25 Kasım 2009 Çarşamba

Fernando Gago

4-3-3 oynamanın temel özelliği orta saha futbolcularının oyunun iki yönüne hakim olmasından ve futbolcuların futbol zekalarını mümkün olduğunda fazla sahaya yansıtmasından geçiyor. Bugün 4-3-3'ü en iyi oynayan takım olarak Barcelona'yi gösteriyoruz çünkü Xavi ve Iniesta bu dediğim özelliklerin atası diyebileceğimiz futbolculardan. Ülkemiz futbolunda Barcelona gibi 4-3-3'ü mükemmel uygulayabiliriz veya total futbol dediğimiz olguyu dört dörtlük uygularız demiyorum ama bu sistemi denemek bile ülkemiz futbolu açısından devrim niteliği taşıyor. Çünkü şu an Dünya'nın en iyi oynayan futbol takımını kendine örnek alıyorsun ve sadece sistem anlamında değil vizyon dediğimiz olayı Galatasaray'a yerleştirmeye çalışıyorsun. Bunları görmek bizleri oldukça fazla gururlandırıyor ve ileriye daha umutla bakmamızı sağlıyor.

Galatasaray'ın kadrosuna baktığımızda orta saha olarak oldukça fazla alternatif futbolcu var görünebilir ama bu futbolculardan kaçı bu sisteme uyan isimler bunu tartışabiliriz. Mesela Ayhan Akman için oyunun iki yönünü oynayabiliyoruz ama bu sistemde çok fazla ağır kalıyor. Yani sistemin temeli olan pas trafiği konusunda çok düşünmesi ve topu ayağında tutması yüzünden çoğu hücumu baltalıyor. Mehmet Topal ise defansif aksiyonu çok daha fazla olan bir futbolcu. Uzaktan şutlarını saymazsak oyunun iki yönünü oynadığından bahsetmemiz güç. Mustafa Sarp ise her kadroya lazım ama uzun vadede Galatasaray'ı ne kadar taşır ya da bu sistemin banko futbolcusu mudur bunu tartışabiliriz. Barış Özbek'e bakarsak o gençliği, mücadelesi ve oyunun iki yönünü oynamaya çalışmasıyla son haftalarda biraz daha göze girdi. Çünkü futbol temeline baktığımızda aslında Barış Özbek iyi bir yönlendirmeyle repertuarına bir çok özellik katabilir. Linderoth ise futbol zekasıyla ön plana çıkıyor ama sık sakatlıklar yaşadığı için fizik olarak iyi durumda değil. Ama iyi bir Linderoth her zaman Galatasaray'ın çok önemli futbolcularındandır. Orta saha futbolcularımız içinde sistemimize en uygun futbolcunun Elano olduğunu görebiliriz. Türkiye'ye tam alışmaması ve uyum sorunu çektiği görülüyor ama ısrarla üstünde durulursa ve yaşadığı uyum problemlerini aşarsa kesinlikle Galatasaray orta sahasına çağ atlatabilecek kalitede bir futbolcu.

Yalnız Elano tek başına Galatasaray orta sahasını düşlediğimiz hedeflere ulaştırma konusunda yeterli olmayabilir. Çünkü ben orta sahaya mutlaka bir transfer daha yapılması gerektiğini düşünüyorum. Yani bir futbolcumuz Xavi görevi yapacaksa birisi mutlaka Iniesta görevini üstlenmeli. Veya Gattuso - Pirlo örneğini bu konu için verebiliriz. Bu yüzden Galatasaray orta sahasına mutlaka bir transfer daha yapması gerekiyor. Tabi transfer önceliğimiz stoper veya forvet bölgeleri için düşünülebilir ama tam anlamıyla 4-3-3'ü uygulama adına iki tane yönlü orta sahaya ihtiyacımız var. Bunlardan birisinin Elano olduğunu düşünürsek mutlaka bir isim daha takıma kazandırılmalı. Elano'nun transfer olma amacını hatırlayacak olursak Dünya Kupası'nda oynamak adına Galatasaray'a transfer oldu. Bu sezon Manchester City'de forma şansı bulması oldukça zordu ve Dunga bu konuda kendisine bir uyarı vermişti. Şimdi ise aynı örneği Real Madrid'li Gago için vermemiz mümkün görünüyor. Arjantin Milli Takım'ının vazgeçilmez futbolcularından olan Gago, Real Madrid'de bu sezon istediği forma şansını bulamadığı için Maradona tarafından uyarıldı. Maradona kendisini Dünya Kupası'nda oynatmak istiyor ama Gago, Real Madrid'de istediğini henüz alabilmiş değil. Bu sezon baktığımızda 2 maçta ilk 11'de 2 maçta ise sonradan oyuna girdiğini görüyoruz. İspanya Ligi'nde 12. haftanın oynandığını düşünürsek Gago'nun çok az forma şansı bulduğunu söyleyebiliriz. Şampiyonlar Ligi'nde ise oynanan 4 maçın birinde ilk 11 birinde ise sonradan oyuna girdiğini görüyoruz. Üstelik böyle yetenekli ve henüz 23 yaşında olan bir futbolcu mutlaka geleceğini garanti altına almak, kısa vadede Dünya Kupası'nda boy göstermek isteyecektir.

Gago'nun futbol hayatına bakacak olursak futbol oynamaya Club Social Parque takımında başladı. Sonrasında Boca'nın genç takımına transfer olan Gago ilk kez 2004 yılında yani 18 yaşında Boca'nın A takımına girdi. 5 Aralık 2004 yılında ise Quilmes Atletico Club karşısında ilk profesyonel maçına çıktı. 2005/2006 yıllarında ise Boca takımının banko futbolcuları arasına giren Gago takımıyla kazanabileceği bütün kupaları kazandı ve bu kupaların kazanılmasında katkısı çok büyük oldu. Bu başarının ardından bir çok takımın transfer listesine giren Gago 2007 Ocak ayında 20.5 milyon avro karşılığında Real Madrid'e transfer oldu. Milli Takım kariyerine gelirsek 2005 yılında Messi ve Agüero'lu kadroyla U20 Dünya Şampiyonluğunu kazandıklarını görüyoruz. 23 yaşında olan Gago 13 kere A Milli olmayı başardı.

Nedir Gago'yu Bu Kadar Özel Kılan

Gago'yu özel kılan özellikler defansif orta saha futbolcusu olmasına rağmen orta sahaya göre çok iyi uyum sağlaması ve defansif görevlerini eksiksiz olarak yerine getirmesidir. Gago için aslında enerji ve tekniğin birleşmesi diyebiliriz. Yani günümüz orta sahasında bulunması gereken bütün özellikler kendisinde mevcut. Gago'nun bir diğer ön plana çıkan özelliği ise genç yaşına rağmen sakinliğini koruyup, hata yapmadan çözüm bulabilmesidir. Aslında bu da genç yaşında ne kadar büyük bir tecrübeye sahip olduğunu gösteriyor. Gago'nun bu sezon şanssızlığı Xabi Alonso ve Lass Diarra gibi futbolcuların kendisinin önünde bulunmasıdır. Ayrıca Real Madrid ile özdeleşmiş ve her fırsatta oynatılması beklenen bir Guti ve Gago'ya göre fizik olarak daha avantajlı olan Mohammadou Diarra var.

Galatasaray İçin Neden Gago ?

Çünkü mevcut kadromuzda 4-3-3 dediğimiz sisteme daha doğrusu total futbola uygun olan futbolcu sayımız kısıtlı. Futbolcularımızla ilgili değerlendirmeyi yazının başlarında yapmıştık. Hem defansa yardım edecek hem de pas trafiğini sağlayacak futbolcumuz yok diyebiliriz. Elano pas trafiği ve oyun kurma yönünde önemli katkılar verecektir ama işin defansif kısmında Gago gibi bir futbolcuya ihtiyaç var. Ayrıca Avrupa Ligi'nde başarı sağlamak istiyorsak Avrupa arenasında yeterince tercübesi olan futbolculara her zaman ihtiyaç vardır. Örnek verecek olursak Pirlo - Gattuso, Xabi - Diarra, Mascherano - Gerrard'ın birbirlerini tamamlayan orta sahalar olduklarını görüyoruz. Elano'yu Milan'da ki Kaka, Chelsea'de ki Deco gibi kullanmayı başarırsak Gago ve Barış Özbek gibi futbolcularda işin defansif yönünde katkı vermenin yanında da ofansif kısmında da başarılı olacaklardır. Bu futbolcuların arkasına koyuyacak defansif aksiyonu yüksek bir futbolcuyla da tadından yenmeyecek bir orta sahaya sahip olabiliriz. Ayrıca sürekli Galatasaray'ın vizyonundan ve transfer başarılarından bahsediyoruz. Gago'da vizyonumuza yönelik çok başarılı bir hamle olacaktır. Üstelik futbol oynamaya böylesine açlık duyduğu dönemlerde bu futbolcuyu mutlaka kaçırmamak gerekiyor.

Gago'nun Transfer Olma Şartları

1) Gago'yu ucuza transfer edip Real Madrid'e geri alma opsiyonu verebiliriz. Granero, De La Red ve Negredo transferleri örneklerini düşünürsek böyle bir transfer şekli deneyebiliriz.

2) Gago'yu kiralık olarak renklerimize katabiliriz. Eğer şu an yeterince kaynak sağlayamazsak bonservisi için önce kiralanır ve Aslantepe'nin bitişiyle beraber oradan sağlanan gelirlerle bu transfer gerçekleşebilir.

3) Elano ve Keita transferlerinde gösterdiğimiz başarıyı göz önüne alırsak bu transferlerde olduğu gibi bonservis ücretini taksitlere yayarak bu transferi gerçekleştirebiliriz.

Gago'nun bonservisini tahminen 8 ila 12 milyon avro arasında olabileceğini düşünüyoruz. Çünkü Real Madrid'in transfer politikası biraz bu yönde görünüyor. Mesela Baptista'yı 20 milyon avro'ya transfer etmişlerdi ama 9 milyon avro'ya satmışlardı. Yani gözden çıkardıkları futbolcuları bu fiyatlara bırakabiliyorlar. Ayrıca işin içine Haldun Üstünel formülünü ekleyince durum daha da değişebilir. Kısacası Gago, Galatasaray'da en çok görmeyi istediğimiz futbolcuların başında geliyor. Gago'yu parçalı ve mor formanın içinde görmek için sabırsızlanıyoruz diyebilirim. Bakalım önümüzdeki günler neler gösterecek.

Burak Eren & Cihan Şerbetçioğlu

Önemli not:
Bu yazının tüm içeriği Sportif Cümleler Blogu'na aittir. İzinsiz ya da kaynak belirtilmeden alınması ve kullanılması hâlinde yasal prosedür uygulanacaktır. Yazıyı paylaşın, dilediğiniz platformda kullanın, okuyun, beğenin, yorumlayın, yahut beğenmeyin. Nihayetinde biz de bunlar okunsun diye yazıyoruz. Ama emeğe saygı duyun. Bugün bize yapılırsa yarın da size yapılır. Birbirimizin arkasını kollayalım, arkadan hançerlemeyelim.

3 yorum:

  1. Çift yönlü oyuncu demişken Hamit Altıntop aklıma geldi.. İlaç gibi olurdu orta sahaya.. Ben devre arası bu kadar para harcayacağını düşünmüyorum klübün, sıkıntılar malüm..

    YanıtlaSil
  2. Bence Ressam hazır, uygun fırçalar aranıyor şeklinde bir yaklaşım daha iyi olurdu :D Eldeki malzeme kısıtlı ressam ne yapsın?

    YanıtlaSil
  3. Naçizane fikrim GAgo'dan daha az maliyetli ve daha iyi oyuncuların bulunacağı yönünde,Gago göz önünde olan ve izleme fırsatı bulduğumuz bir isim,Mehmet Topal'dan daha hızlı ve teknik olduğu kesin ama bana sanki biraz tepkisiz bir oyun oynuyormuş gibi geliyor.SAkin bir yapısı var ama Türkiye'de ısırmayan önliberolar başarılı olamıyor.SAygılarımla...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir