20 Kasım 2009 Cuma

Beşiktaş-Fenerbahçe {Fark Yaratabilecekler}

Beşiktaş - Fenerbahçe karşılaşmasında maç öncesinde düşüncelerimi bu yazıda belirtmiştim. Şimdi ise her iki takım adına fark yaratacak veya bu maçta kilit rol üstlenebilecek {benim düşüncelerime göre} futbolcuları yazmak istiyorum. Öncelikle her iki takımın defansif yönünü güçlü gördüğüm ve Fenerbahçe'nin biraz daha kontrollü oynamak isteyeceğini düşününce kısır bir maç bekliyorum. Beşiktaş'ın hücum bölgesinde yaşadığı sıkıntılar bu maçta da devam ederse Fenerbahçe iş bitirebilecek futbolcularının fazla olması sebebiyle galibiyete uzanabilir. Ama sürekli Beşiktaş'ın çok pozisyona girdiğini ve çok gol kaçırdığını söylüyoruz. Onlar için ise bu maç patlama yapmak adına büyük bir fırsat olabilir. Yani genel olarak baktığımda favori Fenerbahçe olarak görsem bile maçın büyük bir maç olması, İnönü atmosferi bu maçın her türlü sonuca gebe olduğunu gösteriyor. Bu maçta fark yaratabileceğini düşündüğüm futbolculara geçersek:

Kazım Kazım: Fenerbahçe eğer bu maçta kazanacaksa forvet olarak oynamasını beklediğim Kazım sayesinde kazanacak diyorum. Çünkü Galatasaray karşısında dayanıklı futbolcular dediğimiz Servet Çetin ve Gökhan Zan karşısında mükemmel bir mücadele örneği göstermişti ve Fenerbahçe'ye galibiyeti getiren anahtar kendisindeydi. Ayrıca Güiza ve Semih Şentürk'e göre daha güçlü ve hareketli oluşu, ayrıca biraz daha teknik futbolu sayesinde bence bu sezon forvette çok etkili oluyor diyebilirim. Beşiktaş savunmasında Ferrari ve Sivok, Galatasaray'ın savunma ikilisine göre daha sağlam görünüyorlar. Özellikle Ferrari'nin akılcı futbolunu çok beğeniyorum. Kazım yine Fenerbahçe'nin attığı uzun toplarla defansı yıpratmaya çalışacak ve Alex, Mehmet Topuz ve Dos Santos gibi futbolculara daha geniş alanlar bırakmaya çalışacaktır. Kazım'ın olası bir formsuz futbolunda ise Fenerbahçe'nin hücum sistemi olduğu gibi çökebilir ve bu Beşiktaş'ın büyük avantajı olacaktır.

Fabian Ernst: Beşiktaş maçlarını konuştuğumuzda aslında fark yaratma potansiyeli en büyük futbolcu kim diye sorsak en azından benim aklıma hemen Ernst gelir. Beşiktaş'ın Mustafa Denizli'nin takıma gelmesinden bu yana oynadığı sistemi hala çözebilmiş değilim {4-2-3-1 diyen oluyor 4-3-3 diyenler var} ama bu sistemin en kilit oyuncusunun Ernst olduğunu biliyorum. Ernst'in olmadığı maçlarda Beşiktaş hücum anlamında da savunma anlamında da büyük sıkıntılar çekiyor. Ernst sadece kendisini değil yanında oynayan futbolcularında performansını otomatik olarak arttıran bir isim olduğu için onun sahada olması çok önemli. Beşiktaş'ın da Fenerbahçe'nin de orta sahalarına baktığımızda dayanıklılık olarak güçlü futbolcular görüyoruz. Ernst'in bu yüzden Fenerbahçe orta sahasına üstünlük kurma adına göstereceği performans çok önemli. Ayrıca takım savunması dediğimiz olayda ve hücum oyuncularına sağlıklı pas trafiği iletilmesi konusunda Ernst çok önemli role sahip.

Diego Lugano: Bu sezon Lugano - Bilica savunma hattının ne kadar güçlü olduğundan bahsediyoruz. Yalnız cezası nedeniyle Bilica bu maçta oynayamayacak ve Lugano'da takımıyla neredeyse hiç idman yapmadan Beşiktaş derbisinde oynayacak. Çünkü Uruguay ile çok önemli maçlara çıktı ve mesafe farkını göz önüne alınca bu maçta nasıl bir performans göstereceği merak konusu. Beşiktaş'ın ne kadar hücum olarak verimsiz olduğunu söylesek bile oynadıkları futbola baktığımızda çok pozisyona girdiklerini ve her an skoru değiştirecek futbolculara sahip olduklarını görebiliriz. Bu yüzden Lugano'nun göstereceği performans özellikle Bilica'nın yokluğunda ve Önder Turacı'nın güven vermeyen futbolunda çok önemli.

Mateo Ferrari: Kazım'ın Fenerbahçe adına bu maçta önemini aslında Beşiktaş'ın savunma futbolcuları belirleyecek. Galatasaray'lı futbolcular derbide mücadele olarak düşmüşlerdi ama Beşiktaş'ın stoperlerinin nasıl bir futbol oynayacağını merak ediyorum. Bu sezon Beşiktaş savunmasının kalbi Ferrari diyebilirim. Geldiğinde hakkında bazı eleştirilerde bulundum ama oynadığı kaliteli futbolla beni oldukça yanılttı. Fenerbahçe'nin savunma gücünün güçlü olmasının yanında hücum hattında oynayan futbolcularıda çok iyi durumda diyebilirim. Kazım'ın hareketli futbolunu, Alex'in teknik oyununu mutlaka durdurmak gerekiyor yoksa ortaya bu maçın seyrini değiştirebilecek hücum kombinasyonları çıkabilir. Bu yüzden orta sahada Ernst'in savunmada ise Ferrari'nin güçlü futbolunun sadece kendileri değil takım açısından büyük önemi bulunuyor.

Mehmet Topuz: Bu karşılaşmada kuşkusuz gözler bu futbolcunun üzerine çevrilecektir. Sezon başında inanılmaz bir transfer olayları yaşandı ve Mehmet Topuz, Fenerbahçe'ye transfer oldu. Kendisine ödenen bonservisin ayarında bir futbolcu olmamasına rağmen kaliteli bir futbolcu olduğundan asla şüphem yok. Bu sezon sürekli ilk 11'de oynayan bir futbolcu olmadı ama oynadığı zamanlarda iyi performans gösterdiğini söyleyebilirim. Mehmet Topuz'un bu maçta iki türlü performans göstermesi mümkün. Baskıyı kaldırabilirse maçın adamı olur, baskıyı kaldıramazsa Fenerbahçe'nin bu maçta en büyük handikapı olur. Onun sağ tarafta etkili futbolu, oyunun iki yönünü oynama çabaları çok önemli.

Beşiktaş'ın Forvetinde Kim Oynarsa: Ben Nobre'nin bu maçta oynayacağını düşünsem bile Mustafa Denizli'nin Bobo veya Nihat Kahveci'yi bu karşılaşmada oynatma oranıda oldukça yüksek. Bu yüzden isimi tam olarak tahmin edemediğim için belirli bir futbolcu üzerine yönelemiyorum. Beşiktaş'ın bu sezon gol yollarında sıkıntı yaşadığı bir gerçek ve bu sıkıntının temel taşları forvette oynayan futbolculardır. Bu yüzden hangisi forvette oynarsa oynasın Beşiktaş'ın kaderini tayin edecektir. Nihat'ın hızlı futbolu, Bobo'nun yönlü oyunu, Nobre'nin ise mücadele gücü daha üst seviyede duruyor. Üçünün bu sezon ortak özelliği bitiricilik konusunda sıkıntılar yaşamalarıdır. Mustafa Denizli hangi futbolcuyu tercih edecek çok merak ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir