19 Kasım 2009 Perşembe

Formula 1 Gündemi

Sezonun tamamlanmasının ardından Formula'dan çeşitli haberler gelmeye devam ediyor. Ciddi haberlere geçmeden önce biraz magazin kısmına değinelim istiyorum. Renault'nun organizasyona katılmasına izin verdiği Alonso, geçtiğimiz günlerde Valencia'nın Ricardo Tormo pistinde Ferrari dünyasına merhaba dedi. Organizasyona yaklaşık 17.000 izleyici katıldı. Alonso "Benim için çok önemli bir gün çünkü burada Ferrari dünyasının gerçekten nasıl olduğunu anlayabiliyorum. Umarım 2010'da Felipe'yle birlikte şampiyonluk mücadelesi verebiliriz ve taraftarlarımız bizlerle ve profesyonelliğimizle gurur duyar." dedi. Felipe Massa da Macaristan'daki kazasının ardından aynı organizasyonda ilk kez Ferrari F60'ın kokpitine geçti. Alonso'nun Ferrari'de neler yapabileceğini kimse bilemez elbette ama şimdiden görünen takıma adapte olduğu, kırmızılar arasında asla sırıtmadığı ve Felipe ile güzel bir uyum yakalayabileceğidir. Ben 2010 Formula'yı en çok Alonso'yu Ferrari'nin içinde izlemek için bekliyorum ne yalan söyleyeyim. Açıkçası Schumacher'den sonra ilk kez bu kadar heyecanlandığımı söyleyebilirim.

Gelelim ikinci habere. Raikkonen'in Ferrari ile devam etmeyeceğinin açıklanmasının ardından McLaren ile adı sık sık anılmaya ve görüşmeler yapılmaya başlanmıştı. Görüşmeler sonuçlanmış. Kimi'nin menajeri Steve Robertson Mclaren ile yaptıkları görüşmelerin sona erdiğini ve 2010 için başka bir Formula 1 takımıyla görüşmenin söz konusu olmadığını açıkladı. Yani önümüzdeki sezon Kimi'yi pistlerde izleyemeyeceğiz. Zaten Kimi rahat adamdı. Olmazsa olmaz istesem Nascar'da devam ederim gibi açıklamalarda bulunmuştu. Şimdi menajerinin yaptığı açıklamalar da bunu doğrular cinsten. Finlandiya'da yayınlanan Turun Sanomat gazetesine verdiği demeçte; "Raikkonen en az bir sene Formula'da yarışmayacak. McLaren ile yaptığımız görüşmeler başarısız bir şekilde sona erdi. 2010'da yarışmamaya karar verdik. 2011'de ise çok düşük bir ihtimalle Red Bull takımı ile geri dönüş gerçekleştirebilir." dedi. Bir sene Kimi'yi özleyeceğiz sanırım. Bu arada Autosport'ta verilen haberde Raikkonen ve Mclaren tarafının maaş konusunda anlaşamamalarının yanında sponsor organizasyonlarına katılma sayısı ve rallilere katılma izni konusunda da tarafların anlaşamadığını iddia etti.

Peki McLaren Kimi ile anlaşmadı ise kiminle anlaştı? İşte onun cevabı da dün öğle saatlerinde belli oldu. McLaren'in yeni pilotu 2009'un şampiyonu olan Jenson Button. Son şampiyon Button, 2010 sezonunda Mclaren Mercedes takımında 2008 şampiyonu Lewis Hamilton'ın takım arkadaşı olacak. Bu anlaşma ile Mclaren Mercedes, Formula 1 tarihinde son yıllarda ilk kez iki şampiyon sürücüyü aynı takımda yarıştıran takım olacak. Button, Brawn Mercedes ile anlaşamamasının ardından Mclaren'den gelen teklifi değerlendirdi ve böylece İngiliz takımı Mclaren, 2 İngiliz şampiyonu aynı takımda yarıştıracak. 2009 sezonunda şampiyonluğu kazanan ve Mercedes tarafından alınan Brawn Gp, Button'a teklif yaptı ancak teklifin Button'ın istediği seviyede olmaması sonucunda son şampiyon rotasını MClaren'e çevirdi. Kaynaklara göre Button, sadece para için değil aynı zamanda kariyerinin Mclaren'de daha iyi ilerleyeceğine inandığı için bu kararı verdi. Button Brawn Gp'de her ne kadar başarılı olmuş olsa da Formula'nın "baba" takımlarından birine giderek kendisini daha rahat ifade ve ispat edebilecekti şüphesiz. Zaten geçtiğimiz günlerde bir merhaba demek için uğradığı haberi geldiğinde anlamıştık bu transferi. Button için hayırlı olur umarım.

Son haber ise yine üstteki ile bağlantılı bir haber. Brawn Gp hisselerinin %75.1'ini Mercedes Benz'e sattı. Mercedes, uzun zamandan beri Mclaren ile işbirliği yapıyordu ancak bu anlaşma ile aralarındaki birliktelik de sona ermiş olacak. Mercedes bundan sonra Mclaren'e sadece motor tedarik edecek ve motor tedariğin 2015 yılının sonuna kadar devam edeceği belirtildi. Yapılan açıklamada ayrıca Daimler AG'nin elinde bulunan Mclaren'in % 40 hissesinin 2 sene içerisinde Mclaren tarafından geri alınacağı belirtildi. Dieter Zetsche yaptığı açıklamada, önümüzdeki yıllarda Mclaren'e tedarik edeceklerini ve Mclaren kazandığı sürece mutlu olmayı sürdüreceklerini söyledi. Zetsche "Mercedes, gelecek seneden itibaren F1 şampiyonasında kendi fabrika takımıyla mücadele edecek. Bu, Brawn GP'nin % 75.1'lik hissesinin satın alınmasıyla oldu ve bu hisselerin % 45.1'i Daimler'e ait. Geri kalan hisse ise Ross Brawn, Nick Fry ve diğerlerinin olacak. Takım gerçek bir Mercedes-Benz takımı olacak. Ross Brawn takım patronu olarak devam edecek." dedi. Bu açıklama ile Mclaren'in uzun süreli sponsoru Mobil1'i Mercedes'e kaptırması bekleniyor. Ayrıca Mclaren daha önceden yarısını ödediği pilot maaşlarının tamamını ödemek zorunda kalacak. Bu da takımın belini bir hayli bükeceğe benziyor açıkçası.

2 yorum:

  1. Kimi Ferrari'den aldığı tazminat ile yarışmadıgı sezonu maddi açıdan rahat geçirecek zaten, ama 1 yıl ara verip tekrar geri dönmek zor olur. Montoya gibi F1'den kopacak bence.

    YanıtlaSil
  2. Kimi'de o hırsı göremiyorum ben bir süredir zaten. Hani olursa olur olmazsa olmaz havası var. Böyle her şeyin hayırlısı diyecek nerdeyse :D Umarım Montoya gibi kopup gitmez.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir