ben o dersten kaldım. Kitabı komple okumama rağmen pek birşey anlamadım diyebilirim. Bu yüzden bu konu hakkında da süper yorumlar yapamayacağım. Ama işin bilimsel boyutuna inildiğinde çok ilgi çekici sonuçlara ulaşılıyor. Günümüzde gelişen teknolojilerin atletler üzerinde olumlu etkileri olduğunu düşünüyordum. Yani daha iyi pistler, koşu ayakkabıları, çok iyi çalışma koşulları gibi olgularle günümüz Atletizmi oldukça ilerliyor. Mesela şu an Usain Bolt'un rekoru 9.58 olmasına rağmen belki gelecek teknolojiler ile bu rekor 9.00'ın bile altına inebilecektir. Bu rekoru tekrar Usain Bolt mu kırar bilmiyorum ama kıracak kişinin teknolojinin nimetlerinden oldukça faydalanacağı belli.

Eski zamanlarda teknolojinin t'si yoktu ve doğal ortamda bir yaşam mücadelesi vardı. Bu yaşam mücadelesi içerisinde de fiziksel özellikle oldukça ön plana çıkıyordu. Fiziksel donanıma sahip insanlarda şimdiki zamanlarda rahat yaşayan insanlardan oldukça daha güçlü durumdaydılar. Günümüzde olan teknoloji hala geçmiş zamanlarda yaşayan insanların düzeyine (fiziksel olarak) ulaştıramadı. Geçmiş zamanlarda avlanmak için olsun, yırtıcı hayvanlarla mücadele etmek için olsun insanlar oldukça gelişmiş durumdaydılar. Ama günümüzün rahat hayatı sayesinde Usain Bolt gibi atletler piyasaya çıktığında onlara insan değil demek durumunda kalıyoruz. Benim merak ettiğim konu eski Olimpiyatlarda acaba nasıl dereceler elde ediliyordu. Olimpiyatların atası olan Yunanistan'da yapılan yarışlarda elde edilen dereceleri, mücadeleleri şimdi daha fazla merak etmeye başladım. En iyisi biz fazla geçmişe inmeden Usain Bolt, Isinbayeva, Bekele, Vlasic, Tyson Gay ve Sanya Richards gibi atletlerle ilgilenmeye devam edelim.

Bu arada Avustralyalı bilim adamının bu kadar kesin konuşabilmesi de oldukça ilginç gözüküyor. Başka bir bilim adamı da farklı bir tez koysa ortaya acaba ne olacak. Her şeyi geçtim Usain Bolt bu konu hakkında ne diyecek oldukça merak ediyorum. Acaba dinazorlara falan mı meydan okuyacak?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir