15 Kasım 2009 Pazar

Maradona'ya Sistem Dersi {İspanya:2-1:Arjantin}

Türkiye'nin bu arayı değerlendirmeyip hazırlık maçı oynamaması gerçekten büyük skandal. Henüz teknik direktör bulamadığımız için bu güzelim haftayı boş geçirmek durumunda kalıyoruz. Çeşitli kıtalarda çok önemli maçlar oynandı ama bu maçların en önemlisi {hazırlık maçı olmasına rağmen} bana göre İspanya - Arjantin maçıydı. Çünkü Maradona'nın Arjantin'i Dünya Kupası öncesinde kendisini ispatlama adına bundan daha büyük bir maç oynamayazdı. Ellerinde bulundurdukları mükemmel kadroya rağmen büyük zorluklar çekerek Dünya Kupası'na katılmayı başarmışlardı. İspanya açısından ise Arjantin'le oynamanın önemi dışında Casillas'ın 100. Milli maçı olduğu için önemli bir maçtı. Bu karşılaşmada kadro kalitesinden çok sistemin ne kadar önemli olduğunu izledik. İspanya'nın zaten müthiş bir sistem takımı olduğunu söylememize gerek yok. Barcelona'da ki çatının İspanya Milli Takım'ına da taşınması sonucunda mükemmel bir kadro ortaya çıkıyor ve oynanan futbol müthiş keyif veriyor. Arjantin'de ise Maradona'dan bu yana bir sistemsizlik, düzen bozukluğu hakim ve bu pek düzeleceğe benzemiyor.

Maça genel olarak bakarsak ilk yarıda İspanya'nın büyük üstünlüğü bulunuyordu. Orta sahada Xavi, Iniesta ve Xabi Alonso'nun mükemmel futbolları sayesinde top kontrolü İspanya'da kaldı ve oyuna hükmeden takım oldular. Arjantin ise orta sahada rakibine iyi direnç gösteremedi ve futbol olarak oldukça geride kaldılar. Bu kötü futbola Cambiasso gibi bir futbolcunun yedek oturması ve daha önemlisi Messi'nin ısrarla yanlış mevkide oynatılması etkili oldu. Messi'den bir Riquelme olması bekleniyorsa bu çok yanlış olacaktır. İkinci yarıda ise Arjantin biraz daha etkili olmaya çalıştı ve maça ortak oldu. Yine oyunun kontrolü İspanya'da kaldı diyebiliriz ama Arjantin hızlı oynamaya çalıştığı dönemde etkili ataklar buldu. Sonrasında gelen penaltı sonucunda golü buldular ama Demichelis'in yaptığı penaltı sonucunda Xabi Alonso'nun mükemmel penaltısıyla İspanya maçtan 2-1 galip ayrıldı. Penaltı vuruşunun ısrarla altını çiziyorum çünkü Xabi Alonso inanılmaz bir penaltı kullandı. Oyunun genelinde iki takımda asla hazırlık maçı modunda oynamadılar. Maçın önemini bildikleri için son derece sert ve çekişmeli bir maç izledik. İngiltere - Brezilya maçının aksine bu maçta aksiyon, pozisyon ve futbol daha kaliteliydi diyebilirim. Eğer bu bir hazırlık maçı olmasaydı kırmızı kartların havada uçması muhtemel bir durumdu.

Arjantin'i oynadığı futboldan ötürü sürekli eleştiriyorum ve eleştirmeye devam edeceğim. Basile ile iyi giden Arjantin'de düzeni inanılmaz şekilde bozdular. Maradona'nın simgesel önemine ve oyuncu kalitesine güvendikleri için böyle bir değişime girdiler ama Dünya Kupası'nda büyük hüsran yaşayabilirler. Öncelikle Maradona'nın bu sisteminde Messi yanlış yerde oynuyor ve form grafiği inanılmaz düşük. Maç içinde Messi'nin genç yaşta İspanya'ya geldiğini ve kendisine İspanya Milli Takımının teklif edildiğini düşündüm. Şu İspanya'da Messi olsaydı bu takım nasıl olurdu diye düşünmeden edemedim. Orta sahanın ortasında oyun kurucu misali Messi oynatılıyor. Messi bu bölgede oynayınca süratini, çabukluğunu haliyle gösteremiyor. Çünkü Messi kanatlara daha yakın oynadığı zaman müthiş performans gösteren bir futbolcu. Sonra Cambiasso gibi oyunun iki yönünü mükemmel oynayan bir futbolcunun, Tevez gibi inanılmaz bir hücum tehditinin, aynı zamanda Agüero gibi futbolcunun nasıl yedek kaldığını çözemedim. Hugain ve Maxi Rodriguez'in şu maçta ne yaptığını gerçekten anlamadım. Maradona ilk geldiği günlere göre kadroyu daha iyi kurmaya başladı ve umarım Dünya Kupası'na kadar çözümü bulacaktır. Genel olarak genç futbolcularada şans vermek istiyor ve bir bakıma takımın geleceği için uğraşıyor diyebiliriz. Ama futbolcu tercihleri ve sistem çok yanlış.

İspanya'yı ise tartışmamıza gerek yok çünkü sistem nedir her maç bizlere bunun tanımını yapıyorlar. Bir takım bütün pozisyonlarda dört dörtlük nasıl olur bilemiyorum. Orta sahaya bakıyorum Xavi, Iniesta, Xabi Alonso gibi futbolcular var ve Fabregas gibi bir isimi yedek bırakma lüksüne sahipler. Savunmaya bakıyorum Puyol'u, Pique'si, Ramos'u var. Hücum desek David Villa, David Silva'sı var Mata gibi bir futbolcu yedek ve Torres'de bu maçta sakatlığı yüzünden oynamadı. Zengin kadrolarını muhteşen bir sistemle taçlandırmış durumdalar ve Dünya Kupası'nın da şu an en büyük favorisi durumundalar. Futbollarına bakıyoruz son derece basit oynuyorlar, orta sahaları yönlü olduğu için oyunun hakimiyetini ellerinde tutuyorlar, hücumda sihirli ayaklara sahipler yani kısacası kusursuz bir takımlar. Bugün aslında Arjantin karşısında çok daha farklı bir İspanya bekliyordum ama beklediğimden daha durgun bir İspanya vardı. Özellikle ikinci yarıda Arjantin'e çok fazla pozisyon verdiler diyebilirim. Ama sonuç ne olursa olsun maçın istedikleri anında sonucu değiştirmeyi başarabiliyorlar. Topu herhangi bir oyuncu ayağına alınca diğer futbolcular nereye koşacaklarını, nerede duracaklarını çok iyi biliyorlar. Aragones'in oluşturduğu bu çekirdeği Del Bosque bozmadan devam ettiriyor ve başarılı oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir