11 Mayıs 2010 Salı

Burjuva Görünümlü İşçi; Guti Hernandez

Ana yemeği sona saklamak istedim. Son haftaların bir diğer gündem maddesi ise Guti. Gerçi Haldun Üstünel, Guti ile ilgilenmiyoruz tarzında açıklamalar yapmasına rağmen, Guti cephesinden haberler başka. Guti'nin Marca gazetesinde yer alan demecine bakarsak, ''Galatasaray'ın beni transfer etmek istediği doğru. Bakalım ne olacak. Türk futbolunu tanıyorum ve beni en fazla çeken bu takımda Rijkaard gibi bir teknik direktörün olması. Onun oyun felsefesi benimkiyle örtüşüyor'' ifadesini kullandı. Belli ki böyle bir transfer teklifi var ve Galatasaray yine ses getirme peşinde. Ama Guti'nin imajına ve yaşına bakılarak, ''parayı alır bir güzel yatar'' felsefesini şimdiden unutmak lazım. Bildiğiniz gibi Futbolun 1 Mayıs'ı Olsa diye bir yazı dizisi yapıyorum ve bu yazı dizisinde daha çok işçi futbolcuları, hak ettiği değeri alamayan isimleri falan yazıyorum. Guti belki imaj olarak bir Seedorf etkisi vermiyor ve sarı saçları falan ona çok farklı bir konum kazandırıyor ama Guti de gerçek anlamda bir futbol işçisidir. Orta sahada iyi yönlü oynar, mücadele gücü üst seviyededir ve bugün gördüğümüz gibi tonla transfere rağmen Real Madrid'in olmazsa olmaz futbolcusudur. Raul'un yedek kaldığı bir takımda, ruhu taşıma işi de bu futbolcunun üzerindedir.

Kariyerine baktığımızda ise artık 33 yaşına gelmiş, Real Madrid'de misyonunu tamamlamış ve yeni heyecanlar arıyor. Eğer isterse Real Madrid'de de kalırdı, hala iyi ücretler kazanabilirdi ama o futbol iştahını yeniden kabartmak istiyor. Bunun için de şampiyonluğa oynayan, iddialı bir takıma gitme peşinde. Doğrusunu söylemek gerekirse, Guti'yi bu yaşta devasal Dünya kulüpleri istemez. Hatta herkese el atan Manchester City'nin bile talip olması zor. Ama Türkiye, Yunanistan, Rusya gibi büyümeye elverişli liglerde de fark yaratacağını söylemek gerekiyor. Hatta bir deyiş ''Guti, Xavi'nin sarışın olanıdır'' der. Gerçekten de öyle ama. Bu adamın inanılmaz bir futbol zekası var. Ama hiçbir zaman Xavi seviyesine ulaşamamıştır. Yıllarını Real Madrid'e vermesine rağmen, İspanya Milli Takımı'nda bile banko olduğu zamanları pek hatırlamam. Ama 95'den bu yana Real Madrid forması giyiyor ve bu formayla 489 maça çıktığını söylemek gerekiyor. Ne olursa olsun gerçek anlamda bir istikrar abidesidir.

Galatasaray'a transfer olursa, Elano'ya yol göründü demektir. Çünkü Elano ve Guti'yi aynı orta sahada kullanmak biraz ters kaçabilir. Çünkü bizlerin Elano'dan beklentisi Guti'nin Real Madrid'de yaptıklarıdır. Oyun kursun, orta sahayı organize etsin, o bölgede liderlik yapsın, hücum bölgesine inanılmaz paslar atsın falan. Tabii birde gol atması ve attırması olayı var. Elano ise Dünya Kupası yatışı diyeceğim olayı gerçekleştirmiş ve mücadele gücünden bir haber Galatasaray orta sahasının zayıf karnı oldu. Belki yanına gelecek uygun iki orta sahayla çıkış yakalayabilir ama bu onu fark yaratan bir futbolcu yapmaz. Belki Guti'nin de yanında Mustafa Sarp'lar, Mehmet Topal'lar falan oynasa başlarda aynı sıkıntı görünebilir. Ama Guti ortama uyum sağlayan, fark yaratan bir futbolcudur. Her ne olursa olsun, Elano'da yaşanan sıkıntılar bu adamda görünmez. Üstelik 33 yaşa falan pek takılmamak lazım. En az 2 sene üst düzey performansını gösterir, aldığı paranın hakkını mutlaka verir. Guti bir bakıma burjuva görünümlü 1 mayıs işçisidir de diyebilirim.

Ama Guti bu sezon Galatasaray'da olsaydı şampiyon olurduk, Avrupa Ligi'nde final oynardık falan da demek yanlış. Çünkü futbol bir takım oyunu, Rijkaard'ın bu felsefesi bir adam üstüne kurulu bir düzen değil. Malesef bu orta saha rotasyonuyla bir yere gelemeyiz. Bizlere bir değil, birkaç tane fark yaratan orta saha futbolcusu gerekiyor. Mehmet Topal'ı Valencia'ya gönderdik gibi, Barış Özbek gidici, Ayhan gidici ve Mustafa Sarp'ın da alternatif olarak kalacağı görünüyor. Tabii Musa Çağıran, Veli Kavlak gibi isimleri de eklememiz gerekiyor. Ama iki tane direk 11'e koyacağımız orta saha futbolcusu daha gerekli. Tabii Guti transferi de belli değil ama bu kadar gündem olmuşken yazmak gerekiyordu. Marca'nın kaptanlık teklif ettiler falan sözlerine takılmadan inşallah gerçek olur dediğim bir transfer. Guti olmasa bile mutlaka Elano'nun yerine veya Elano'ya uyacak iki orta sahanın şart olduğunu ve transfer etmemiz gerektiğini temenni etmem gerekiyor.

3 yorum:

  1. guti nin mi mücadele gücü üst seviyede? guti güçlü olsa dünyayı sallardı yahu. tr de şansı olmaz.

    YanıtlaSil
  2. Veli Kavlak derken ? Bir haber falan mı var. Kesinleşti mi transfer ?

    YanıtlaSil
  3. Yüzde 90 onun da işi bitti.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir