20 Kasım 2009 Cuma

Dolu Dolu Veda

Ali Samiyen Stadı denildiğinde biraz durup dinlemek istiyorum zihnimi. Aklımdan geçen görüntüleri, duyduğum tezahüratları, maç yapılan takımları, o takımların futbolcularının ve teknik adamlarının söylediği iltifat dolu sözleri.. Sonra konuşmak istiyorum hiç durmadan. Kendi kendime yakınmak istiyorum mesela; hâlâ o statta bir an olsun nefes alamadığım için, tribünden haykırmadığım için.. Samiyen sadece Galatasaray taraftarı için değil stada gelip de maç yapan tüm takımlar için, o takımların taraftarları için özel bir stattır. Kimilerinin kâbusu, kimilerinin ise en büyük hayali, rüyasıdır. Bu durum son senelerde ha yıkıldı, ha yıkılacak olayıyla biraz gölgelense de -kapasite azalmasından falan bahsediyorum- hâlâ Avrupa'nın en iyi ambiyansına sahip olan statlarından birisi olarak gösterilir. NtvSpor yazarlarından Gökhan Karataş bir haber hazırlamış Samiyen ile ilgili. Haberde Samiyen'in son senesinde tıklım tıklım tribünlere karşı oynadığı yazılıyor.

26 bin 750 kişi kapasiteli Ali Sami Yen Stadı, 2006-07 sezonunda maç başına 16 bin 307 (% 60.9) taraftar ağırladı. 2007-08 sezonunda 17 bin 500 taraftar (% 65.4) önünde oynayan sarı-kırmızılılar, geçen sezon maç başına 21 bin 500 (% 80) seyircinin desteğiyle mücadele etti. Aslan'ın mabedi, son 3 yılda yüzde 30 artış göstererek bu sezon maç başı 24 bin 437 (% 91.35) taraftarın tezahüratlarıyla inledi. Galatasaray, bu sezon 6'sı lig, 5'i Avrupa ve bir kupa mücadelesi olmak üzere sahasında 12 maç oynadı. Ali Sami Yen Stadı, bu karşılaşmaların 5'inde yüzde 100 doldu. Trabzonspor, Eskişehirspor, Beşiktaş, Levadia Tallinn ve Dinamo Bükreş maçlarında boş koltuk görülmedi. İşte Galatasaray'ın maçları ve biletli seyirci sayısı;

G.Saray-Sivasspor 20bin %74,8
G.Saray-Trabzonspor 26.75bin %100
G.Saray-Eskişehirspor 26.75bin %100
G.Saray-Beşiktaş 26.75bin %100
G.Saray-Kayserispor 25bin %93,5
G.Saray-Denizlispor 25bin %93,5
G.Saray-Bucaspor 20bin %74,8
G.Saray-L.Tallinn 26.75bin %100
G.Saray-M.Netanya 25.5bin %95,3
G.Saray-Tobol 22bin %82,2
G.Saray-Dinamo Bükreş 26.75bin %100
G.Saray-Sturm Graz 22bin %82,2

Peki biletli seyirci sayısının bir senede %30 oranında artmasının sebebi ne olabilir? Bence bunun 3 belirleyici sebebi var;
  1. Frank Rijkaard; Galatasaray sezon başında Frank Rijkaard'ı teknik direktörlüğe getirdiğinden beri sürekli gelişen ve kabuk değiştiren bir görüntü çiziyor. Bu sadece futbolda değil genel olarak tüm kulüpte olan bir durum hemde. Zaten bir vizyon takımı olan Galatasaray'ın vizyonu gelişiyor diyebiliriz biz bu durum için. Dolayısıyla tıklım tıklım tribünlere oynamanın ilk sebebi Frank Rijkaard'dır.
  2. Kaliteli Kadro; Geçen seneden Milan Baros, Arda Turan, Servet Çetin ve Harry Kewell ile süregelen kaliteli bir kadromuz vardı zaten. Bu sene de kadroyu; Keita, Gökhan Zan, Caner Erkin gibi kendilerini ispat etmiş oyuncularla destekledik. Kadro derinliğinin kaymağını yiyoruz ilk maçtan bu yana. Sakatlıklar oldu ama rotasyon olayı öyle başarılı uygulanmaya başlandı ki kadronun kaliteli olması sayesinde, hiç eksiklik hissetmediğimizi söyleyebiliriz. Kaliteli kadro da Samiyen'e etki eden ikinci sebeptir.
  3. Samiyen'de Son Sezon; Yapılıyordu, yapılacaktı, vazgeçildi, başlandı, yıkılacak derken tarih verildi. 29 Ekim 2010.. Taşınma tarihi bu. Yani şu izlediğimiz maçlar Samiyen'i son görüşlerimiz olacak. Aslantepe'deki stadyum elbette çok güzel olacak bunun için çabalıyor herkes, ama Samiyen'deki başarıları kim unutacak? Kim gözü arkada kalmadan Samiyen'den çıkıp Türk Telekom Arena'ya -ismi bile bizim olmayan bir stada- gönül rahatlığı içinde gidebilecek? İçi sızlamadan.. Canı acımadan.. Samiyen'in son senesi olması bu gişe başarısının şüphesiz en büyük sebebidir.
Özleyeceğiz.. Ben de inşallah taşıma olmadan stadın atmosferini bir kez olsun içime çekebilirim. Umudum yok ama bekliyorum niyeyse.. Dilerim Samiyen'i şampiyonlukla, kupalarla uğurlamak nasip olur. Bu son görevi yapmak herkesin boynunun borcu zira.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir