20 Kasım 2009 Cuma

Thierry Henry: Futbolda Dürüstlük

Dünya Kupası Avrupa Elemeleri playoff 2. maçında Çarşamba akşamı Fransa, İrlanda'yı konuk etti. İrlanda'nın favori olmadığını futbolu biraz takip eden herkes görebilirdi sanıyorum. Ama şöyle de bir durum vardı ki futbol eğer asla sadece futbol değilse; İrlanda, onlarca milyon dolarlar eden yıldızla dolu Fransa'ya bir şekilde karşı koymalıydı. Given, O'Shea, St Ledger, Dunne, Kilbane, Lawrence, Whelan, Andrews, Duff, Doyle, Keane. Şuradaki 11 adam -ki benim için en özeli kalın harflerle yazdığım O'Shea'dir- Fransa'ya karşı çatır çatır futbol oynarken, Stade De France'da Fransa'nın hezimetini izlemeyi umuyorduk hepimiz. Robbie Keane'in henüz maçın 3'te birlik kısmı tamamlanırken Fransa ağlarına bıraktığı gol ile başlamıştı İrlanda'nın, Fransa'ya ve aslında futbol endüstrisine olan direnişi. İlk maç 1-0 bitmişti. İrlanda'nın bulacağı bir gol Ribery'nin, Anelka'nın, Gourcuff'un, Evra'nın Dünya Kupası'nda olmayacağı anlamına geliyordu. Bu kadrodan kimsenin olmaması beni pek üzmezdi açıkçası. Hele ki İrlanda, Fransa'yı bu kadar kitleyebiliyorsa..

Maç 1-0'lık sonuç ile sona erdi ve uzatmaya gitti. İlk uzatma evresinin bitimine saniyeler kala Fransa, İrlanda kalesini cepheden gören bir noktadan frikik kullanma şansı kazandı. Kullanılan frikik kale önüne, direk dibine doğru giderken orada bulunan Henry topu eliyle düzeltti ve kale içinde bulunan Gallas'a bir pas çıkardı. Bariz ofsaytta olan Gallas boş kaleye topu bırakınca da Fransa önce 1-1'lik eşitliği, sonra da Dünya Kupası'na gidiş biletini elde ederek geceye damgasını vuran takım oldu. Şimdi bu maçın tekrar edilip edilmeyeceği tartışmaya açılmıştı dün. Açıkçası ben karar çıkmasını daha sonra yazmayı istedim. Playoff maçlarında biraz değinmiştim ama başlı başına yazılması gerektiğini düşünüyor ve Fifa'nın kararını bekliyordum. Beklediğimiz karar ise dün gece geldi. İrlanda devlet televizyonu RTE'nin İngiliz Guardian gazetesine atıfta bulunarak internet sitesinde yer verdiği habere göre, FIFA, hakemi "maçla ilgili kararlarda tek ve tam yetkili" kılan kurallara göre oyunun tekrar oynanma imkanının bulunmadığını bildirdi. O hakemin kararları nasıl tek yetkili kılınır tabii bilemiyoruz. Maç içinde 4 hakemden 6 hakeme çıkarılma olayı keşke sadece Avrupa Ligi maçlarında değilde bu playofflarda da 6 hakem ile çıkılsaydı. Şüphesiz şimdi Rusya'yı eleyerek sürpriz yapan Slovenya ile birlikte Fransa'yı eleyen İrlanda'yı konuşuyor olacaktık. Yada en azından "hakeden" bir Fransa konuşuyor olacaktık. İrlanda'ya gerçekten çok yazık oldu. Kaptan Robert Keane'in bir açıklaması var maçtan sonra. Diyor ki; "Büyük ihtimal Sepp Blatter ile Platini sonuçtan memnun bir halde birbirlerini tebrik edip, bu rezaleti alkışlıyorlardır." Bu cümlenin üstüne konuşmayı kendime yakıştırmıyorum. Kaptan dediyse doğrudur..


Gelelim olayın faili Henry'ye. Dün akşam saatlerinde "im not the refree... but if i hurt some one im sorry" demiş twitter hesabından. "Hakem değilim. Ama birini kırdıysam özür dilerim" demek istemiş yani arkadaş. Henry bizim jenerasyonun izlediği en değerli futbolculardan biriydi. Arsenal'de patlama yaptığı zamanları hangimiz unutabilir? Bir çok futbolseverin de kahramanıydı hatta Arsenal zamanlarıyla. Şimdi ise istenmeyen adam olarak Barcelona'da futbol hayatına devam ediyor. Yaz transfer döneminde Eto'o gönderilmişti takımdan Ocak'taki transfer döneminde de Henry'nin kalemi kırılacak gibi görünüyor. Fransa'da yapılan bir ankette ise Fransızların -sıkı durun- %88'lik bir kısmı evet yanlış okumadınız %88'lik kısmı Fransa'nın hakederek Dünya Kupası'na gitmediğini savunuyor. Henry bu işten paçasını nasıl kurtarır bilinmez ama önemli spor gazetelerinin bir çoğu Henry için başlıklar attılar dün. "Eller Yukarı!!" başlığını atan Marca gazetesi, "Fransa, kural dışı, skandal bir golle Dünya Kupası'na gidiyor. Yakışmayan ve skandal bir olay" değerlendirmesini yaptı. "Fransa Henry'nin açık bir eliyle Dünya Kupası'na gidiyor" diyen As gazetesi de Henry'nin Gallas'a pas vermeden önce iki kez topa elle dokunduğunu ve maçın hakemi Martin Hansson'un UEFA Başkanı Michel Platini'ye "bir iyilik yaptığını" yazdı. Diğer İspanyol gazetelerinden El Pais "Fransa, hile ile kurtuluyor", El Mundo "Tüm eller Henry'i işaret ediyor", Sport "Hakeme göre Henry'nin eli kural dışı değil, Tanrı'nın eli" ifadelerini kullandı. Henry'ye herşeyden önce sabır diliyorum. Tüm Dünya'nın -kendi ülkesi de dahil- kendisine karşı olması zor bir durum olsa gerek..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir