26 Mayıs 2010 Çarşamba

Galatasaray, Takas Sever

Türkiye'de piyasa bulan futbolcular bildiğiniz gibi büyük takımlara olmadık ücretlere satılırlar. Tabata 8 milyon avro, İsmail Köybaşı 5.5 milyon avro, Mehmet Topuz 10 milyon avro gibi bonservis rakamlarına transfer oluyorlar. Beşiktaş'ın Quaresma'yı 6-7 milyon avro gibi bir rakama takıma getireceğini düşünürsek, ülkemizde yaşanan bu dengesizlik kendiliğinden ortaya çıkıyor. İşte bu bonservis rakamlarını yerli futbolculara vermediği için Galatasaray'ı sürekli övüyordum. Gerçi geçmiş yıllarda ekonomik sorunlar yaşanmasa belki de bu ücretleri bizde verecektik ama Adnan Polat döneminde böylesine ücretler yabancı futbolcular için ödenirken, yerli transferi genellikle ya sözleşmesi biten isimlerden ya da çok makul ücretli futbolculardan gerçekleştiriliyor. Ama son zamanlarda yaşadığımız en büyük soruna bakacak olursak, biz de genç dediğimiz, gelecek vaad ettiğini söylediğimiz değerleri bir bir harcamaya başladık ve yerli futbolcu transferinde takas dediğimiz olayı çok kullanmaya başladık. Aslında kadroda düşünmediğin futbolcuları yollamak iyi fikir ama oluşan durum, sanki Galatasaray altyapısının futbolcu transferinde kullanılan bir araç olduğu yönündedir. Ben de son yıllarda takasla gerçekleştirdiğimiz yerli transferlere falan bir bakayım dedim. Bu arada yerli transferlerinde de sanki NBA'i örnek alıyor gibiyiz...

Ufuk Ceylan = Mehmet Güven, Yaser Yıldız, Orkun Usak

Ufuk Ceylan, genç ve gelecek vaad eden bir kaleci olduğundan transferini çok olumlu karşılamıştım. Hala da kendisine çok güvendiğimi söylemeliyim. Galatasaray, geçtiğimiz sezonun başında Ufuk Ceylan ve Sezer Öztürk için çok uğraşmış ama Manisaspor'un istediği ücreti ödemeye yanaşmadığı için bu transferler çok sarkmıştı. Sonunda futbolcular kadro dışı falan bırakıldı derken, Sezer Öztürk takımda kaldı ve Ufuk Ceylan transferin son günlerinde de olsa Galatasaray'a geldi. Tabii takas yöntemi kullanılarak. Öncelikle Orkun Usak'a birşey diyemem çünkü genç bir isim değildi. Gerçi bu iki futbolcu da beklentileri karşılayamadığından bu takas hamlesine fazla ses çıkaran olmadı. Yaser Yıldız zaten oynadığı bir sezonda çok şans bulmasına rağmen etkisiz bir elemandı ama Mehmet Güven'den benim umudum vardı. Nitekim Manisaspor forması altında da şanslar buldu ve bunu iyi değerlendirdi.

Ferdi Elmas = Çağrı Yarkın, Uğur Akdemir

Ferdi Elmas, Galatasaray'a çok lazım bir futbolcu muydu bilmiyorum ama sırf transfer yapalım diye alınan bir isimdi. Genç yetenek dediler, aldılar falan ama Galatasaray'da bir maç oynadığını bile hatırlamıyorum. Ama bu isim uğruna Çağrı Yarkın ve Uğur Akdemir gibi genç futbolcular harcanmış oldu.

Volkan Yaman = Fevzi Elmas

Fevzi Elmas, transfer edildiğinde Ufuk Ceylan kadar potansiyeli olan, gelecek vaad ettiği için getirilen bir kaleciydi. Hazırlık kamplarında, oynadığı bazı özel maçlarda falan da bu kaleciyi çok beğeniyordum ama Volkan Yaman transfer edilirken takas yoluyla Antalyaspor'a gönderilmişti. Sonrasında da düşüş evresine geçti zaten. Volkan Yaman ise belirli bir standartı hiç tutturamadı, alternatif bir futbolcu olarak görülüyordu ama 2 sezon içerisinde gözden düşerek Eskişehirspor'a gönderildi.

Hakan Balta = Ferhat Öztorun

Ferhat Öztorun'u yakından tanıyor olmalıyız. Çünkü Galatasaray formasıyla çok fazla şans buldu, gelecek vaad eden bir isim olarak kendisini gördük, hatta Ergün'ün veliahtı bile diyenler oldu ama Hakan Balta transfer olurken, kendisini takas yoluyla Manisaspor'a yolladık. Hakan Balta transferine falan asla lafım yok ama Ferhat Öztorun da takımda kalması gereken br isimdi. Sonuç olarak Ferhat, Galatasaray'a Manisaspor ile sözleşmesi bittiğinde Trabzonspor'a giderek attı diyebilirim. Çünkü Galaatsaray'ın da teklifi olmuştu.

Tabii son olarak Çağlar Birinci = Semih Kaya, Serdar Eylik, Murat Akça, Erhan Şentürk takası yaşandı. Büyük ihtimalle Mustafa Pektemek için de bu gerçekleşecek. Aslında takas olayı deyince en yararlı işi Ayhan Akman = Ahmet Yıldırım, Mehmet Aksu takasında gerçekleştirmiştik. O Ayhan hala Galatasaray'da forma giyiyor ve kısa vadede her iki takım, uzun vadede ise kazanan Galatasaray olmuştu. Bir de PCLion, twitter'da Arda Turan ve Uğur Uçar konusuna da değindi ve müthiş tespit yaptı. Bu futbolcular zamanında Ersun Yanal ve Ertuğrul Sağlam gibi teknik direktörlerle çalışmasaydı, bugün büyük ihtimalle onların da adını takas dedikodularında duyabilirdik. Yani yine çıktığımız nokta, Galatasaray altyapısının güçlü olduğu ama son derece güçsüz yönetildiğidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir