2 Kasım 2009 Pazartesi

Total Futbolun Orta Sahası

4-3-3'ün orta sahasının yapması gereken aksiyonları sürekli yazıyoruz. Orta sahada oynayan üçlü oyunun mutlaka iki yönünü oynamak zorunda. Bu üçlüden bir tanesi çoğunlukla işin defansif yönünü yükleniyor ve diğer iki oyuncu sürekli hareketli oynayıp, pas organizasyonlarını düzenliyor. Dünya'da şu an 4-3-3'ü en iyi uygulayan takım tartışmasız Barcelona'dır. Orta sahalarında Yaya Toure işin defansif tarafını yapmasına rağmen hücum kısmında da aktif olduğu gibi, Xavi ve Iniesta gibi futbolcularda oyunun iki yönünü mükemmel oynuyorlar. Bu futbolcuların önünde de sihirli ayaklar olduğu için Barcelona'nın büyük başarılarını izliyoruz. Rijkaard, Barcelona'da çalışıyorken bu sistemi kurmak için çok uğraştı ve Barcelona'nın çok zor anlara düştüğü oldu ama ısrarla bu sistemin üzerine gittiler, Rijkaard'a güvendiler ve bugün sonuç ortada diyebiliriz.

Galatasaray'da bu sezon 4-3-3 oynuyor ve bu sistem üzerinde ısrarcı olduğunu görüyoruz. Öncelikle Rijkaard farklı bir ülkeye geldi ve burada bir şeylere alışması biraz zaman alacak. Şöyle örnek verirsek Galatasaray şimdi Saraçoğlu'nda yine maça çıksa emin olun derbide oynadığı gibi kötü olmayacaktır. Çünkü bazı şeyleri yaşayarak öğrenmek gerekiyor. Ayrıca Rijkaard'ın elindeki kadroya baktığımızda Barcelona'daki gibi inanılmaz bir kadro da yok. Bu yüzden kafasındaki sistemi oturtana kadar, takıma bir düzen gelene kadar mutlak sabır gösterilmelidir. Zaten yönetimin açıklamalarına baktığımızda, taraftarın ruh haline baktığımızda Rijkaard'ın arkasında sonuna kadar duracaklarını belli ediyorlar. Bir insan gelmiş ve bu ülkenin görmediği sistemleri Türkiye'ye getiriyor. Rijkaard'lar ülkemize kolay gelmiyorlar. Bu yüzden önce Rijkaard'ın kıymetini bilelim, şimdi de yazının asıl amacına gelelim.

Sivasspor karşılaşmasına belki zorunluluktan ama ilk defa defansif aksiyonu daha ağır basan futbolcularla çıktık. Bu sezon oynadığımız karşılaşmalara baktığımızda böyle bir orta saha ile hiç oynamadığımızı görüyorduk. Maça baktığımızda bu sezon ilk defa bir maçta hiç pozisyon vermedik ve bu defansif başarımız bizlere güzel bir futbol olarak geri döndü. Galatasaray bu sezon ilk defa bir maçta bu kadar koştu ve mücadele etti. Bunda da en büyük anahtar orta sahanın defansif olarak dirençli futbolculardan seçilmesi oldu. Ayrıca Mustafa Sarp ve Barış Özbek işin ofansif tarafında da hareketli olmaya çalıştıkları için oyunun iki yönünü bir bakıma çok iyi uyguladık. Aslında bu seçim bir bakıma Rijkaard'ın B planı oldu. Sistemden ödün vermeden futbolcuların yerlerini değiştirerek çok da güzel sonuçlar alınabileceğini bizlere tekrar göstermiş oldu.

Yalnız Barış Özbek, Mustafa Sarp ve Mehmet Topal üçlüsü Galatasaray'ın ideal orta saha üçlüsü bence olamaz. İyi bir Elano, bu sezon en iyi performanslarını orta sahada gösteren Arda ve tabiki Linderoth'un Galatasaray'ın orta sahasında kullanılması gerekiyor. Elano çoğumuzun gözüne tipik bir ofansif orta saha olarak gözükebilir ama kendisi tam anlamıyla bir orta sahadır. Yani orta sahanın bütün bölgelerinde oynayabilir ki bu bölgelerin içerisinde ön liberoda bulunuyor. Belki deli gibi koşmayacaktır, mücadele etmiyor gibi gözükecektir ama az laf çok iş dediğimiz olayı çok güzel uygulayacaktır. Arda Turan'ın ise bu sezon oyununa yön kattığını söylüyoruz ve orta sahada oynaması durumunda piyasasının daha yüksek olduğunu belirtiyoruz. İşin defans kısmında biraz daha aktif olsa, daha mücadeleci olsa Arda Turan'ın önünde kimse duramayacaktır. Ayrıca Linderoth için daha yazmaya gerek yok çünkü adam hakkında inanılmaz yazılar yazdık, herkesin sildiği noktada arkasında biz durduk umarım yanılmayız.

Galatasaray'ın elinde çok geniş bir kadro var ve bunu en iyi şekilde kullanacağız. Maça göre orta saha tercihleri mutlaka değişecektir. Bazı maçlar daha mücadeleci olduğundan koşan futbolcular tercih edilir, rahat maçlarda full ofansif futbolcular oynar yani bunun gibi çeşitli varyasyonlar yapacak kadro derinliğine sahibiz. Rijkaard bu bakımdan çok şanslı diyorum ve Galatasaray'a takım savunmasını oturttuğu an Galatasaray'ın önünde kimse duramaz diyorum.

4 yorum:

  1. takım savunmasını oturtmaktan kastttiğin nedir tam anlayamadım.

    bu ümitli bir yazı olmuş. bense gerçekleri anlatayım sana.

    4-3-3ün kilit noktalarından başında ortasahadaki üçlü geliyor. barış-mehmet topal ve mustafa sarp'la özellikle deplasmanlarda iyi bir takıma karşı kaleye gidemezsin.

    elano hiçbir zaman mücadele etmeyecek ve sezon sonunda da koşmasının gerekmeyeceği ve 10 numara arayan bir takıma gönderilecek diye tahmin ediyorum.

    ayrıca bu futbolcularla takım savunmasının oturması mümkün değil. yani tabi ki iyi savunma yapabilir galatasdray ama hücumu hiç düşünmeyeceği maçlarda olabilir bu.

    şunu demek istiyorum. 4-3-3 ün diğer kilit noktaları sağ ve sol bekler.
    ve bence hakan balta ikinci sınıf bir stoper asla bir sol bek değil. tıpkı fenerbahçe'deki önder turacı bjk'deki ibrahim kaş gibi.

    sabri ise yeteneksiz bir oyuncu.

    galatasaray ancak bu bölgede problem olduğunu görür ve takviye yaparsa -ki bu takviye sol açık caner'den sol bek yaratmaya çalışmak olmamalı- ve orta sahaya en az iki emre belözoğlu ya da ernst ayarında birini bulursa -mesela hamit- ve servetin kahraman olmayacağı bir defans ikilisi oluştururusa 4-3-3 oynamaya devam edebilir.

    YanıtlaSil
  2. Ernst ayarında dediğin futbolcu Linderoth'dur ve takıma girişiyle beraber orta sahamız yeni bir boyut kazanacaktır. Takım savunmasından kastım savunmanın önde başlaması ve pres'tir. Barcelona'da da bunun oturması zaman almıştır Galatasaray'da da zaman alacaktır. Sabri yetenekli bir futbolcudur ve bu sezon karakterinde de büyük gelişim var. Galatasaray'ın bütün maçlarda felsefesi hücumdur bunu düşünmemek olmaz.

    YanıtlaSil
  3. linderoth - iki ayağının üzerinde üstü üste 3 hafta durabilirse- formsuz mehmet topal'ın yerini alır.

    ben hala iki tane savaşçı, adam kovalayan, defansif yetnekleri olan, hücumu da oynayabilecek, şut atabilecek, arapası yapabilecek iki ortasaha ya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum bu sistemin.

    ayhan'ın hücum açısından biraz daha iyisi.

    barışın daha akıllısı,

    mustafa sarp'ın daha önce ileriye pas atmış olanı.

    sabri'nin mutlala bir yetneği vardır ama bu futbolla alakalı bir yetnek değil. olsa bilirdik :)

    YanıtlaSil
  4. Sabri yeteneksiz bir futbolcu olsa Galatasaray'da işi olmazdı :) Kötü şut ve orta atıyor diye adı çıkmış bir futbolcu. Bu sezon bakarsak Sabri çok iyi görüntü veriyor. Ortalarını da oldukça geliştirmiş durumda. Rijkaard'la beraber vizyon atlayan futbolcularımız var ve Sabri'de baş sıralarda geliyor.

    Linderoth cidden iyileşti bu sefer. Onun hakkında çok uzun uzun yazdım aylarca istersen aratabilirsin güzel yazılar var :)

    Ama defansa top yapan bir futbolcu bence de lazım. Veya Tobi iyileşmeyecekse bir orta saha daha lazım tarif ettiğiniz ama Tobi iyi durumda.

    Galatasaray'a zaman verin biraz bakın göreceğiz her şey çok güzel olacak. Yeter ki biraz sabır :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir