14 Aralık 2009 Pazartesi

Puantaj Devrimi

Formula'da puan sisteminin yine değiştiği açıklaması yapıldı resmi ağızlar tarafından. 2003 yılında 6 pilota puan veren sistem yerini 8 pilota puan veren sisteme bırakmıştı. 2010 sezonuna başlamadan önce ise bu sistem 10'a yükseldi. Puan alacak pilot sayısının 10'a yükseltilmesinin sebebi olarak ise Formula'da yarışacak takım sayısının bu sezon 13'e yükselmesi gösterildi. Bernie Ecclestone ve FIA Başkanı Jean Todt'un katıldığı bugünkü komisyon toplantısında yeni puan sistemi masaya yatırıldı. Yeni sisteme göre yarışı kazanan 25, 2. olan 20, 3. olan 15, 4. olan 10 puan alacak ve puan sistemi 8-6-5-3-2-1 şeklinde devam edecek. Yapılan açıklama ise şu şekilde; "Gridin 13 takıma genişlemesi ve F1 Komisyonu'nun tavsiye ile 2010 sezonunda yeni bir puan sistemi uygulanacak. Yeni puan sistemi şu şekilde olacak: 25-20-15-10-8-6-5-3-2-1." Birinci gelen pilotun 25 puan alacak olması gerçekten bir devrim.

Bu yenilik de her yeniliğin olduğu gibi bazı karışıklıklara yol açacaktır. Mesela tarihsel verileri ele alalım.. Geçtiğimiz sezona kadar yarış kazanan pilot 8 puan alıyordu şimdi 25 alacak aradaki 17 puanlık fark nasıl kapanacak? Bu tabii kötü durum. İyi duruma gelince; bir kere heyecan artacaktır. Bir yarışta 25 puan alan pilot ertesi yarışta yarış dışı kaldığı takdirde farkı açamayacaktır. Tek yarışta alınabilecek 25 puanla hem farkı açabilir, hem farkı kapatabilirsiniz. Enteresan bir sezon olacak her yarışıyla. Sezon sonunda Button'ın yukardaki fotoğrafta aldığı kupayı kim alacak çok merak ediyorum gerçekten. Bu arada yarış takvimine dair haberler gelmeye devam ediyor. Dünya Motorsporları Konseyi, Formula-1'de gelecek sezonun takvimini de açıkladı. Yeni sezon 14 Mart'ta Bahreyn'de başlayacak ve 14 Kasım'da Abu Dabi'de son bulacak. Türkiye Grand Prix'i ise İstanbul Park'ta 30 Mayıs'ta yapılacak.

2 yorum:

  1. birinci olan pilot 10 puan alıyordu geçen senelerde, 25 çok fazla, sıralama ve yarış içi birincilik için yapılan taktikler ve ataklar çok heyecanlı olacak orası kesin :) 14 marta da daha çok var :(

    YanıtlaSil
  2. fia zamanında schumi'nin önünü kesmek için çıkardığı saçma değişiklikler sonucu, azalan heycanı arttırmak için yıllardır nafile işler yapıyor bence.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir