12 Kasım 2009 Perşembe

Rijkaard'dan Baros ve Nonda Değerlendirmesi

Galatasaray'ın bu sezon santrafor olarak fazla tercihinin olmadığını söyleyebiliriz. Rijkaard eğer isteseydi mutlaka bir santrafor transferi yapılabilirdi ama Baros ve Nonda ile devam etmeyi tercih etti. Ülkemizde bildiğiniz gibi maç kötü giderken hemen çift santrafora veya üçlü santrafora dönerler. Rijkaard ise sistemine ihanet etmeden Baros - Nonda rotasyonunu mükemmel kullanıyordu. Baros'un sakatlanmasının ardından santrafor olarak oynayabilecek Nonda kaldı ve şu ana kadar gösterdiği performansı çok iyi bulabiliriz. Bunlar dışında Kewell, Keita gibi futbolcularımızında bu bölgede oynayabilmesi Galatasaray'ın avantajı gibi duruyor. Rijkaard, Galatasaray TV'de yayınlanan 'Rijkaard'la Soru-Cevap'' programında geçmiş maçlara yönelik değerlendirmelerde bulundu. Takım için konuşmalarından ziyade benim ilgimi Nonda ve Baros değerlendirmesi aldı. Nonda ve Baros'un performanslarıyla ilgili olarak:

Baros ve Nonda'yı bir soru üzerine kıyaslayan Rijkaard, ''İkisi de farklı karakterde oyuncular. Milan Baros patlayıcı özellikleri daha fazla olan, savunmanın arkasına koşular yapan ve topla yerden oynamayı seven bir futbolcu. Nonda, mükemmel bir bitirici, özellikle topu saklaması, arkadaşlarını rahatlatması onun, oyunu yönlendirebilmesi bizim için çok önemli. Onun da göstermiş olduğu performanstan çok mutluyum. Hepimizin bildiği gibi çok önemli sakatlıklardan çıktı ve onun böyle iyi bir performans sergiliyor olması takdire şayan bir olay. Bildiğiniz gibi bundan önce de ihtiyacımız olduğu zaman oyuna girip, çok önemli işler yapmıştı'' diye konuştu.

Geçtiğimiz sezon Baros kariyer patlaması yaparak gol kralı olmuştu. 4-2-3-1 sisteminde mükemmel işler yaptığını söyleyebiliriz. Kewell, Arda ve Lincoln ile birlikte müthiş bir hücum dörtlüsü oluşturdular ve çok kaliteli futbol oynadıkları dönemler oldu. Bu sezona bakarsak 4-3-3'de de mükemmel işler yaptığını söyleyebiliriz. Geçtiğimiz sezona göre gol ortalaması düşse bile Baros'un performansını sadece attığı gollerle değerlendirmemiz mümkün değil. Rijkaard'ın da dediği gibi Baros, patlayıcı özellikleri bulunan, topla oynamayı seven ve rakip savunmanın arkasına sarkan bir futbolcu. Yani rakip savunmayı yıpratan, dengesini bozan ve nerede ne yapacağı asla bilinmeyen kalitede bir isim. Sezona biraz formsuz olarak başlamasına karşın bu özellikleri sayesinde bu sistemin ideal futbolcusu olmuştu. Onun yokluğunda elbet zorlanacağız ama sakatlığının çok da fazla uzun süremeyecek olması bizim avantajımız.

Nonda ise geçtiğimiz sezon sakatlıklarla oldukça fazla uğraştı ve sezonun geneline baktığımızda istenilen performansı gösteremedi. Hepimiz takımdan ayrılacak diye beklerken o takımda kaldı ve bu sezon çok iyi durumda. Sezonun başında Baros'un yerine girip bir çok maçta büyük katkı verdi ve Baros'un yokluğunda da çok formda görünüyor. Bu sezon gerek Süper Lig'de gerekse Avrupa'da mükemmel bir gol ortalaması tutturmuş durumda. Yine Rijkaard'ın dediği gibi Nonda topu saklaması, oyunu yönlendirmesiyle ön plana çıkıyor. Merkez santrafor gibi oynamak yerine orta sahaya kadar gelip top alıyor, pas yapıyor ve bitirici özelliği oldukça iyi durumda. Yalnız onun bu oyun tarzı total futbola biraz ayrırı. Galatasaray bu sistemde hızlı oynamak zorunda ve defansın arkasına yapılacak koşular çok önemli. Bunu da en iyi Baros yapıyordu. Zaten Baros'un sakat, Keita'nın cezalı olduğu döneme bakarsak Galatasaray'ın hücum temposunun çok fazla düştüğünü görebiliriz. Netice olarak Baros ve Nonda çok kaliteli isimler ama ben Baros'u her zaman Nonda'ya tercih ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir