14 Kasım 2009 Cumartesi

Üstün Alman Teknolojisi

Geçtiğimiz sezon devre arasında üç büyükler şampiyonluk yolunda kaos yaşıyorken bu kaosların en ağırını Beşiktaş yaşıyordu. Puan durumuna baktığımızda Trabzonspor, Sivasspor, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin arkasında kalmışlardı ve şampiyonluk için en az şansları olan takım durumundaydılar. Ama Mustafa Denizli'yi ne kadar eleştirsemde ne kadar büyük bir teknik direktör olduğunu gösterdi ve takıma transfer ettiği iki ktirik isimler takıma şampiyonluğu getirmeyi başardı. Bu transferlerden birisi Yusuf Şimşek oldu. Kendisinin bu aralar pek ismini duymasak bile geçtiğimiz sezon en kritik maçlarda mükemmel işler yaptı ve kısa vadede çok başarılı oldu. Zaten kendisinden beklenen o kadardı ve bu sezon ismini pek duyamıyoruz. Şampiyonluk yolunda en önemli hamle ise Fabian Ernst'in transferi oldu. 30 yaşına gelmiş ve artık futbol olarak geriye gittiğini düşündüğüm bir futbolcunun böyle bir başarı sağlayacağını pek tahmin etmiyordum. Schalke 04'e ödenen yüksek bonservisi ve Ernst'in aldığı yıllık ücreti ilk transfer olduğunda eleştirmiştim ama ödedikleri paranın karşılığını fazlasıyla aldıklarını düşünüyorum.

Günümüz futbolunda oyunun iki yönünü oynayabilen orta sahaların önemini sürekli yazıyoruz, çiziyoruz. Türkiye'de oynayan futbolculara baktığımızda bu tanıma en uyan futbolcuların başında Fabian Ernst geliyor. Öncelikle çok güçlü bir futbolcu olduğundan takıma müthiş bir dinamizm getiriyor. Ayağı çok iyi top yapabildiği için orta sahada pas trafiğini iyi uyguluyor. İşin defansif yönünde çok etkili olduğu gibi ofansif kısmında da takımın en büyük kozlarından birisi durumunda. Beşiktaş geçtiğimiz sezondan bu yana Ernst'e oldukça fazla bel bağlamış durumda ve o takımda olmadığında bütün sistem çözüyor. Ernst belki futbol olarak yönlü birisi değil. Yani orta sahadan başka bir bölgede oynayamaz ama oynadığı bölgede de hakkını veren bir futbolcu. Kariyerine baktığımızda Hannover 96, Hamburg, Werder Bremen ve Schalke 04 gibi takımlarda oynaması, ayrıca Alman Milli Takım'ına kadar yükselmesi zaten kalitesini belli ediyor.

Ernst'in çok sevdiğim bir başka özelliği etrafında oynayan futbolcuların otomatik olarak performanslarını arttırıyor. Geçtiğimiz sezon Cisse'nin oynadığı oyunu düşünelim. Cisse, Beşiktaş'ta en çok eleştirilen futbolcuların başında geliyordu ve takımdan gönderileceği söyleniyordu. Ama Ernst geldikten sonra orta saha için mükemmel bir ikili oldular ve şampiyonluk yolunda kilit noktayı Beşiktaş'ın orta sahası belirledi. Aynı zamanlarda pas işini mükemmel yaptığı için solunda ve sağında oynayan futbolcular için de Ernst büyük bir şans diyebilirim.

Kendisi için ayrıca müthiş bir profesyonel diyebiliriz. Çünkü geçtiğimiz sezon uçaktan indiğinin ertesi günü maça çıktı ve çok iyi performans gösterdi. Normalde bunca para alan 30 yaşındaki bir futbolcunun yatmaya geldiğini düşünürüz. Hadi ilk başlarda kendini göstermek için böyle oynadı desek bu sezonda mükemmel performans gösteriyor. Gerçi yanında Cisse kalitesinde bir orta saha olmamasına rağmen Beşiktaş'ın şu kadro yapısındaki en önemli futbolcu diyebilirim. Ayrıca bu profesyonel anlayışı sayesinde rahatlıkla 33-34 yaşında da üst düzey performans gösterecek kalitesi var.

Ernst için üstün Alman teknolojisi diyebiliyoruz ama takıma bu sezon katılan Fink için aynı yorumları malesef yapamıyoruz. Kendisini Türkiye'ye gelmeden önce hiç tanımadığım gibi, Almanya'da yaşayan arkadaşlara sorduğumda da bana bu futbolcu hakkında pek fazla bilgi verememişlerdi. Bonservisi olmadığı için isabetli bir transfer olarak gözükebilir ama Fink ile Cisse'yi karşılaştırdığımda arada dağlar kadar fark görüyorum. Fink için oyunun iki yönünü oynayabiliyor diyorlar ama oyunun herhangi bir bölümünde kendisini fazla görebilmiş değilim. Kendisi mümkün olduğu kadar şans buldu ve bulmaya devam ediyor ama beklenen performansı veremeyecek gibi. Ernst'in yanında oynayan futbolcuları performans olarak üst seviyeye çıkarıyor diyoruz ama onun gücü bile Fink'e yetmedi diyebiliriz. Konuyu bağlarsak dün Ekrem Dağ için dediğim gibi Türk futbolu adına son yıllarda en isabetli transferlerden birisi Ernst oldu. Kendisinin oynadığı futbolu izlemek büyük keyif ve Beşiktaş geçtiğimiz sezon şampiyon olduysa ve şu sıralar hala şampiyonluk potasındaysa Ernst'e büyük şükran borçlu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir