25 Kasım 2009 Çarşamba

Sinemaskop {Kurtlar Vadisi Gladio}

Öncelikle Kurtlar Vadisi'nin çok büyük bir marka olduğunu ve bu marka değeri üzerinden Pana Film ekibinin çok büyük işler yaptığını söylemem gerekiyor. Kurtlar Vadisi, Osman Sınav yapımcılığında ilk başladığında çok daha farklı bir konsept üzerinde ilerliyordu ama Pana Film dizinin bütün haklarını eline aldığından bu yana Kurtlar Vadisi çok daha marka değeri kazandı ve farklı noktalara geldi. İnsanların söylemeye çekindiği gerçekleri mükemmel bir şekilde ele aldılar ve bugün onların açtığı yoldan bir çok dizi ve filmi görmek mümkündür. Ayrıca yine de dizide hala anlatamadıkları bazı gerçekler var ve sinema arenası bu gerçekleri bizlerin gözü önüne getiriyor. Pana Film buncan önce Kurtlar Vadisi Irak ve Muro ''Lanet Olsun İçimdeki İnsan Sevgisine'' diye iki sinema filmi çıkarmıştı. Kurtlar Vadisi Irak'ın konsepti bana aykırı olması nedeniyle fazla beğenmemiştim. Diziden aldığım tadı malesef filmden alamadım ama bu film çok fazla ses getirmişti ve bir ara en çok gişe yapan film durumundaydı. Muro karakteri ise tutunca bu karakter üzerine bir komedi filmi çektiler ama Muro karakteri zaten fazla sevmediğim bir karakter olduğu için yine beğenmediğim bir film olmuştu.

Beni tanıyanlar İskender Büyük karakterini çok sevdiğimi bilirler. İskender Büyük karakterinin diziye katılmasından bu yana Kurtlar Vadisi Pusu çok daha güzel bir duruma gelmeye başlamıştı. Çünkü eski Kurtlar Vadisi'ne göre Pusu konseptinin çok iyi olmadığı görüşleri vardı. İskender Büyük'ü bizler dizide eski bir devlet görevlisi ama ülkeyi tek başına yönetmeyi isteyen, kendi çıkarları için çalışan bir karakterde gördük. Dizi boyunca Devleti ele geçirmek adına Türkiye'de yapmadığını bırakmadı. Ama ilerleyen bölümlerde İskender Büyük'ün vatansever tarafı daha fazla ön plana çıkmaya başladı ve Gladio'nun da diziye girmesinden sonra mücadelesi bir bakıma onlara yönelik oldu. Çünkü kendisi Devlet görevlisiyken bilmeden Gladio'ya hizmet ettiğini öğrendi. İskender Büyük karakteri üzerinden Kurtlar Vadisi ekibi Türkiye'de bir çok olayı dile getirdi. Ama hala dile getiremedikleri durumlar için popülaritesi oldukça yüksek olan bu karakter üzerine bir sinema filmi çekmeye karar verdiler. Kurtlar Vadisi Pusu'yu da geçtiğimiz bölümlerde sinemaya doğru getirerek harika bir bağ kurduklarını söyleyebilirim. Yani İskender Büyük giderek gücünü kaybetmeye başladı ve devlet onu eski suçlarından ötürü yargılama kararı aldı. İskender Büyük'te belki de devletine son hizmetini yapmak adına Gladio üzerinden bildiği bütün sırları mahkemede açıklamaya karar verdi.

Diziyi en son burada bırakmıştık;



Filmin Konusu:

İskender Büyük, derin devlet adına sayısız eylemde bulunmuş emekli bir istihbaratçıdır.
Karanlık geçmişi nedeniyle sanık sandalyesine oturtulduğunda, yanında, baronun gönderdiği genç ve tecrübesiz avukat Ayşe’den başka kimse yoktur. Yargılanmasına göz yumanlarla hesaplaşmaya karar veren İskender Büyük, tüm bildiklerini bir bir anlatmaya başlar. İskender’in karanlık geçmişinin sayfaları arasında, ülkeyi yerinden sallayacak gerçekler gizlidir. Bu şok gerçeklerin işaret ettiği tek adres ise ‘Gladio’dur. İfadeleri ülkede her gün yeni bir gündem yaratırken, içindeki intikam duygusu da giderek büyümektedir. Elinde kalan son kartı oynamaktan başka şansı yoktur: Anlattıklarıyla, Gladio’nun ikinci adamı Fuat Aras’ı saklandığı yerden çıkarmak! Ancak bu yolun sonunda İskender Büyük’ü hiç tahmin etmediği başka bir sürpriz beklemektedir. Yine bir oyunun parçası olmuştur.Üstelik bu kez oturtulduğu yer, konuşma şansının olduğu bir sanık sandalyesi dahi değildir.
Filmin Fragmanı;



Öncelikle bu filmi çok uzun zamandır beklediğimi söyleyebilirim. Bu film yapılacak ve İskender Büyük karakteri başrolde olacak diye açıklandığından bu yana büyük heyecan duyuyordum. Filmin fragmanlarını izledikten sonra heyecanımda giderek artmıştı. Ayrıca dizinin son bölümünü harika bir şekilde, müthiş sahnelerle filme bağladıktan sonra benim beklentim bir kat daha arttı. Üstüne bu film için Gökhan Kırdar'ın yaptığı müthiş müziği duyunca artık bu filmi çok geç olmadan izlemeliyim dedim. Filmi genel olarak çok beğendiğimi söyleyebilirim. İskender Büyük karakterini oynayan Musa Uzunlar'ın performansına zaten diyecek bir söz yok. Dizinin aksine bu filmde dublaj olmadığı için gerçek oyunculukları bu filmde gördük. Bu filmde olduğundan fazla aksiyon bekleyen izleyiciler büyük yanlışa düşer çünkü fazla aksiyon sahnesi yok. Ama filmin her anında müthiş bir gerilim görüyoruz. Musa Uzunlar'ın da dediği gibi bu film bir politik gerilim ve özellikle 93-94 yıllarına yönelik merakı bulunan insanlar bu filmi kaçırmamalı derim. Benim yüksek beklentilerimi film malesef karşılamadı ama filmi çok beğendim.

Filmde İskender Büyük'ün anlattığı olayları geçmişe dönerek, yaşatarak göstermeleri mükemmel olmuş. Özellikle o sahneleri çok beğendim ve anlatmak istedikleri konulara o bölümlerde çok iyi vurgular yapmışlar. Filme genel olarak bakarsak aslında İskender Büyük'ün devleti çok sevdiğini ve milleti için her şeyi yapabileceğini görüyoruz. Kendiside geçmiş yıllarda yaptığı suçları kabul ediyor ama kendisiyle beraber bütün pisliklerin bu ülkeden temizlenmesi gerektiğini belirtiyor. İskender Büyük'ün sonunu merak edenler filmi mutlaka izlemeli diyorum çünkü çok şaşıracağımız durumlar oluyor. Ayrıca bu filmde diziye yönelik çok önemli sırlar var. Geçmiş bölümlere hatta ilk konsepte bile bağlantılar kurabiliyoruz. Kısacası İskender Büyük'ün Gladio'ya hizmet eden Fuat Aras tarafından nasıl kandırıldığını film boyunca görüyoruz. İskender Büyük'ün alttıkları ile filmde önemli bir yol açıldı ve mahkeme başkanı Yargıtay'a savcı oldu. Yani bu filmin ikincisi mutlaka gelecek diyorum. Çünkü İskender Büyük anlatmak istediklerini tam olarak anlatamadı ve hala eksik durumlar var. Kurtlar Vadisi sevenler bu filmi mutlaka izlemeli derim, beklentilrim tam olarak karşılaşmasa bile diğer iki filme baktığımda bu film çok daha önde bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir